Hyresgäst kräver tillbaka överhyra – nekas återbetalning
Hon hyrde den lilla ettan på 32 kvadratmeter i Limhamn i andra hand över ett år. Hyran låg på 6 000 kronor i månaden, vilket andrahandshyresgästen nu menar är för högt. Den förhandlade hyran låg samtidigt på 3 700 kronor och även om lägenheten var möblerad borde möblerna inte kosta över 2 000 kronor i månaden, menar andrahandshyresgästen. Därför har hon krävt tillbaka överhyra på motsvarande 22 000 kronor. Men förstahandshyresgästen håller inte med om att hyran varit för hög och vägrar att betala tillbaka några pengar. Därför har nu andrahandshyresgästen vänt sig till hyresnämnden med krav på återbetalning.
Hyresgästföreningens jurist Lovisa Prodenius berättar att man har försökt nå fram förlikningsvägen men inte lyckats.
– Vi försöker alltid hitta en lösning innan vi vänder oss till hyresnämnden, säger Lovisa Prodenius.
Förstahandshyresgästen har inte återkommit till andrahandshyresgästens juridiska ombud men däremot yttrat sig till hyresnämnden. Hon menar att hyran varit rimlig med tanke på att lägenheten varit fullt möblerad. Hon känner sig förd bakom ljuset av andrahandshyresgästen. ”Jag vet inte vad som anses vara en rimlig hyra men att säga att min lägenhet bara delvis varit möblerad stämmer inte. Lägenheten är fullt möblerad”, skriver förstahandshyresgästen i sitt yttrande. Samtidigt överlåter hon avgörandet till hyresnämnden: ”Gällande hyran får hyresnämnden göra sin bedömning baserat på en fullt möblerad lägenhet”, skriver hon.
Sedan fem år tillbaka gäller privatuthyrningslagen för den som hyr ut en bostadsrätt i andra hand medan för den som hyr ut en hyreslägenhet i andra hand får anpassa sig efter hyreslagens hyressättningsregler. Efter lagändringen har ärenden som gäller just överhyra minskat hos Hyresgästföreningen.
– Andelen ärenden har minskat. Tidigare hade den som hyrde en bostadsrätt i andra hand samma rätt till att begära tillbaka överhyra som den som hyr en hyresrätt i andra hand och just den typen av ärenden som gäller bostadsrätter har vi inte längre, säger Lovisa Prodenius.
Är det okunskap som gör att man tar ut en för hög hyra eller ser man pengar att tjäna?
– Ibland är det ren okunskap men det är dominerande att man vill tjäna pengar. ”Går det så går det”, tror jag många resonerar, säger Lovisa Prodenius.
Hittills i år har Hyresgästföreningen i södra Skåne förhandlat fram återbetalning av överhyra på sammanlagt 70 000 kronor. Man har handlagt åtta ärenden och dessutom gett rådgivning i sexton fall som gäller överhyra. I alla de åtta ärendena har man nått en förlikning innan fallet har hunnit avgöras i hyresnämnden.
– Majoriteten av ärenden slutar i förlikning. Att tvingas vänta på beslut från nämnden och sedan vänta på att få pengarna tar tid. Kanske man inte får sitt yrkade belopp men att få pengarna direkt i handen är en morot för många. Och det är också en enklare lösning för motparten, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.
- Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
- Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
- Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent. Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
- Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.