Hyresgäst smittad av legionella
Larmet från landstingets smittskyddsenhet kom 11 december förra året. En person hade i insjuknat av legionella och den tänkbara smittkällan misstänktes vara personens bostad. Miljöförvaltningen tog vattenprover i dusch och handfat som ytterligare en vecka senare förklarades positiva. Samma dag, 22 december, kontaktades fastighetsägaren Stockholmshem med en begäran om att en utredning och sanering måste påbörjas skyndsamt vilket också skett.
– Folk var lite oroliga i början men saneringen har gått bra och vi har gått ut med information. Det är inte farligt att dricka vattnet, säger områdeschefen Joakim Danielsson.
Legionella är en bakterie som finns naturligt i vatten men som blir farlig först när den får växa till i delar av system där temperaturen är mellan 20 och 45 grader och där vattenomsättningen är låg. De omedelbara åtgärderna blir därför att behandla vattnet kemiskt, höja temperaturen och byta cirkulationspumpen för varmvatten för att på så sätt minska risken för att bakterien förökar sig. Hyresgästerna ombeds också att spola ur vatten några minuter innan de duschar.
Stockholmshem tar dessutom bort alla handdukstorkar som värms med varmvatten och ersätter dem med eluppvärmda handdukstorkar. Alla dusch- och badkarsblandare, duschslangar och duschmikrofoner byts också ut.
Björn Eriksson, smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting, berättar att ett 40-tal personer smittades av legionella under 2015. Det är en liten uppgång jämfört med tidigare år. Hälften av fallen handlar dock om personer som smittats utomlands. Sjukdomsbilden präglas av feber, frossa och hosta och kan vara allvarlig.
– Den drabbar mest personer som har nedsatt immunförsvar och kan vara dödlig, säger Björn Eriksson.
Boende i området tycks ta det hela med ro. Tuula Haverinen är en av de personer som bor i fastigheten:
– De verkar ha tagit tag i det här och jag är inte orolig av mig. Jag är heller aldrig sjuk, säger hon.
Hur allvarligt den smittade personen på Tengdahlsgatan drabbades är omgärdat av sekretess.
Arbetet med att byta ut badrumsdetaljer pågår under hela mars och provtagning sker kontinuerligt under våren för att säkra att åtgärderna gett effekt.