Hyresgäster extra sårbara vid katastrofscenarion
Vid en krissituation är såväl hyresgäster som andra skyldiga att klara sig på egen hand de första tre dygnen, men helst en hel vecka enligt försvarsberedningens nya riktlinjer. Hyresgäster och personer som bor i större tätorter är extra sårbara.
– Det har ofta tillgång till tjänster och varor dygnet runt och har därför sämre vana vid att planera. Det blir en sårbarhet när något händer då man plötsligt inte kan handla, tanka eller transportera sig. På landsbygden är man mer påverkade i sin vardag av vädret och klimatet och därför bättre rustade, säger Anna Teljfors Lundwall på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
På MSB,s hemsida finns tydliga rekommendationer om hur man kan förbereda sig inför en eventuell kris.
– Tänk tanken på vad du skulle göra om det inte finns dricksvatten i kranen och mat att handla i butikerna, om elementen slutar fungera mitt i vintern och om du inte kan se på TV eller ladda din mobiltelefon. Utgå från det scenariot och planera därefter, säger Anna Teljfors Lundwall.
Många äldre, men långt ifrån alla, hyresfastigheter har skyddsrum i sina källare. Totalt finns det i Sverige 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Hem & Hyra har kartlagt hur många som får plats i skyddsrummen i Kalmars och Jönköpings olika kommuner. Granskningen visar att ingen av de sammanlagt 25 kommunerna har skyddsrumsplatser åt alla sina medborgare. I Torsås och Mullsjö har man bara plats åt en person per hundra invånare. I de större tätorterna finns fler skyddsrumsplatser. I Kalmar finns det drygt 61 000 skyddsrumsplatser åt kommunens drygt 67 000 invånare. Glappet beror på många olika orsaker. De flesta av skyddsrummen byggdes under kalla kriget då man upplevde en hotbild. Befolkningsmängden har sedan dess ökat kraftigt.
– Det har aldrig varit tanken att det ska finnas en skyddsplats till samtliga medborgare. Skyddsrummen är en av flera delar av befolkningsskyddet. Utrymningsplanläggning är en annan. Men framför allt har vi alla ett personligt ansvar för att skydda vårt eget liv, vår egendom och vår säkerhet. De flesta av oss måste vara beredda på att kunna klara oss själva en tid, säger Fredrik Nyström på MSB.
Källa: MSB