Annons

Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus

Fagersta Chockhöjda hyror – utan renovering. Hyresgäster hos Fagerstas största hyresvärd reagerar mot att de plötsligt måste betala betydligt mer, trots att underhållet är eftersatt. Orsaken är en bruksvärdesprövning.
Foto: Hyresfastigheter i Fagersta
Flera hundra hyresgäster i Fagersta har fått kraftigt höjda hyror, utan att det har varit i samband med en renovering. Nu vill många veta varför hyran höjs så mycket och vad pengarna egentligen går till. På fotot syns några av bostadshusen som omfattas av hyreshöjningen.

– Det kom lite som en chock att jag skulle betala 450 kronor mer i hyra nu i augusti, säger Lars-Erik Rönnkvist, som bor på Alfavägen i Fagersta.

Han tycker att hyresgästerna har fått dåligt med information om att hyreshöjningarna var på gång och vad de beror på.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

– Allt har pågått i hemlighet. Det är lite skumt, tycker vi som bor här. Det verkar som att Hyresgästföreningen godkände hyreshöjningen och det tycker vi inte om. Vi skulle också vilja veta om pengarna går till våra kåkar. Vi vet inte om vi får något tillbaka för hyreshöjningarna, säger han.

Lars-Erik Rönnkvist hyra kommer att höjas stegvis under tre år innan den är uppe på den nya hyresnivån på ungefär 4700 kronor. Nu vid månadsskiftet kom den första höjningen.

– Jag fick lov att söka bidrag för att betala hyran och hade väldigt tur och fick det. Nästa gång hyran höjs måste jag söka mer. Jag går arbetslös och då får man snåla in lite, det är inte lätt, säger han, och berättar att vissa av grannarna ligger på gränsen för att klara hyreshöjningarna som för många landar på 40–50 procent när intrappningen är klar.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Hyresfastigheter i Fagersta, som äger husen, begärde för att par år sen att få höja hyrorna utifrån en bruksvärdesprövning. Hade inte bolaget och Hyresgästföreningen kunnat komma överens hade den nya hyresnivån avgjorts av hyresnämnden. Just det har tidigare hänt med hyresvärden VS-Hus lägenhetsbestånd. Därför använde Hyresfastigheter i Fagersta hyrorna hos VS-Hus som jämförelse i förhandlingen om sina nya hyror.

– Jag sa till Hyresfastigheter att om ni tar sikte på exakt samma hyresnivå som VS-Hus finns det ingen anledning för oss att inte låta hyresnämnden fastställa nivån, men om ni är beredda att lägga er på aningen lägre hyresnivå kan vi förhandla om saken, säger Johan Kretz, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Han håller inte med om att det har varit något hemlighetsmakeri kring bruksvärderingen. Hyresgästföreningen har informerat sina medlemmar skriftligen och Hyresfastigheter i Fagersta har informerat samtliga hyresgäster. Hyresgästföreningen har också varit på plats under en mängd lägenhetsbesiktningar.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Vad vill du säga från Hyresgästföreningens sida till hyresgäster som reagerar mot att de får chockhöjda hyror utan att få något mer för hyran än tidigare?
– Jag förstår dem. Man uppfattar alltid den hyra man har som rätt eller möjligen för hög, men i det här fallet har hyran varit betydligt lägre än vad lagen ger rätt att ta ut. Ska man se något positivt i det är det att det är en hyresnivå som hyresvärden hela tiden har haft rätt till, och med tanke på det har hyresgästerna sparat pengar under flera år och kommer att spara pengar medan den nya hyran trappas in, säger Johan Kretz.

Annons

Först förhandlade Hyresfastigheter i Fagersta, som representerades av Fastighetsägarföreningen, och Hyresgästföreningen om vilka faktorer som skulle påverka hur hög hyran blev. Det handlade till exempel om boyta, typ av ytskikt i badrum, olika slags golv, två- eller treglasfönster och om lägenheten hade diskmaskin, tvättmaskin, balkong och säkerhetsdörr. Därefter besiktigade fastighetsägaren och Hyresgästföreningen tillsammans omkring 40 olika lägenheter och dessutom några av VS-Hus lägenheter i samma område, som jämförelse. Sen förhandlades de nya hyrorna fram.

Att privata hyresvärdar vill göra sådana här prövningar av bruksvärdet blir allt vanligare, enligt Johan Kretz.

– Fastighetsägare står i kö hos Fastighetsägareföreningen för att få göra bruksvärderingar, för de mäktar inte med att göra prövningen själva. Det är framför allt de som har de lägsta hyrorna som vill göra det, annars är det inte värt arbetet man måste lägga ner, som också är kostsamt, säger han.

Tanken med systemet att inte titta på den tidigare hyran eller vilka kostnader fastighetsägaren har, utan bara på bruksvärdet är att det ska bli mer rättvist. Olika hyresvärdar kan ha väldigt olika kostnader, till exempel beroende på hur höga lån de har. Men Lars-Erik Rönnkvist har svårt att se hur den nya hyran hos Hyresfastigheter i Fagersta skulle vara rättvis.

– Vi tycker inte riktig det, vi som bor här. Det skulle behövas göras mer på våra kåkar för de där pengarna. Vi har orustade hus. Det ser inte vackert ut. Jag är inte själv om det här, jag vet flera stycken som tycker att det här är helt galet, säger han, och ger ett exempel:

– Jag har en balkong. Det är en stor cementspricka i den, så jag har inte vågat använda den på tre år. Jag är rädd för att den ska rasa ner på grannen under, säger Lars-Erik Rönnkvist.

Men enligt Johan Kretz på Hyresgästföreningen är direkta brister i lägenheterna inte något som ska påverka hyresnivån.

– Man får hålla isär de frågorna. Brister ska åtgärdas, det ska inte vara lägre hyror för att lägenheterna har brister. Ganska ofta är det tyvärr så att brister inte felanmäls. Man har gått och retat sig på något, men hyresvärden känner inte till det. För att få brister åtgärdade måste man felanmäla och gör inte hyresvärden något åt dem då kan man vända sig till Hyresgästföreningen om man är medlem, eller vända sig direkt till hyresnämnden. I vissa fall kan man även vända sig till kommunens miljökontor, säger han.

Samtidigt bekräftar Johan Kretz att underhållet har varit eftersatt i bostadsområdet.

Annons

– Den här hyresvärden har kommit undan med underhåll som det har varit lite si och så med, för att man inte har velat väcka den björn som sover i och med att hyrorna har varit såpass låga. Men vi har varit tydliga med att vi kommer att ställa högre krav på förvaltningen nu än tidigare. Det är hyresvärden också införstådd med. Har man en riktig hyra ska man erbjudas riktigt underhåll, säger han.

Hyresfastigheter i Fagerstas ägare Magnus Borghede har avböjt att svara på frågor över telefon, men har sammanfattat sin syn på de frågor Hem & Hyra har ställt via mejl. Han hävdar att underhållet på fastigheterna var kraftigt eftersatt när bolaget tog över dem 2013 och att de som ägare har nyinvesterat många miljoner i upprustningen.

”Fastigheterna i Fagersta har genererat minusresultat varje år sedan vi tog över fastigheterna och vi har skjutit till mycket pengar varje år för att kunna hålla det tempo på upprustningen som vi önskat. Utöver att vi hela tiden återinvesterar alla hyresintäkter så har vi genom åren skjutit till mångmiljonbelopp. Vi har renoverat lägenheter, uppgraderat värmecentraler, målat om och tvättat fasader, genomfört stambyten, renoverat tvättstugor, uppgraderat trappuppgångar, lagt om tak, dragit om el, anordnat parkeringsplatser och väldigt mycket annat”, skriver han i brevet till Hem & Hyra.

Enligt Magnus Borghede var hyrorna lågt satta just på grund av det tidigare eftersatta underhållet.

”En bruksvärdering innebär att hyrorna ses över och justeras i enlighet med hyresläget på orten. Vad hyran varit tidigare saknar dock betydelse, vilket har gjort att vissa lägenheter fått stora höjningar. För att undvika chockhöjning av hyrorna så kommer hyreshöjningarna trappas in med hyresrabatter under flera år”, skriver han.

Han skriver också att det finns en långsiktig underhållsplan för husen i Fagersta och att i år kommer bolaget bland annat förbättra fastigheternas brandsäkerhet.

”Om hyresgäster upplever att vi inte informerat dem tillräckligt om hyreshöjningen och om hur vi kontinuerligt investerar för att långsiktigt förbättra fastigheterna så får vi ta till oss den kritiken och se hur vi kan förbättra oss i vår information till våra hyresgäster”, skriver Magnus Borghede i brevet.

Fakta: Bruksvärdesprövningen i Fagersta
  • Bruksvärdesprövningen omfattar hela Hyresfastigheter i Fagerstas bestånd i Fagersta, 373 lägenheter.
  • Vid bruksvärderingen tas ingen hänsyn till de tidigare hyrorna, utan lägenheterna värderas från grunden.
  • Fyra lägenheter har fått sänkningar om 176 kronor per månad. Ytterligare en handfull lägenheter har fått fryst hyra fram till 1 januari 2022.
  • Resten av hyresgästerna får höjd hyra. Snittet ligger på cirka 1230 kronor per månad, och det omfattar då de vanliga årliga höjningarna fram till och med nästa år.
  • Den största hyreshöjningen gäller en trerumslägenhet på 71,5 kvadratmeter, som kommer att få hyran höjd med totalt 3121 kronor i månaden till 7688 kronor, vilket motsvarar en höjning på 68 procent. Den lägenheten har helrenoverats till skillnad från de flesta andra lägenheterna.
  • Beroende på hur hög höjningen är trappas den in med hyresrabatter i ett, två, tre eller fyra år.
Läs också 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.