Annons

Hyresgäst vann i länsrätten

Mark ​En hyresgäst i Fritsla får rätt till skatteavdrag för trappstädning. Det har länsrätten nu beslutat. – Det här är kanonbra, ett steg i rätt riktning, säger Marie Dahlin på Hyresgästföreningen.

Runt om i landet har hyresgäster försökt göra avdrag för hushållsnära tjänster men fått nej från Skatteverket. En hyresgäst stod på sig och överklagade beslutet från dem. Det var lyckosamt. Hon har nu fått rätt i länsrätten.

Annons
Att regeringen skriver lagar som omfattar alla i samhället är en rättvisefråga anser Marie Dahlin. Tillsammans med två hyresgäster i Vänersborg driver hon ett pilotprojekt för att även hyresgäster ska få rätt till skattelättnad för hushållsnära tjänster.
– Beslutet som nu kommit tolkar jag till vår fördel. Jag hoppas att hyresrätten får upprättelse och att hyresgästerna kan göra de avdrag för sådana tjänster som vi betalar för via hyresavin.
Det handlar om snöskottning, sandning, gräsklippning, städa i trappan och i tvättstugan.
– Jag vill i förlängningen att bostadsföretagen inrättar en rutin som gör att vi på decemberavin kan se hur stor andel av hyran som går till hushållsnära tjänster. Kostnader som vi sedan kan dra av i deklarationen.
Länsrätten har i beslutet gått på förarbetena till lagtexten där det står att arbete som utförs i en gemensam trappuppgång anses vara utfört i bostaden.
Domen har överklagats till kammarrätten.
 

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Definitivt nej till Rut-avdrag Länsrätten stoppar utförsäljning i Kungälv Överklagar beslut om utförsäljning Länsrätten nekar skatteavdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.