Hyresgästen Ing-Maris lägenhet blev såld – främmande man vill flytta in
Sommaren för två år sedan fick Ing-Mari Lund, 72, ett samtal som skulle vända upp och ner på hela tillvaron. Lägenheten hon hyrt i 37 år hade blivit såld. Hon själv skulle bli tvungen att flytta ut så att köparen kunde flytta in.
– Jag blev förtvivlad, vart skulle jag ta vägen? Jag har ju bott här i halva mitt liv, berättar hon.
Hur kunde en främmande man köpa Ing-Maris lägenhet? För att förstå denna märkliga historia behöver bandet spolas tillbaka till vintern 2014.
Grannarna i innerstadsområdet hade beslutat om att husen skulle ombildas till bostadsrätter. En idé som inte hade tilltalat Ing-Mari Lund.
– Jag berättade att jag var alldeles för gammal för att köpa och att jag inte gillar att ha skulder. Jag ville hellre hyra, säger hon.
Men en släkting till Ing-Mari hade fått nys om planerna och erbjöd sig att köpa bostaden i hennes ställe. På så vis skulle hon kunna bo kvar som hyresgäst och betala hyran till honom.
– Han ville göra en ”långsiktig investering” och jag tyckte att han lät trovärdig, säger Ing-Mari Lund.
Två saker fick henne att slutligen gå med på idén. Dels ett löfte om att hon skulle få bo kvar hur länge hon ville, dels en garanti om att hon skulle slippa chockhöjd hyra.
Huset stod nämligen inför ett stambyte, och släktingen hade övertygat henne om att hyran skulle höjas så mycket att hon ändå inte skulle ha råd att bo kvar som vanlig hyresgäst.
– I efterhand har jag förstått att det var något han sa för att skrämma mig. Förskräckligt, att man ens kan säga en sådan sak.
Kronofogden kopplas in
Till en början löpte livet på som vanligt. Ing-Mari Lund bodde kvar i sin lägenhet och betalade i stället hyran till släktingen.
Men för två år sedan kom samtalet. Han ville få betalt för sin investering, och hade redan hittat en ny köpare.
– ”Men du kan ju inte sälja den när jag bor där”, sa jag till honom. Men det gjorde han, och tjänade över en och en halv miljon på affären, säger Ing-Mari Lund.
Köparen hade heller inget intresse av en hyresgäst – han ville själv bo in i lägenheten. När Ing-Mari vägrade flytta kopplades Kronofogden in för att vräka henne.
Tidigt i våras hamnade ärendet i tingsrätten – som gick helt på hennes linje.
Eftersom Ing-Mari Lund i praktiken fortsatt att hyra lägenheten, och då hennes ursprungliga hyresavtal inte upphört, var det fortfarande giltigt. Särskilt eftersom släktingen som först köpt bostadsrätten försäkrat att hon fick bo där ”hur länge hon ville”.
Upplåtelsen med bostadsrätt gjordes därför i strid mot det så kallade förbudet mot dubbelupplåtelser i bostadsrättslagen. Efter ombildningen var det i själva verket bostadsrättsföreningen som trätt in i rollen som hyresvärd och inte köparen av lägenheten, resonerade tingsrätten.
– Det var som att man kunde andas igen. Jag var så lättad, minns Ing-Mari Lund.
”Det blev magsår igen”
Men mannen som köpt bostadsrätten accepterade inte tingsrättens dom utan överklagade. Senare i år ska hovrätten besegla hennes öde.
– Jag har gått runt med ångest sedan jag fick veta det här. Det blev magsår igen. Jag känner mig så lurad och överkörd … och skäms något så hemskt.
Ing-Mari Lund torkar en tår ur ögonvrån.
– Det här är jobbigt att prata om, att man kan bete sig så här. Det är jobbigt för alla. Jag har jättebra grannar, men de springer lite undan från mig just nu.
Linus Lindberg är jurist på Hyresgästföreningen och företräder Ing-Mari Lund i rätten. Han instämmer i tingsrättens bedömning – att hon är ett ”typexempel” på en hyresgäst som förbudet mot dubbelupplåtelse vid ombildning är till för att skydda.
– En lägenhet får inte ombildas så länge hyresrätten består. Vilket även fångar in den här situationen, när en utomstående part kommer in och blir innehavare av bostadsrätten.
Hem & Hyra har försökt att nå Ing-Maris släkting.