Hyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer – för att slippa konkurrens
Margareta Johansson, 54, flyttade in på Strandvägen 2 i mars 2018.
– Varje dag slås jag av hur fint läget är med utsikt över Backesjön. Som om man vore utomlands.
Lägenheten är en tvåa på 63 kvadrat. Standarden är från 60-talet och i ett av hörnen i vardagsrummet flagar taket.
Men för Margareta är hennes hem en drömvåning.
– Jag vill inte bo någon annanstans. ”Alla vill bo i centrum” säger de. Det stämmer inte. Jag trivs jättebra här.
Men Margareta kommer ändå tvingas flytta. Strömsunds Hyresbostäders styrelse har bestämt att huset ska rivas nästa år.
– Jag fick höra det på omvägar förra torsdagen, säger Margareta.
Hon blev väldigt förvånad och ringde upp vd för bostadsbolaget, Stefan Jönsson.
– Jag erbjöd mig att själv köpa hyreshuset, men det var inte aktuellt. Han sa att jag kunde få köpa tomten efter att huset rivits.
Det var inte riktigt så Margareta tänkte sig affären. Hon vill köpa för att huset ska få vara kvar.
Av tolv lägenheter är tio uthyrda i dagsläget. Några hyresgäster har nyss flyttat in.
– Förutom medelålders och pensionärer så är det en hel del unga i huset. Det är fyra hushåll och de har jobb allihop, en del här i Backe. Ett par har barn. Det är mest synd på dem, att de tvingas flytta från huset och antagligen från byn. Det är en stor förlust, anser Margareta Johansson.
Svante Westin är entreprenör och äger sju hyreshus i Backe. Han vill satsa mer i byn och är också intresserad av att köpa Strandvägen 2 för att göra om det till ett Bed & Breakfast för turister.
Men inte heller han får köpa huset av det kommunala bostadsbolaget.
– Det finns ett behov av ett hotell här, både på sommaren och vintern. Många kommer hit för att cykla och åka skidor. De tvingas istället att bo i Strömsund sex mil bort, säger Svante Westin.
Han har svårt att förstå motviljan att sälja istället för att riva.
– Varför försöker man inte utnyttja de resurser och byggnader som finns? Det är vansinne att riva ett väl fungerande hus. Det känns inte genomtänkt. Byarna måste få en chans att utvecklas. Flyttar folk så stänger samhälle och service ner successivt och hur kan det vara gynnande för kommunen?
Du har 18 hyresbostäder. Får du dem uthyrda?
– Det är klart att det märks av när flyktingarna slutade komma, men det går och det går runt. Och det är väl just det som skrämmer bostadsbolaget. Att de gör fel och att andra kan lyckas bättre.
Och det är väl ungefär så det ligger till.
Stefan Jönsson, vd för Strömsunds Hyresbostäder, bekräftar att det är just rädslan för konkurrens som gör att huset inte får stå kvar.
– Jag har förståelse för att många blir upprörda och att det här kan vara svårt att förstå. Men eftersom utbudet är större än efterfrågan i Backe så har vi många vakanser som kostar pengar. Vi behöver anpassa oss till det vikande underlaget. Om vi säljer så finns det en risk att vi förlorar ännu fler hyresgäster, till den nya hyresvärden. Då måste vi ändå riva ett annat hus, säger Stefan Jönsson.
Men Svante Westin vill ju göra om huset till ett B&B?
– Det är inte säkert att det blir så och det är svårt att skriva in det som ett krav vid en försäljning. Även om han har det som ett B&B så kanske han säljer en dag till en annan som gör om det till hyresbostäder igen. Och så uppstår en konkurrenssituation i alla fall.
Strömsunds Hyresbostäder har relativt god ekonomi på pappret. Förra året gjorde bolaget en vinst på 3,3 miljoner kronor. En försäljning skulle innebära ytterligare plus i kassan medan en rivning innebär en kostnad på 1,5 miljoner.
Ändå anser Stefan Jönsson att det är rätt att riva. Inte heller det faktum att huset på Strandvägen är nästan helt uthyrt får honom att tvivla på styrelsebeslutet.
Borde man inte som ett kommunalägt bostadsbolag tänka på att gynna entreprenörer som vill satsa på de mindre orterna med tanke på att glesbygden urholkas mer och mer och att många väljer att flytta till storstäder?
– Självklart så vill inte vi motverka det, men det är heller inte vårt uppdrag att gynna entreprenörer. Vi måste tänka affärsmässigt så vi inte förlorar pengar, vilket i slutändan skulle drabba hyresgästerna och skattebetalarna.
– Och tro mig när jag säger att jag inte heller vill riva fler hus i Backe, men vi har vänt och vridit på det här i styrelsen och kommit fram till att det här ändå är det bästa. Trots en vinst så har vi 38 miljoner att betala tillbaka till kommunen i tidigare aktieägartillskott.
Svante Westin har även visat intresse för att köpa alla era hyresfastigheter i Backe. Skulle inte det kunna lösa problemet med vakanser och inkomstförluster?
– Det blir en fråga för kommunfullmäktige i så fall. Det är ett stort beslut att överge en hel ort och jag tror att det kan bli svårt att få igenom.
Den 1 januari 2011 trädde en ny lag om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag i kraft. Avsikten var att förtydliga definitionen av bolagen, men lagen innebär också att de allmännyttiga bostadsföretagen ska drivas enligt affärsmässiga principer och med normala avkastningskrav.
* Under 2020 rivs totalt 21 lägenheter: fyra i Hoting, nio i Gäddede och åtta i Backe.
* Rivningen på Strandvägen med 12 lägenheter är planerad till mitten av 2021. Utöver dem rivs även 15 i Hoting nästa år.
* I början av 2020 stod hyreshuset med nio lägenheter klart för inflyttning på Svartviksgatan i Hammerdal.
* Under året har Strömsunds hyresbostäder även köpt fyra fastigheter i centrala Hammerdal med totalt 21 bostadslägenheter och sex affärslokaler.
* Bostadsbolaget har byggt om lokalytor på Myrgatan i centrala Strömsund till sex nya bostadslägenheter. I samband med det byggs också vindsförråden om i samma hus till två nya lägenheter. Totalt handlar det om fem stycken ettor, två stycken tvåor och en trea.