Hyresgäster betalade för mycket för kabel-tv – värden krävs på 21 miljoner kronor

Malmö Hyresgästföreningen kräver fastighetsägaren Hyreshem på ett enormt skadestånd. Orsaken är att över 700 hushåll i Malmö ska ha betalat för mycket för kabel-tv i över ett år. "Jag vet att det här svider för många", säger Curt Nilsson, en av de berörda hyresgästerna.
Hyresgäster och kabel-tv
Foto: Pexels/Gry Ellebjerg/Anders Paulsson

Allt färre svenskar tittar på traditionell tv. Men oavsett om du tittar eller inte så kan möjligheten att zappa mellan kanaler kosta dig pengar varje månad, detta beroende på hur du bor.

I ett bostadsområde i Malmös södra utkant, i Annestad strax före Öresundsbron, har tv-frågan lett till konflikt. Den står mellan fastighetsägaren Hyreshem och Hyresgästföreningen efter att boende i området börjat klaga på att de betalar för mycket.

Läs ocksåSkulle hjälpa utsatta - föreningsprofilen stoppade pengar i egen fickaBildkollage av händer som håller pengar, en skylt där det står Skatteverket, en siluett och ett loppisbord.
Curt Nilsson

– Det här är helt felaktigt och hemskt att det har kunnat fortlöpa. Det är det enda man kan säga, säger Curt Nilsson som bor i området och är ordförande för den lokala hyresgästföreningen.

Konflikten rör kabel-tv i hundratals hushåll

Tvisten rör månadskostnaden för kabel-tv kopplat till sju fastigheter. I husen finns totalt 748 hyreslägenheter som ägs av den privata ägaren Hyreshem. Tidigare låg avgiften för fiber, det vill säga internet, och kabel-tv separat vid sidan av hyrorna för lägenheterna. Men i början av 2024 kom fastighetsägaren och Hyresgästföreningen fram till en ny lösning. Kostnaden för fiber bakades in i grundhyran som i samband med detta höjdes.

Den separata och obligatoriska räkning som då låg kvar vid sidan av hyran, och som nu endast rörde kabel-tv, skulle därmed sänkas. Men förra sommaren fick Hyresgästföreningen höra talas om att avtalet inte följdes och att värden tog för mycket betalt av de boende. Rent konkret ska det ha sett ut ungefär så här:

Läs ocksåBedragaren fick ut över 70 000 kronor i "oskälig andrahandshyra" – får nu betala tillbaka det tredubblaEtt montage med två bilder ovanpå varann, en är en exteriörbild på Luleå tingsrätt. Den andra är en silhuettbild på en kortklippt alternativt hårlös person.
  • Ett hushåll betalar 10 000 kronor i månaden i hyra, i detta är kostnaden för fiber inbakad. Vid sidan av hyran ligger en kostnad för kabel-tv på 133 kronor. Totalt per månad: 10 133 kronor.
  • Men egentligen skulle hushållet betala 10 000 kronor i månaden i hyra, med fiber inbakat. Och vid sidan av detta endast 95 kronor för kabel-tv. Totalt per månad: 10 095 kronor.

Skillnaden blir 456 kronor på ett år. Och det är runt detta som kabelkonflikten snurrar.

Sedan förra sommaren har det pågått förhandlingar, men ingen lösning är nådd. Protokoll som nu ligger i hyresnämnden visar att Hyreshem i höstas gick med på att betala tillbaka pengar till de boende, men Hyresgästföreningen menar att man aldrig fått se bevis för att det faktiskt har skett.

Läs ocksåVinst på 132 miljoner för Helsingborgshem – hyresgästen Marianne önskar återhållsamhetTvå kvinnor och en skylt med texten Helsingborgshem.

Hyresgästföreningen kräver miljontals kronor i skadestånd

I slutet av mars tog i år tålamodet slut efter nya uppgifter om att kabel-tv-kostnaden låg kvar på en allt för hög nivå. Nu kräver Hyresgästföreningen Hyreshem på totalt 21 miljoner kronor i skadestånd, detta för brott mot förhandlingsordningen.

–  Vi vill att det här ska leda till något bra för hyresgästerna. Vi tycker det är tråkigt att man inte sett att man har gjort fel. Om det varit medvetet eller oavsiktligt vet vi inte, för vi har inte fått något svar. Det lite graverande att detta är inne på andra året, säger Lovisa Prodenius, föreningens jurist i målet.

Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen, driver frågan om kostnad för kabel-tv
Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

En extrakostnad på 38 kronor i månaden kan ju ses som en liten summa. Varför väljer ni att gå ut så hårt mot detta?

– Det låter kanske lite med 38 kronor i månaden, men det blir en hel matkasse om året för en pensionär eller en barnfamilj. Då blir det inte en liten summa. Hyresvärden har inte haft lov att ta ut så mycket pengar.

Förvaltaren svarar inte på frågor om kabel-tv

Hyreshems ägare är SEB:s pensionsstiftelse, genom fastighetsfonden Domestica. Hyresvärden har ingen egen personal som arbetar på plats i Annestad utan har lagt över skötsel och drift på förvaltaren Riksbyggen. Den lokala förvaltaren Atdhe Ymeraj vill inte ställa upp på intervju och hänvisar till Riksbyggens fastighetschef Tommy Kjellén. Men inte heller han vill svara på frågor.

”Eftersom det finns ett anhängiggjort ärende hos Hyresnämnden väljer vi att inte kommentera i dagsläget”, skriver fastighetschefen i ett mejl.

Anhängiggöra är en term som beskriver att en fråga är överlämnad till domstol för prövning.

Tommy Kjellén är fastighetschef på Riksbyggen.

Bland de boende som vi träffar i området varierar åsikterna, och även hur mycket man vet om vad som har hänt. Men det står klart att många just nu pratar om hyror och ökade kostnader. Vissa reagerar starkt när de får höra att frågan om kabel-tv har hamnat i domstol.

–  Halleluja! Äntligen! Jag tittar ju inte ens på tv. Varför ska man ens ha det där? Ropar en ung tjej i slöja och hoppar in i sin bil och kör i väg innan vi hinner få hennes namn.

Annestad - konflikt om kabel-tv

Grannen Qendrim Sylejmani tycker inte summorna i sig är så allvarliga men stör sig på att debiteringen inte ska ha gått rätt till.

–  Ge tillbaka det som är mitt! Det här ligger ju på deras samvete och man gör inte så här. Jag tappar verkligen förtroendet, säger han.

”Femhundra kronor betyder väldigt mycket”

Den föreningsaktive Curt Nilsson är glad över att någon tar frågan på allvar. Han berättar att han själv har en bakgrund som fastighetsförvaltare och är inte nöjd med hur skötseln av området ser ut.

–  Jag tycker rent ut sagt att det är på tiden att det händer något. Allt har gått nedåt här ute och vi får bara höra dumma förklaringar. Femhundra kronor betyder väldigt mycket för hyresgästerna. Jag vet att det här svider för många eftersom man även får andra kostnadsökningar, säger han.

Läs mer: Experten svarar – måste jag betala tv-avgift?

Fakta: Så tittar svenskarna på tv och film

Kabel-tv-nätet i Sverige började byggas ut under 80-talet och är idag det vanligaste sättet att ta mot tv. Det är byggt för att kunna sprida ett stort antal kanaler och har större utbredning i tätorterna jämfört med ute på landsbygden.

Det finns idag stora skillnader i tv-tittandet och en skiljelinje är ålder. Äldre tittar i större utsträckning på en traditionell tv och styrs av en tv-tablå, det som även kallas linjär tv, även om den varianten har minskat. Yngre har nästan helt övergett den typen och i stället övergått till streaming och mobiltelefoner. Över lag har konsumtion av rörlig bild ökat men skjutits över från klassisk tv till det stora utbudet av streamingtjänster.

Källa: Mediemyndigheten

Läs också Tvångsförvaltning satte stopp för skandalvärden - får ändå jättekrav på över 600 000 kronor Fler ska få rätt till bostadsanpassning – nytt lagförslag på regeringens bord

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.