Hyresgäst renoverade lägenhet – tvingas betala 105 000 kronor

Malmö En renovering kan kosta skjortan om du inte är händig. Det blir en man som skulle fräscha upp sin hyresrätt nu varse. Ägaren Heimstaden blev inte alls nöjd med resultatet och nu måste mannen betala ett saftigt skadestånd.
Renovering - kostade 105 000 kronor för hyresgäst
Foto: Hyresnämnden/PicPick

Under tre års tid bodde mannen i trerummaren som ligger i centrala Malmö. Någon gång under den här perioden bestämde han sig för att renovera delar av lägenheten, som är en hyresrätt.

Han lade nytt golv i flera av rummen, målade om och satte in en ny garderob med smidig skjutdörr i hallen. Han skruvade även upp ett nytt skåp med tillhörande belysning inne i badrummet. Detta framgår av en stämning i tingsrätten.

Läs ocksåBoende protesterar: ”Trötta på att vara bankomat”

I samband med att mannen senare flyttade ut från lägenheten upptäckte fastighetsägaren Heimstaden att det hade skett en renovering. Och det blev inga glada miner. Hyresvärden ansåg att renoveringen var amatörmässigt utförd, ”ej fackmannamässig”, och inledde snabbt ett arbete med att ta bort alla spår av den tidigare hyresgästens insats.

Hyresvärd vill rensa bort spår av renovering

Bilder från hyresrätten visar bland annat golv som saknar lister och som har sprickor. Enligt dokument som lämnats in till tingsrätten har värden stört sig extra mycket på följande delar:

  • Golvläggningen visade på ett ”undermåligt” resultat. Originalparketten hade blivit ersatt av ett laminatgolv som ägaren inte ville ha kvar.
Underkänd renovering
Underkänd renovering, hyresvärdens bilder från lägenheten.
  • Garderoben med skjutdörren var ”felaktigt” installerad.
  • Dörrar, stommar och fönsterkarmar i köket var målade på ett slarvigt sätt med ett allt för tunt lager med färg.
  • Badrumsskåpet hade en osäker elinstallation.

Tingsrättens dom – måste betala enorm summa

Det ska även ha funnits skador på de ursprungliga golven. Notan för att återställa hela lägenheten landade på 105 000 kronor och nu lägger Malmö tingsrätt hela kostnaden på den före detta hyresgästen.

Läs mer: Så funkar det när värden ska renovera

Skadeståndet är helt och hållet kopplat till renoveringen och mannen ska dessutom betala för Heimstadens kostnader med att driva målet i domstolen. Domen är en tredskodom som fallit utan att mannen medverkat, han har inte svarat på stämningen eller gett sin version av vad som hänt. Hem & Hyra har sökt honom men utan resultat.

Att som hyresgäst ge sig på en renovering kan vara en riskabel verksamhet om man inte känner till reglerna. För att vara på den säkra sidan bör den röda tråden alltid vara att ha ett skriftligt tillstånd. Detta menar Sead Kurtovic, som är juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Läs ocksåIrene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammetEn kvinna som tittar ut från ett fönster.
Sead Kurtovic på Hyresgästföreningen.

− Allmänt kan man säga att man aldrig ska röra fasta inventarier som kök eller badrum utan att ha fastighetsägarens godkännande. Man ska kräva att få det skriftligt. Du har rätt att måla om eller tapetsera men det måste ske fackmannamässigt. Det kan finnas risk för skadeståndskrav om ägaren inte kan godta de val du har gjort. Teoretiskt sett kan man måla om till svart men det kommer aldrig accepteras när du flyttar därifrån eftersom majoriteten av alla människor inte vill ha det så.

Läge att se upp i nybyggda hyreshus

Bedömningen kan även variera från lägenhet till lägenhet. I nyproduktion, där kanske bara en person har bott, är det lättare för en fastighetsägare att ha synpunkter. Detta eftersom det är enkelt att lägga hela ansvaret för skicket på den som flyttar ut.

Vad händer med hyresnivån om man som hyresgäst ger sig på en renovering som förbättrar lägenheten?

Läs ocksåFukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringenJessica Berghalds lägenhet har drabbats av upprepade fuktskador och massor av problem som beror på slarvigt utförd renovering. Nu vill kommunala bostadsbolaget Förbo höja hyran eftersom renoveringen lett till högre standard.

− Om du gör något, med värdens godkännande, som är standardhöjande så är detta inget som hyresgästen drabbas av vid en eventuell bruksvärdering. Däremot om du flyttar därifrån och fastighetsägaren tar över så har de möjlighet att tillgodogöra sig detta genom att bruksvärdera. De kan då få till en högre hyra för en högre standard för nästa hyresgäst som flyttar in, säger Sead Kurtovic.

Läs också Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell Ingrid fick hyran höjd med 57 procent: “Var beredd på det värsta, det blev ännu värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.