Hyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne
Drygt 137 000 av summan är bostadsbidrag. Dessutom ska hon betala Försäkringkassans rättegångskostnader på 18 000 kronor.
Var den 38-åriga kvinnan sambo eller bodde hon ensam med sina sex barn? Det var knäckfrågan när målet var uppe i Gävle tingsrätt under hösten. Kvinnan hade sökt och fått bostadsbidrag och underhållsstöd för sina barn under perioden 2016 till 2019. När hon återigen sökte bidrag 2020 började Försäkringskassan fatta misstankar eftersom myndigheten fått en signal om att allt inte gått rätt till. Kvinnan hade i ansökan uppgett att hon är ensamstående, vilket skulle gynna familjen ekonomiskt jämfört om hon varit sambo (se faktaruta).
Försäkringskassan trodde inte på kvinnan
Men Försäkringskassan avslog ansökan eftersom de inte trodde på att kvinnan lever ensam, utan att hon är sambo med sin före detta man. Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Falun, som avslog överklagan. Då överklagade hon vidare till kammarrätten i Sundsvall, som inte heller ville pröva Försäkringskassans beslut.
För att få tillbaka de 324 000 kronorna vände sig Försäkringskassan till tingsrätten i Gävle med en stämningsansökan.
Försäkringskassan har lagt ner en hel del detektivarbete för att få tillräcklig grund för ett åtal. Mannen och kvinnan har varit skilda sedan 2012 och har fem barn tillsammans. Men det var många tecken som tydde på att paret i själva verket bodde ihop, som till exempel att de fick sitt sjätte barn 2016.
Folkbokförda i olika städer
Den 38-åriga kvinnan har hela tiden varit skriven på samma adress i Gävle. Mellan 2017 och 2019 var hennes exman folkbokförd på en hyreslägenhet i Uppsalastadsdelen Gottsunda. Under samma tidsperiod hyrde han ut Gottsundalägenheten i andra hand till sin kusin med tre barn. Efter ett tag flyttade kusinens partner in, som ansökte om bostadsbidrag med hänvisning till andrahandskontraktet. Till Försäkringskassan sa kusinens partner att de bor själva i lägenheten.
Enligt utdrag från exmakens konto i Swedbank hade han inte betalat hyra till Uppsalahem varken för 2017 eller 2018. Försäkringskassan kollade upp om det var så att mannen hade flera bankkonton, men han hade bara ett.
Förde över pengar till varandra
Mellan 2017 och 2019 förde mannen och kvinnan över stora belopp till varandras konton: 127 000 respektive 115 000 kronor. Mannen har också betalat elräkningar för lägenheten i Gävle i sitt namn.
Den 1 juli 2019 började mannen avtjäna ett fängelsestraff. Som närmast anhörig uppgav han kvinnan som sin flickvän. Det var också henne han ville ringa till och besöka, men då kallade han henne för sin fru. När det var dags för permissioner var det hennes adress som gällde.
I domen lägger Gävle tingsrätt särskild tyngd åt uppgifterna från kriminalvården. Enligt tingsrätten tyder de på att mannen och kvinnan ”har en nära och stadigvarande relation”. Att de fick ytterligare ett barn tillsammans 2016 förstärker det intrycket. Tingsrätten tycker på det stora hela inte att 38-åringen har lyckats visa på att de inte är sambor.
Har alltid haft ”god relation”
38-åringen uppgav i tingsrätten att hon och exmaken inte bott ihop sedan 2012. Men trots det har de alltid haft en god relation till varandra, särskilt som de har gemensamma barn. Hon hävdade vidare att mannen var inneboende hos kusinen i Uppsala. Han betalade visst in hyrorna till Uppsalahem, men det var från ett annat konto som inte längre finns kvar. Att de förde över stora summor till varandra är naturligt eftersom de har gemensamma barn. När det gäller fängelsevistelsen var det kriminalvården som felaktigt registrerade henne som partner.
Bostadsbidrag
Du som har barn som bor hos dig kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på dina inkomster och kostnader. Du kan få bostadsbidrag även om du äger din bostad eller hyr i andra hand.
Underhållsstöd
Om du separerat och har barn som bor hos dig större delen av tiden har du rätt till underhållsbidrag från den andra föräldern. Om det inte fungerar kan du ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Även om det inte finns en annan förälder, kan du få underhållsstöd.
Källa: Försäkringskassan