Annons

Hyresgäster i Blötberget nära bli utan ström – värden betalade i sista stund: ”Har hänt förut”

Ludvika Hyresgästerna i Blötberget var nära att bli utan ström under onsdagen. Elräkningarna betalades i absolut sista stund av hyresvärdarna Blötbergets Fastigheter och Hilldex. ”Det är jobbigt att behöva ha det så här”, säger hyresgästen Bror-Åke Johansson.

För några dagar sedan slog elleverantörsbolaget VB Elförsäljning larm till Hyresgästföreningen om de 14 hyreshusen i byn utanför Ludvika: Ägarna Hilldex och Blötbergets Fastigheter hade, trots inkassokrav, inte betalt elräkningarna. Nu hade det gått så långt att strömmen skulle stängas av i bostadsområdet från och med onsdagsmorgonen. Eftersom elen ingår i hyran skulle det även bli strömlöst i hyresgästernas bostäder.
– Vi följer gängse rutiner och kanske mer än så i och med att vi har informerat Hyresgästföreningen om detta. Det har vi gjort eftersom tredje part (hyresgästerna) kan hamna i kläm och det vill vi absolut inte. Men vår kund har inte gjort rätt för sig och vi måste ha betalt för våra leveranser.

Det sa Johan Carlsson som är vd på VB Elförsäljning till Hem & Hyra på tisdagseftermiddagen.

Läs ocksåHem & Hyras Anna Rytterbrant vinnare av Murvelpriset

Vid midnatt igår tisdag gick fristen ut – och det visade sig att bolagen hade betalat räkningarna i sista stund. Hyresgästerna slapp vakna upp i kalla och mörka lägenheter på onsdagsmorgonen.
– Men det är väldigt jobbigt att behöva ha det så här, att inte veta om man har ström från den ena dagen till den andra, säger hyresgästen Bror-Åke Johansson.

När Hem & Hyra på tisdagen kontaktade bolagens företrädare Tino Bessou sa han sig vara helt ovetande om obetalda räkningar och att strömmen kunde komma att stängas av.
– Jag vet ingenting om det, förklarade Bessou och avslutade sedan samtalet.

Men det är inte första gången som Hilldex och Blötbergets Fastigheter väntat till absolut sista stund med att betala elbolaget.
– Jag kan uppleva en viss systematik i det här fallet i och med att de betalar sista dagen. Det har hänt förut, säger Johan Carlsson som i övrigt är försiktig med att kommentera ärendet.

Annons
Läs ocksåSvarta kontrakt: Lägenhet i Leksand skulle användas för skenbyte – "dåligt riggat"تبادل شقق بالاسود
Marcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns
Marcus Kjellin.

När Hyresgästföreningen fick höra talas om avstängningshotet bildades en särskild grupp med syfte att förbereda en eventuell ansökan om tvångsförvaltning, eller särskild förvaltning som är den juridiska benämningen.
– Vi går upp i beredskapsläge eftersom det gäller att agera snabbt när vi får indikationer på att el och värme kan komma att stängas av, säger förhandlingsstrategen Marcus Kjellin.

Under veckan har Hyresgästföreningen haft kontakter med Ludvikahem för att höra om det kommunala bolaget kunde tänka sig att vara särskild förvaltare.
– Går vi in med en ansökan till hyresnämnden om särskild förvaltning vill vi kunna uppge någon som kan stå som förvaltare, och vi ställde frågan till Ludvikahem, förklarar Marcus Kjellin.

Nu blev det aldrig aktuellt men han är ändå frustrerad över situationen i Blötberget. Kjellin menar att lagstiftningen är otillräcklig och att det behövs fler verktyg än de som finns dag – åtgärdsförelägganden och särskild förvaltning.
– Det behövs ett mellanting, ytterligare ett verktyg. Ett åtgärdsföreläggande kan vara effektivt men det löser bara fallet med den enskilda hyresgästen. Det löser inte de övergripande problemen i ett bostadsområde. Och när det gäller särskild förvaltning måste det till ett verkligt akutläge för att man enligt lagen ska ha grund för det. Det här gör att en hyresvärd som Blötberget kan missköta sina fastigheter under väldigt lång tid innan vi kan komma åt det.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

I de 14 husen i Blötberget finns 64 lägenheter. Det är oklart hur många av dem som är bebodda.

Annons

Hem & Hyra har upprepade gånger rapporterat om Tino Bessou och fastigheterna i Blötberget och Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun. Skriverierna har bland annat handlat om toavatten i pannrummet, kalla lägenheter, brister i bokföringen, fuktskador och mögel.

Läs också Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.