Hyresgäster avvaktande till massiva byggplaner i Bua
Hem & Hyra har tidigare berättat om Varbergs Bostads drastiska planer för det lilla fiskeläget Bua norr om Varberg.
Bolaget vill riva samtliga sina hyreshus på orten. Husen byggdes som arbetarbostäder åt Ringhals och Värö bruk och var inte tänkta att stå mer än något decennium. Nu har de hunnit bli nästan 50 år gamla och flera har drabbats av svåra sättningar.
På en gata har rivningarna redan börjat, en annan gata ska rivas inom 10 år och på de tre återstående gatorna ryker husen inom 25 år.
De gamla bostäderna ska samtidigt ersättas med en massiv nybyggnation. Målet är att den totala mängden hyresrätter på orten ska gå från 367 bostäder idag till 850 eller fler om 25 år. Varbergs Bostad förutspår en kraftig inflyttning under de närmaste decennierna och vill även vara med och driva på den utvecklingen.
I förra veckan presenterades idéerna för Varbergs kommunfullmäktige som gav sitt bifall. Det var dock bara första steget i en lång process.
Katharina Svensson är vice ordförande i lokala hyresgästföreningen Bua-Veddige och sitter även i styrelsen för hyresgästföreningen Varberg.
Hon bor på Syrenvägen i Bua. Det är en av de gator som hyresvärden vill spara till sist, så hon är inte omedelbart berörd av rivningsplanerna.
– Mitt hus ska ju stå kvar i 25 år om det inte ramlar omkull först. Men på sikt tycker jag att idéerna är bra. De här husen är inte de bästa, de var inte tänkta att stå kvar och är lite hafsigt byggda, säger Katharina Svensson.
Hon är också positiv till att antalet hyresrätter kan öka kraftigt.
– Det behövs fler bostäder här. Med tanke på köerna så kommer nog många att vara intresserade av att bo i de nya husen, säger Katharina Svensson.
Själv har hon bott på Syrenvägen sedan 1990-talet och säger att boendestandarden ”duger”.
– Men jag kan absolut tänka mig att flytta till ett nybyggt hus, om hyrorna är rimliga.
Det är det sista som är kruxet, precis som över hela landet när gamla hus renoveras eller ersätts. I dag är hyresnivåerna i Bua låga, bland annat just med tanke på husens skick.
Katharina Svensson ser en risk att många av de nuvarande hyresgästerna inte kommer att ha råd med nyproduktionen.
– För en del kanske det kommer att funka att gå upp i hyra, men det blir svårt för pensionärerna. Risken är att alla äldre samlas i de sista gamla husen och att folk utifrån flyttar in i nybyggena, säger hon.
Med tanke på detta och att planerna än så länge bara är i sin linda vill hon varken säga bu eller bä.
– Vi får vänta och se.
Samma sak anser Göran Henriksson, ordförande för Hyresgästföreningen Varberg. I nuläget är Varbergs Bostads planer vaga. Det behövs bland annat en ny detaljplan innan processen kan fortsätta.
– Än så länge har vi bara pratat med dem om kåkarna som ska rivas inom den närmaste tiden. Vi får nog se lite mer vad politikerna säger innan vi går vidare, säger Göran Henriksson.