Hyresgästen Anki rasar mot sopkaoset: ”Det är så grisigt, ett berg av sopor”
Hyresvärden Victoria park lovade i Hem & Hyra att sophanteringen visst fungerade som den skulle när vi senast skrev om sopkaoset på Hermodsdal i Malmö. Och i den mån det inte gjorde det var det hyresgästerna som slängde soporna fel.
Nu har det gått två år sedan dess och de nytagna bilderna från soprummet utanför det rödteglade hyreshuset där Anki Bengtsson bor talar sitt tydliga språk. Tomma kartonger och överfyllda påsar väller över kanterna på soptunnorna.
Anki Bengtsson är ordförande i den lokala hyresgästföreningen i området. Och hon har gång på gång påpekat för fastighetsägaren, som numera heter Victoriahem, att sophanteringen inte fungerar. Men det har inte hjälpt. Som hon ser det. Problemet med soporna återkommer hela tiden.
– Det svarar att de inte har personal. Men då får de ju lösa det. Det kan inte se ut så här. Det är så grisigt, det är ett berg av sopor. Fyllt upp till taket. Grannarna här är i upplösningstillstånd. Man vill inte gå in i soprummet.
Men hur kan det ens bli så här?
– Det är klart att en del av problemet är de boende. De sorterar inte soporna. De måste få tydligare instruktioner. Men hyresvärden har också en skyldighet att städa upp.
Tannia Rosander Fazlia, områdeschef på Victoriahem, medger att det har varit en pressad arbetssituation.
– Särskilt nu i januari innan restriktionerna släpptes helt. Vi kan inte jobba hemifrån och så fort någon har haft en sjuk familjemedlem har de varit tvungna att stanna hemma. Det har varit jättetufft. Men det har lättat nu, säger Tannia Rosander Fazlia.
Men nu är det mars och soprummet överfullt.
– Jag kan förstå frustrationen. Nu är det månadsskifte och folk flyttar ut och in och då är det som värst. Det och måndagar. Men det är bra att vi får den här feedbacken.
Soporna väller ut och dörren till soprummet står vidöppen.
– Generellt är sophanteringen ett jättestort bekymmer överallt. Vi har väldigt svårt att få hyresgästerna att sopsortera. Vi har anställt miljövärdar vars enda arbetsuppgift är att hantera det här. Men det krävs en gemensam kraftansamling för att lösa det, säger Tannia Rosander Fazlia.
- Fastighetsägaren är skyldig att tillhandahålla sopkärl.
- I vissa kommuner måste det dessutom finnas hantering för grovsopor intill husen. Men det bestämmer kommunen.
- Det finns i övrigt inget i Hyreslagen som reglerar sophantering. Är du som hyresgäst missnöjd – soporna samlas på hög eller det finns råttor – kan det vara bättre att vända sig till miljöförvaltningen i kommunen som i sin tur kan förelägga hyresvärden.
- Som hyresgäst är du skyldig att sortera dina sopor.
- Det mesta avfallet som slängs i Sverige kommer från industrin. Men i snitt slänger vi 466 kg hushållssopor per person och år.
- På 1800-talet fungerade gator och rännstenar som soptipp. I bästa fall hade man en grop på innergården som man slängde sina sopor i. För att förhindra smittspridning av sjukdomar började man bygga soptippar utanför städerna. 1868 blev det förbjudet i lag att slänga avfall på gatan.