Annons

Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Helsingborg Kvinnan hyrde ut sitt hem till en person som hon kände från jobbet. När hon kom tillbaka till lägenheten var den länsad på allt från möbler till bestick och hon ringde 112. Nu döms andrahandshyresgästen för stöld. Foton och en lista blev viktiga bevis.
En tvådelad bild. Den ena halvan visa ett skåp, den andra utdrag av skickade sms med meddelande som "Snälla mina möbler", "Snälla ring mig" och "tillbaka mina möbler".
Foto: Helsingborgs tingsrätt
Trots förstahandshyresgästens vädjande om att få tillbaka sina möbler fick hon inget svar från den kvinna som senare dömdes för stölden i hennes hem.

Kvinnan i Helsingborg hade flyttat ihop med sin pojkvän på prov, och hyrde därför ut sin lägenhet i andra hand. Men ganska snart blev det problem med andrahandshyresgästen, som slirade med hyresinbetalningarna. Och när kvinnan till slut tröttnade och sa upp kontraktet fick hon en chock. När hon kom tillbaka till den lägenhet som hon hyrt ut möblerad var den tömd på allt bohag. ”När jag kom dit och den var tom så blev jag väldigt chockad, trodde inte det var sant”, berättar hon i ett polisförhör.

Ett vardagsrum i en möblerad lägenhet med soffa, skåp, matta, tavlor på väggarna och en stringhylla.
Ett foto som förstahandshyresgästen hade tagit i sitt hem strax innan hon hyrde ut det blev avgörande bevisning efter att lägenheten länsats.

Det var i maj förra året som kvinnan lade ut en annons på Facebook om att hon ville hyra ut sin lägenhet. Värden hade gett tillstånd för att kvinnan skulle kunna bo med sin pojkvän. En 31-årig kvinna svarade på annonsen. Förstahandshyresgästen kände till henne från en tidigare arbetsplats och tyckte därför att det kändes bra. De två kvinnorna skrev på ett kontrakt.

Till kontraktet fanns också en inventarielista och bilder inifrån lägenheten – som sedan skulle visa sig avgörande när de möttes i rätten.

Skickade sms: ”Jag vill bara ha tillbaka mina möbler”

Redan under sommaren började 31-åringen bli sen med hyresinbetalningarna, och därför beslutade sig förstahandshyresgästen för att säga upp kontraktet i förtid. De kom överens om att 31-åringen skulle flytta ut i slutet av oktober, och ett datum som de skulle träffas i lägenheten. Men andrahandshyresgästen dök aldrig upp – utan hade i stället lämnat nycklarna i ett kuvert i brevinkastet. Samt länsat lägenheten, och gjort sig okontaktbar.

Förstahandshyresgästen sms:ar till 31-åringen: ”Jag vill bara ha tillbaka mina möbler”. Men hon får inget svar.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

– Jag har inte fått tag på henne sedan dess, man kan se att meddelande är levererade men inte lästa, hon kanske har blockat mig, berättar förstahandshyresgästen i ett polisförhör.

Annons

Hon ringde 112 och blev kopplad till polisen.

En tvådelad bild. En del visa ett dokument med titel "Möbel och inventarielista" och följande innehåll: Säng, köksbord + tre stolar, bokhylla vit sovrum, tv-bänk, mattor vardagsrum x2, bokhylla string vardagsrum, taklampor (hall, kökx2, sovrum), golvlampor (vardagsrum x1), Tavlor (kök x3, vardagsrum x7), skåp vardagsrum, soffa vardagsrum, fåtölj vardagsrum.
Avgörande bevis. När andrahandshyresgästen flyttade in skrev hon på en inventarielista. Det spelade roll när hon senare dömdes för stöld.

Bland de dyrare saker som hon anmält som stulna finns en string-hylla (värde 12 000 kronor), en soffa (13 000 kronor) och en säng (5 000 kronor). Men det fanns också mindre värdefulla saker som hade försvunnit. I köket saknades till exempel kaffebryggaren, mikrovågsugnen, dammsugaren och diverse husgeråd som glas och bestick.

Rätten tror inte på att hon slängt möblemanget

Nu döms andrahandshyresgästen för stöld, trots att hon själv har nekat till brott. Helsingborgs tingsrätt tror inte på hennes egen förklaring. Hon säger att hon blivit tillsagd av förstahandshyresgästen att tömma lägenheten på allting innan hon flyttade ut, och att hon slängt möblerna på soptippen. ”Jag har slängt dom så jag vet inte var dom är”, svarade hon polisen när de fått tag på henne.

31-åringen menar att möblerna var i dåligt skick men detta menar domstolen motbevisas av de fotografier och kvitton som förstahandshyresgästen kunnat visa upp. ”Det framstår som helt osannolikt att möblerna under den korta tiden skulle ha försämrats så mycket att det fanns skäl att slänga dem”, skriver tingsrätten i sin dom.

Annons
Läs ocksåHär är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Har tidigare dömts för stöld

Domstolen menar att det är bevisat att det är andrahandshyresgästen som har tagit möblerna, bland annat eftersom hon hållit sig undan när förstahandshyresgästen sökt kontakt. Påföljden blir en villkorlig dom och 60 dagsböter på sammanlagt 4 800 kronor. Hade hon istället dömts till fängelse hade hon varit inlåst i tre månader.

Hon ska också betala ett skadestånd på 40 000 kronor till förstahandshyresgästen. Det när några tusenlappar mindre än vad brottsoffret begärde. Det beror på att alla de saker som anmälts stulna inte fanns med i inventarielistan, till exempel mikrovågsugnen och dammsugaren.

Detta är inte det första egendomsbrott som andrahandshyresgästen gör sig skyldig till. Hon har tidigare dömts för stöld och förskingring.

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.
Fakta: Tips och regler för andrahandsuthyrning
  • Skriv ned vad som finns i lägenheten, ta bilder. Om något går sönder eller försvinner måste du driva frågan i tingsrätten.
  • Skriv ett löpande kontrakt om du är osäker på hur länge du vill hyra ut. Då kan du säga upp hyresgästen med tre månaders varsel.
  • Betala hyran själv och ta in pengarna av andrahandshyresgästen.
  • Be fastighetsägaren att kontakta dig om det förekommer störningar från andrahandshyresgästen.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd.
  • Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • Om du hyr ut din hyresrätt utan lov och tar ut för hög hyra kan du dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Förbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.