Annons

Hyresgästen Erik: ”Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits”

Uppsala Erik Lindgren fick inte vara med under besiktningen när han skulle flytta ut ur sin lägenhet – och blev förvånad när han fick veta vad Rikshem tyckte att han skulle betala för. Bland annat ville bolaget ha 694 kronor för en toasits, som var gammal redan när han flyttade in 13 år tidigare.
Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.
Foto: Petra Marandi Roos
Erik Lindgren i Gottsunda i Uppsala har bestridit sin flytträkning, som han tyckte var märklig. På ett lågprisvaruhus kan man få en ny toasits för en hundralapp, men Rikshem ville ha nästan sju gånger så mycket för en gammal.

När Rikshem skulle renovera Erik Lindgrens bostadshus i Gottsunda i Uppsala och höja hyran flyttade han till en lägenhet hos Uppsalahem i samma stadsdel. Efter 13 år i den gamla lägenheten hade en del ytskikt blivit slitna. Men innehållet i besiktningsprotokollet kom som en överraskning för Erik.

– Det handlade inte om någon dramatisk summa, men det märkliga var vad de ville ha betalt för. Det ena var ett fel på spisen som jag inte hade märkt av eller kände till. Det ville de ha 1 600 kronor för. Och så ville de ha 700 spänn för en toasits i plast som var 20 år gammal, säger han.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Erik ringde upp inkassobolaget, som bad honom bestrida kravet via mejl. Han skrev och förklarade varför han inte ville betala. Det var i slutet av förra året. Sen dess har han inte hört något varken från Rikshem eller inkassobolaget. Bestrider man räkningen faller det på hyresvärden att bevisa i domstol att hyresgästen är skyldig att betala.

Annons

Rikshem utgår från en lista

Beloppet för toasitsen, 694 kronor, är exakt det branschorganisationen Sveriges allmännytta anger i sin broschyr ”Nyckeltal för lägenhetsreparationer 2021”, som är tänkt som ett hjälpmedel för hyresvärdar. Där räknas även arbetskostnaden in. Att byta en toasits anses ta cirka 45 minuter. I vissa fall finns en avskrivningstid angiven, om det handlar om mer långsiktiga investeringar, men en mängd saker saknar avskrivningstid.

– Är det något som går sönder debiterar vi enligt Sveriges allmännyttas prislista, säger Peter Skeppström, som är press- och PR-ansvarig på Rikshem.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Men nyckeltalen är ju bara en hjälp och inte något ni måste följa. Är en toasits i plast verkligen lika mycket värd efter minst 13, kanske över 20 års användning?
– Vi har varit konsekventa och jag ser inget konstigt i det här ärendet. Att vi använder prislistan gör att det blir förutsägbart, säger Peter Skeppström.

Annons

På andra sidan Uppsala, i Gränby, åkte hyresgästen Javed Hussain på en betydligt större flytträkning än Erik. Den största summan handlade om fuktskador på köksluckorna, som han felanmält till Rikshem vid inflytten, hade förvärrats under boendetiden.

Fakta: Så minskar du risken att behöva betala

Vid inflytt:

  • Läs besiktningsprotokollet. Mejla hyresvärden om något saknas eller inte stämmer. Spara en kopia på mejlet.
  • Fota lägenheten, inklusive eventuella skador.
möbeltassar på ett brunt laminatgolv med ett svart stolsben från en pinnstol och skuggan av den. flytträkningar - hur kan man slippa betala vid utflytt
Möbeltassar minskar risken för repor som hyresvärden kan kräva pengar för vid utflytt.

Under boendetiden:

  • Sätt möbeltassar på möbler som riskerar att repa golvet.
  • Ta hand om lägenheten och städa regelbundet.
  • Gör felanmälan så fort något går sönder.

Vid utflytt:

  • Spackla igen borr- och skruvhål på ett snyggt sätt.
  • Städa mycket noga (eller anlita en städfirma som ger garanti på att klara besiktningen).
  • Fota lägenheten efter utflytt och städning.
  • Var med på för- och slutbesiktning om du kan.
  • Skriv inte under besiktningsprotokollet om du är osäker på innehållet eller det står att du är ersättningsskyldig ­– även om du är beredd att betala en del.

Efter utflytt:

  • Om du får en flytträkning som du tycker är orättvis kan du bestrida den i ett mejl till hyresvärden. Spara en kopia. Bestrid den på samma sätt till inkassobolag och Kronofogden om du får betalningskrav från dem.
  • Kontakta Hyresgästföreningen för att få råd, om du är medlem.
Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Missarna i flyttstädningen stod Sara dyrt: ”Visste inte ens att man kunde dela fönstren” Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.