Annons

Hyresgästen hade 240 kronor i skuld till värden – nu vräks han från sitt hem

Luleå Mannen var skyldig sin hyresvärd 240 kronor. Det räckte för att få honom vräkt. Domen i tingsrätten slår fast att han omedelbart ska flytta från sin lägenhet.
Bo Wernersson, på hyresvärden SBF säger att hyresgästens skuld var större än 240 kronor när de började driva ärendet.
Foto: SBF och Gry Ellebjerg
Bo Wernersson, på hyresvärden SBF säger att hyresgästens skuld var större än 240 kronor när de började driva ärendet.

Den 36-årige mannen hade försökt att betala av sin skuld till sin hyresvärd, SBF Trumman i Luleå. Mannen var som mest skyldig hyresvärden 15 764 kronor. Av det beloppet hade mannen, som i tingsrätten uppgav att han saknade inkomst och var arbetslös, betalat tillbaka 15 524 kronor.

Kvar återstod alltså 240 kronor.

Läs ocksåHyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen"Marianne Metsävainio. Hennes son var med om en bilolycka till sist gjorde att hon fick stora hyresskulder och blev vräkt.

Det tog inte tingsrätten i Luleå hänsyn till i sin dom. Tingsrätten dömer att hyresgästen omedelbart ska flytta från sin lägenhet samt att han ska betala tillbaka sin skuld till hyresvärden.

Utöver de 240 kronorna ska han även ersätta SBF Trumman med 180 kronor för inkassokostnader, samt 14 634 kronor för rättegångskostnader.

I domen skriver tingsrätten att även om skulden är ”förhållandevis ringa kan hans dröjsmål med betalning inte anses vara av ringa betydelse”.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Hyresvärden: Hyresgästen hade större skuld

Hyresvärden SBF Trumman säger att de började driva ärendet när skulden var större. Att den 36-åriga mannen hade betalat tillbaka merparten av skulden var inte tillräckligt för att de skulle backa från sitt krav på att få hyresgästen avhyst.

Annons

– Orsaken till att vi drev ärendet var upprepade sena betalningar och en hyresskuld, som alltså var större innan tillfället för domen, säger Bo Wernersson, fastighetschef på SBF.

Det återstod bara 240 kronor av hyresskulden. Hade det inte gått att hitta en annan lösning?

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

– Vi driver inte många sådana här ärenden. Det är många som ringer oss och har svårt att betala och vi tittar på bakomliggande orsaker. Hur han skött sig innan? Hur länge har skulden varit? Vi vräker inte någon bara för 240 kronor i hyresskuld.

”Det tar jättelång tid”

Bo Wernersson nämner ett annat exempel där en hyresgäst betalade av hela sin skuld precis innan målet prövades i tingsrätten.

– Då stod det 0 kronor i tingsrättsdomen för att de tagit ett sms-lån precis innan och betalat av en hyresskuld på 25 000 kronor. Då kommer det bara fortsätta. Om hyresgästen har bakomliggande betalningsproblem och betalar av skulden precis innan det smäller då gör man inte den resan en gång till.

Du menar att ni inte gör den resan igen?

Annons

– Ja, om de slutar betala igen. Det tar jättelång tid att driva ett ärende, säger Bo Wernersson.

Målet togs upp i tingsrätten första gången i juni. Då var den 36-årige hyresgästen inte närvarande och hade inte heller lämnat in något svaromål. Tingsrätten meddelade då en så kallad tredskodom. Det är en dom som den svarande i målet, i det här fallet hyresgästen, kan begära att få omprövad. Det gjorde hyresgästen. Innan målet togs upp på nytt betalade hyresgästen tillbaka skulden till hyresvärden, minus de 240 kronorna.

Hyresskulder är ett av de vanligaste skälen till att hyresgäster blir vräkta sina hem.

Hem & Hyra har sökt den 36-åriga mannen.

Fakta: Tredskodom

En tredskodom är en dom som utfärdas av en domstol när en part inte har infunnit sig eller på annat sätt inte har deltagit i processen, till exempel genom att inte lämna in ett svaromål. I praktiken innebär det att domstolen dömer till förmån för den närvarande parten eller den part som har inkommit med en begäran.

Tredskodomar används ofta för att påskynda rättsprocessen när en part uteblir eller inte deltar, eftersom det sparar tid och resurser för både domstolen och den andra parten. En tredskodom kan dock återvinnas. Det betyder att den uteblivna parten kan begära att domstolen lyfter målet igen.

Läs också Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.