Hyresgäst som stal el från trapphuset sägs upp
Hyresnämnden har beslutat att kontraktet för en hyresgäst i Malmö ska sägas upp. Det kommunala bostadsbolaget hade sagt upp kvinnans kontrakt, och hyresnämnden har nu fastslagit uppsägningen.
MKB lyfter fram den olovliga energiavledningen och upprepade sena hyresbetalningar och en hyresskuld på 5 271 kronor som skäl för att säga upp kontraktet. Hyresnämnden har gått på bostadsbolaget linje, men valt att bara använda hyrorna som motivering.
– De har inte kommenterat det andra, säger MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson.
I slutet av 2017 beviljades hyresgästen ekonomiskt bistånd från socialförvaltningen för att kunna betala sin elräkning. Men i februari i år upptäckte MKB:s personal att en sladd dragits från en lamparmatur i trapphuset och in i kvinnans lägenhet. Fastighetsbolaget skickade då en varning till hyresgästen.
– Det är väldigt ovanligt att det görs på det här viset, säger Lars-Gunnar Larsson.
Är det inte stor risk att det upptäcks?
– Jo, det är rätt så uppenbart. De finns de som är fiffigare på att gömma det på ett bättre sätt.
Lars-Gunnar Larsson uppskattar att det i MKB:s fastighetsbestånd upptäcks en eller två olovliga energiavledningar varje år.
– Det är väldigt ovanligt, säger han.
Oftast handlar det om hyresgäster som vill ha belysning eller ett kylskåp i ett källarutrymme och tar saken i egna händer istället för att kontakta hyresvärden.
– Men det kan bli väldigt farligt om det inte utförs på ett korrekt sätt, säger Lars-Gunnar Larsson.
- Olovlig energiavledning innebär att stjäla elektricitet eller annan energi, som fjärrvärme eller fjärrkyla.
- Avledningen kan gå till på olika sätt. Att koppla sig förbi en elmätare är ett. Att koppla in sig på en installation som man egentligen inte har behörighet är ett annat.
- Straffskalan är böter eller fängelse i högst ett år. För grovt brott gäller fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.