Annons

Hyresgästbasen pratar på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Nyheter Sverigedemokraterna håller bostadspolitisk konferens i helgen och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är en av talarna. ”När partier som kan fatta beslut som påverkar hyresgästerna pratar bostadspolitik vill jag vara med”, säger hon.
Foto: Gustaf Görfelt
Talar på SD-konferens. Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, talar på en konferens om bostadspolitik som Sverigedemokraterna arrangerar. Bilden är från 2023, då Marie Linder omvaldes som förbundsordförande.

I helgen håller Sverigedemokraterna en bostadspolitisk konferens i Ängelholm. Med som talare finns bland annat Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Var det självklart för dig och Hyresgästföreningen att delta?
– Det är viktigt att vi ger vårt perspektiv på rätten att förhandla hyror kollektivt och vad vi tycker om marknadshyror. Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna deltar också.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Känns det som att prata inför vilket annat politiskt parti som helst?
– Nej. Men jag måste vara en ordförande som företräder landets hyresgäster. Om det kan fattas beslut som har betydelse för hyresgästerna ska vi vara där och påverka. Sverige leds av en regering med tre partier som alla sagt att de är beredda att införa marknadshyror i nyproduktion. Då är det självklart viktigt för oss att visa vilka konsekvenser det skulle få för hyresgästerna.

Annons

Sverigedemokraterna känns som det Tidöparti som är tydligast emot att införa marknadshyror för alla hyresrätter. Delar du den uppfattningen?
– Ja, de har ju sagt att de är emot marknadshyror i exempelvis riksdagsdebatter.

Är det viktigt att inte Sverigedemokraterna byter fot i den frågan?
– Det viktigaste är att det inte blir marknadshyror. Av det skälet åkte jag till Bryssel och träffade nya EU-parlamentariker och kommissionären ansvarig för bostadsfrågor tidigare i veckan. Av samma skäl är jag nu i Ängelholm. Det satt tidigare en socialdemokratisk statsminister som la fram ett förslag om fri hyressättning i nyproduktion. Jag drog mig inte för att agera mot den regeringen. Jag kommer agera mot vilken regering som helst som vill se marknadshyror.

Annons
Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Genom åren har det diskuterats huruvida man kan vara aktiv i både Sverigedemokraterna och Hyresgästföreningen. Vad är din ståndpunkt i dag?
– Hyresgästföreningens värdegrund utgår från alla människors lika värde. Det finns säkert dem som är aktiva både inom Hyresgästföreningen och Sverigedemokraterna. För mig är det viktigt att man förstår och delar våra grundläggande värderingar.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.