Hyresgäst tar strid för sina köpoäng
Gavlegårdarna renoverar och rustar i hela sitt bostadsbestånd. Stammar ska bytas och lägenheter renoveras. Resultatet blir ett modernare men också dyrare boende.
En hyresgäst i på Sicksackvägen i Sätra, vi kan kalla honom Lars, har inte skrivit på och godkänt renoveringen som ska göras i hans lägenhet och Gavlegårdarna har därför vänt sig till hyresnämnden.
Lars hyr i dag en tvåa med kokvrå för 3 151 kronor i månaden, en hyra han kan klara på sin sjukpenning, men den nya hyran kommer att bli 1 200 kronor dyrare och det har han inte råd med.
– Det jag reagerar mest mot är att jag inte får välja själv. Visst kan jag flytta, jag har många köpoäng, men då kommer jag att sitta i en lägenhet som jag inte kan ta mig vidare ifrån eftersom jag tappat mina köpoäng. Jag kommer också att få dubbla hyror och flyttkostnader för en ofrivillig flytt.
Lars har haft tur i oturen då renoveringen i Sätra skjutits på framtiden på grund av oväntade beslut om fastigheternas utseende som kommunen tagit men 2016 är arbetena klara och den nya hyran ska betalas.
– Jag har inte motsatt mig renoveringen genom att säga nej utan jag har helt enkelt låtit bli att svara. Och jag tycker att Gavlegårdarna har agerat konstigt mot mig, hade jag fått behålla köpoängen eftersom jag ju inte flyttar frivilligt hade jag skrivit på och det här hade inte behövt hamna hos hyresnämnden, säger Lars.
Boendekonsult Roberth Krantz på Gavlegårdarna skriver i ett mail till Hem & Hyra att företaget inte erbjuder förtur till annat boende för dem som av en eller annan anledning inte kan eller vill betala den nya hyran. Det vore praktiskt omöjligt:
– Vi har inte möjlighet att utreda vilka som kan och inte kan betala en högre hyra. Kan inte hyresgästen bo kvar får han eller hon söka en annan bostad hos Gavlegårdarna eller hos en annan hyresvärd. Gavlegårdarna står inte för några kostnader i samband med en sådan flytt. De som bor i fastigheter som ska renoveras blir ärenden som hanteras på samma sätt som övriga omflyttningar; säger man upp sin lägenhet eller tecknar ett nytt hyresavtal nollställs köpoängen.
Lars menar att Gavlegårdarna kan ha den här inställningen för att det är bostadsbrist i Gävle.
– Jag känner mig uppgiven och är inställd på att förlora i hyresnämnden men jag vill försöka få nämnden att se hur skötsamma hyresgäster behandlas av en kommunal hyresvärd. Jag kommer att tvingas flytta men jag vill ha bättre villkor för flytten, det är det viktiga.
Till hyresnämnden skriver Roberth Krantz å Gavlegårdarnas vägnar:
” Vi anser att då vi träffat en överenskommelse med Hyresgästföreningen om att fasa in de nya hyrorna under en period har vi gjort det lättare… att bo kvar.”
Han skriver också att företaget inte har för avsikt att hantera Lars på annat sätt än övriga hyresgäster.
Jessica Sivsdotter, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Gävle poängterar att det här är ett annorlunda ärende:
– I det här fallet handlar det inte om att Lars motsätter sig ombyggnationen i sig, utan att han vill behålla sina köpoäng då han anser att han tvingas flytta. Han kommer att fortsätta bo hos Gavlegårdarna och jag kan tycka att de borde ta mer ansvar för den enskilda individen då hans situation är ganska unik. De borde göra individuella bedömningar istället för generella, det kostar ju inget för dem att låta honom behålla poängen.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om badrumsrenoveringar på Ruddammsgatan som ligger hos hyresnämnden. I det fallet menar Hyresgästföreningen att man kan stötta hyresgästerna som motsatt sig renoveringen då deras badrum faller utanför det avtal som föreningen slutit med Gavlegårdarna.