Hyresgäst hade 10 kilo knark i förrådet och gömde pengar i broccolipaket – döms till fängelse
Det var när en kvinna i Karlstad hämtade ut ett paket som innehöll drygt 20 000 tabletter av ett narkotikaklassat läkemedel som polisen kom Jönköpingsbon på spåren. Paketet hade lämnats in i en butik i Jönköping. När polisen granskade övervakningsfilmer från butiken kunde en man i 40-årsåldern identifieras som personen som lämnade in det.
Mannen greps i somras och när husrannsakan gjordes i fyrarumslägenheten i centrala Jönköping hittades 1,2 miljoner kronor i kontanter samt eurosedlar värda drygt 10 000 kronor. En stor del av pengarna låg i olika vakuumförpackningar. Bland annat hittades sedlar i broccoliförpackningar i frysen.
Smycken värda 1,5 miljoner
I lägenheten fanns också sex klockor som enligt en extern värderingsman ska vara värda sammanlagt cirka 900 000 kronor. Dessutom hittades smycken som värderas till 1,5 miljoner.
I lägenheten fanns även en del narkotika i form av cannabis, amfetamin och olika narkotikaklassade läkemedel. En nyckel i lägenheten ledde polisen vidare till flera källarförråd där en större mängd droger hittades. Det rör sig om drygt 10 kilo cannabis, 200 gram amfetamin och fler än 100 000 tabletter av olika narkotikaklassade läkemedel. Enligt åtalet beräknas de beslagtagna drogerna tillsammans vara värda mellan 2,1 och 2,8 miljoner kronor på gatan.
Nekar till att ha gömt knark i förrådet
Mannen medger att drogerna som hittades i lägenheten är hans. Men han nekar till att ha något med fynden i förråden att göra eller att han skulle ha sålt och skickat narkotika. Att hans DNA kunde säkras i anslutning till fynden beror enligt mannen på att han varit i förråden i andra ärenden.
Jönköpingsbon döms till fem års fängelse för narkotikabrott, grovt narkotikabrott och vapenbrott, då det även hittades en större mängd pistolammunition i förrådet. Men han frias från grovt penningtvättbrott. Åklagaren menar att mannen köpt klockor och smycken i syfte att tvätta pengar från narkotikahandeln. Själv menar han att han bedriver laglig handel med sådana föremål. Däremot döms han för ringa näringspenningtvätt. Detta då han uppgett att han förvarat en del av kontanterna som polisen hittade i ett kassaskåp i lägenheten åt en annan person.
Vännen döms för att ha betalat hyran
Samtidigt döms även en vän till mannen för ringa näringspenningtvätt. Mannen, som även han är i 40-årsåldern och bosatt i Jönköping, ska enligt domen under drygt ett års tid ha betalat sin väns hyra. Sammanlagt har 136 000 kronor betalats in på hyresvärdens konto.
Mannen nekar till brott. Han har förklarat att upplägget var en avbetalningsplan för en halskedja som han köpt av vännen och återbetalning av ett lån. Tingsrätten menar att han kände till att hans vän tidigare åtalats men friats för brott med koppling till smyckeshandeln. Därmed räcker det med risktagandet det innebär att delta i ett sådant upplägg för att kunna dömas för brott, resonerar rätten i domen. Det finns ingen dokumentation, som kvitton eller skuldebrev, som styrker överenskommelsen mellan männen. Straffet blir villkorlig dom och 15 000 kronor i böter.
Penningtvätt handlar om att ”sopa igen” spåren mellan brottet och pengarna, så att pengarnas ursprung kan döljas.
Om den som medverkar till penningtvätt gör det inom ramen för en näringsverksamhet eller i större skala kan personen dömas för näringspenningtvätt under vissa förutsättningar, även om transaktionen senare skulle visa sig vara legal. Det viktiga är om personen insåg att det fanns en risk att pengarna kom från brottslig verksamhet men ändå medverkade till åtgärden, så kallat klandervärt risktagande. Exempel på klandervärt risktagande har ansetts vara att i en näringsverksamhet ta emot större summor kontanter.
Källa: Ekobrottsmyndigheten