Annons

Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Göteborg Göteborgaren misstänks ha använt sin hyresrätt som ett hotell medan han själv bodde i en annan lägenhet. Ekobrottsmyndigheten hävdar att han tagit ut femdubbel hyra och tjänat minst 700 000 kronor svart. Nu ställs mannen inför rätta för flera olika brott, i ett åtal som kan bli vägledande.
Foto: Pixabay/Ann-Sofi Andersson
Ekobrottsmyndigheten hävdar att mannen tjänat stora svarta pengar på Airbnb-uthyrning, och på så vis gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott. Ett brott där straffskalan går upp till sex års fängelse.

Catharina Linné är kammaråklagare på andra ekobrottskammaren i Göteborg. Hon ser åtalet som en sorts försöksraket. Det nya i sammanhanget är just att den olovliga uthyrningen anses ha skett under ”hotelliknande former”.

– Jag tror faktiskt att det är första gången som det här prövas. Jag bedömer att vi har ett mycket stort underlag. Om det inte går kommer det inte att bero på bevisen, utan på hur rättsläget ser ut, säger Catharina Linné.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Brottsligt med ockerhyra

Sedan hösten 2019 är det ett brott att hyra ut sin hyresrätt olovligt i andra hand och ta ut ockerhyra. I tingsrätten går detta under rubriceringen ”brott mot jordabalken”. Men bara ett fåtal personer har hittills åtalats för brottet och påföljderna har stannat på böter.

Nu åtalas för första gången en hyresgäst som använt sig av sajten Airbnb, och på så vis riktat sin olovliga uthyrning mot turister och andra tillfälliga besökare.

Vid några tidigare uppmärksammade Airbnb-fall har hyresgästen bara hyrt ut delar av lägenheten, och bostadsbolagens jurister har då inte bedömt att det faller under den nya brottslagstiftningen, även om agerandet ofta räckt för att säga upp kontraktet.

Läs ocksåMan hyrde ut ”hotellrum” i lägenheten 62 gånger via Airbnb – ville ha sällskap

Men i det här fallet hävdar åklagarsidan att mannen inte bott själv i lägenheten över huvud taget och att det rört sig om ren näringsverksamhet. Därför åtalas mannen nu inte bara för brott mot jordabalken utan även för grovt bokföringsbrott. Där går straffskalan ända upp till sex års fängelse. Dessutom ingår flera andra brott i åtalet.

Blev av med kontraktet

Göteborgaren har sedan tidigare blivit uppsagd från lägenheten efter beslut i hyresnämnden och Svea hovrätt, vilket Hem & Hyra kunnat rapportera.

– Redan i de besluten slogs det fast att han ägnat sig åt hotellverksamhet. Det har också inspirerat min myndighet (Ekobrottsmyndigheten) att utreda det på det sättet, säger Catharina Linné.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Hem & Hyra har sökt den före detta hyresgästen, men utan framgång. Hans advokat Peter Hamnebo vill inte svara på hur hans klient ställer sig i skuldfrågan innan rättegången hålls.

– Vi har ingen kommentar så länge det här ärendet pågår, säger Peter Hamnebo.

Men när göteborgaren bestred fastighetsbolaget Castellums uppsägning av hyreskontraktet så hävdade han att det varken gick att bevisa att det var han som lagt upp Airbnb-annonsen, att det var hans lägenhet som syntes på bilderna eller att de som lämnat omdömen verkligen hyrt lägenheten.

Mannen menade också att det finns anledning att betvivla att annonsen över huvud taget varit tillgänglig på Airbnb:s sajt.

Annons

Upptäcktes 2021

Händelserna som nu landar i tingsrätten började rullas upp vintern 2021, när Castellum gjorde en sökning på sina egna hyresrätter på sajten Airbnb. De anställda upptäckte att flera av bolagets lägenheter i Göteborg förekom i annonserna.

En av dem stack särskilt ut. Det rörde sig om en tvårummare på en attraktiv adress i centrum.

Annonsen hade legat ute sedan november 2012 och hade 192 recensioner från personer som uppgav att de bott i lägenheten. Den som hyrde fick tillgång till hela lägenheten och vid minst ett tillfälle uppgav ett omdöme att uthyrningen varat en hel månad.

På recensionerna gick det även att se att minst 34 av uthyrningarna ägt rum efter att lagen ändrades 2019.

Bild i annonsen

Hyresgästen, en medelålders man, stod med namn och bild i annonsen. Castellumanställda som besökt lägenheten kunde även känna igen interiörerna på bilderna.

Priset som angavs var 1 495 kronor per natt. Dessutom fick besökarna betala en engångs städavgift på 400 kronor. Airbnb själva begärde också en serviceavgift på 1 126 kronor.

Att bo enligt de taxorna i en månad skulle kosta närmare 48 000 kronor. Det kan jämföras med att mannen själv betalade en hyra på 9 210 kronor.

Omfattande utredning

Ekobrottsmyndigheten har gjort en omfattande utredning och förundersökningen är 3 900 sidor tjock.

Som vittnen till den kommande rättegången kallas bland annat personer som hyrt lägenheten i andra hand och flera personer som varit anlitade för att städa innan nästa besökare skulle anlända.

Enligt åtalet har mannen haft svarta inkomster på cirka 735 000 kronor bara under de tre åren 2018, 2019 och 2020.

Åklagare Catharina Linné har gott självförtroende när det gäller att fälla mannen för olovlig andrahandsuthyrning med oskäliga hyror.

Bokföringsbrott en knäckfråga

Den springande punkten är delarna av åtalet som rör bokföringsbrott alternativt grovt bokföringsbrott. Handlar uthyrningen om näringsverksamhet? Det påverkar om åtalet i den punkten ska gillas eller inte.

Annons

– Vi anser att det här skett näringsmässigt. Han har hyrt ut väldigt mycket, de som hyrt har fått bo självständigt och han har gjort stor vinst. Han har haft svart städhjälp, allt har skötts som ett företag, säger Catharina Linné.

Men i den frågan är det inte säkert att Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har samma synsätt.

”Konkurrerar med vanliga hotell”

– Skatteverket tycker kanske att det här inte är näringsverksamhet, utan ska klassas som inkomster från kapital. Det kan också vara något som försvaret kommer att skjuta in sig på. Men jag tycker att det är näringslivsverksamhet. Hans verksamhet har varit illegal, men den har konkurrerat med vanliga hotell och pensionat. Det är inte som narkotika, där hela branschen är olaglig, säger Catharina Linné.

Mannen åtalas även för att tillsammans med en annan göteborgare ha bedrivit en lika svart uthyrning av husbilar.

Dessutom åtalas han för ringa narkotikabrott samt grovt folkbokföringsbrott, eftersom han enligt åklagaren bott i Göteborg trots att han varit skriven i Warszawa, Polen.

Kräver näringsförbud

Catharina Linné kräver i åtalet att den före detta hyresgästen ska betala en företagsbot på en halv miljon kronor och även beläggas med näringsförbud.

– Det handlar inte bara om att han sysslat med svart uthyrning av lägenheter och bilar. Han har fortsatt vara skriven i Polen utan att bo där, och han betalar ingen skatt i Sverige trots att han sysslar på heltid med olika sorters uthyrning av prylar. Ett näringsförbud är påkallat ur allmän synpunkt. Han borde skaffa ett jobb istället, säger Catharina Linné.

Hon anser att åtalet handlar om mer än bara ett skattebrott.

– Det är jätteviktigt att vi försöker se till att bostadsmarknaden fungerar. Nu gör bostadsbristen att en del människor får betala orimliga överhyror för att bo, bara för att vissa andra tycker att de kan ta ut vad som helst. Det är också viktigt att markera att man inte har någon rätt att använda andras egendom för att göra pengar på den, säger Catharina Linné.

LÄS MER: Risk för tredubbla straff – så funkar lagen för svartuthyrare

Svart överhyra
Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.