”Hyresgästen målas ut som ett offer”
Hur porträtteras hyresrätten i medierna?
Den frågan besvarar Emelie Hane-Weijman Jansson, doktorand vid Umeå universitet, efter att ha läst samtliga artiklar om hyres- och bostadsrätter i landets fyra största morgontidningar under två veckor.
Granskningen, initierad av Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna, landar i en dyster slutsats: medan ägandet lyfts fram som den positiva normen figurerar hyresrätten till avgörande del i negativa sammanhang.
I många fall står olika former av brott i dessa fall i fokus.
– Hyresgästen ses som ett offer för bostadsbolagen, kommunen och staten, utan kraft att förändra sin situation. I motsats blir ägandet en symbol för frihet, säger Emelie Hane-Weijman Jansson.
Hon menar att de två olika boendeformerna i tidningarna kommit att representera en rad motsatser.
– När en bostadsrätt är ”ljus och fräsch” beskrivs hyresrätten som opersonlig. I ekonomiartiklar vinklas på tips om hur man kan tjäna pengar på bostadsrätten medan det för hyresrätten handlar om hur man förlorar pengar på hyreshöjningar och fuskbygge.
Risken är överhängande att mediernas bild påverkar hur vi tänker, varnar hon. Att såväl boende som politiker och stadsplanerare reproducerar de negativa föreställningarna och på så vis håller dem vid liv.
Mest förvånad är Emelie Hane-Weijman Jansson över att hyresrätten används för att beskriva platsen för olika händelser i kriminalartiklar – även när upplåtelseformen inte har med storyn att göra.
– Men att man tvärtom skrev om brott i anslutning till bostadsrätter förekom inte. Tydligen sker inga brott där.
Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen, känner igen sig i bilden av hyresrätten som ett andra klassens boende, som kopplas till negativa sammanhang utan grund.
– Naturligtvis känns det tungt som hyresvärd och för dem som bor där att ständigt möta den här bilden.
Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, kopplar samman hyresrättens försämrade status de senaste två decennierna med det stora antalet ombildningar.
I städer med en mindre andel ombildningar råder en helt annan mentalitet än i Stockholm, menar hon.
– I Göteborg , där 60 procent av invånarna bor i hyresrätt, råder inte samma offerbild. Och jag har svårt att folket i Wien, där över 80 procent bor i hyresrätt, ser på sig själva på det sättet.
Hyresrätt:Brott: 36 procentOsäkerhet: 20 procentHyresgäst som offer: 14 procent
Bostadsrätt:Kändisvinkel: 47 procentBostadsbedrägeri: 16 procentHemma hos/porträtt: 11 procent
Källa: Emelie Hane-Weijman Jansson