Annons

Hyresgäster förlorare på utbrett rot-svindleri

Nyheter Omfattande fusk har gjort det billigt med hantverkare, visar Uppdrag granskning. Förlorarna blir hyresgästerna – som får bära kostnaden för miljardfusket.

För fem år sedan infördes permanenta rotavdrag för hantverksarbete. Med det nya enkla systemet behöver den som äger sin bostad inte ens ansöka om avdraget – sifferexercisen sköts i stället av hantverkaren själv via Skatteverkets hemsida.

Lagen skulle göra en svart marknad vit och de seriösa företagen skulle få en större marknad att arbeta på. Onsdagens Uppdrag granskning i SVT1 visar hur dörrarna i stället öppnats till en ny sorts fiffel där kostnad för material registreras som arbetskostnad – som i sin tur kan dras av.

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

Resultatet har paradoxalt nog blivit att de som tar mest betalt för att utföra jobbet blir anlitade. Eftersom det då finns mer pengar att dra av.

Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna, berättar i programmet att fusket har två vinnare. Kunden och företaget.

– Det är egentligen två parter som har nytta av det här för att lura den tredje. Och det ligger ju en inbyggd risk i ett sådant system. Det är klart.

Läs ocksåVanligt med brister i nya lägenheter

Rotavdraget har snabbt blivit en succé och motsvarade i fjol en kostnad på nästan 15 miljarder kronor för svenska staten.

Förlorarna på luckan i systemet är alla som inte kan dra nytta av rotavdraget. Det vill säga hyresgästerna.

Samtidigt drabbas hantverkarna som inte vill delta i fulspelet. Malmöbon Jörgen Ljunggren driver hantverksfirman Ljunggrens VVS tillsammans med sin bror.

Annons
Läs ocksåMustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof"

Som konsekvens av att andra firmor genom fusk kan kräva en mindre slutnota för sina insatser har han varit tvungen att dra ner på personalen.

– Ja, om jag inte följer med tåget så får vi ju dra ner kraftigt får vi göra och köra vidare.

SVT:s reporter: Säga upp anställda?

– Jo, men det måste vi.

Rotområdet har kommit att bli ett laglöst land, berättar Jörgen.

– Det var det som for runt i huvudet häromnatten när jag somnade. Fan, det är vilda västern. Och det är guldrush för vissa.

SVT:s reporter: Och de riskerar kanske ingenting?

Annons

– Nej, det gör de inte.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, har följt utvecklingen med oro. Hon uppger i programmet att lagstiftarna inte varit tillräckligt tydliga när de tog fram instruktioner för rotavdraget.

– Vi tycker de ska definiera eller i alla fall utreda om det går att definiera för att branscherna själva signalerar så kraftfullt att de upplever det här som ett problem. Det blir osund konkurrens mellan dem och det är ett problem.

Programmet sändes onsdag 1 maj klockan 20.00 i SVT 1. Här kan du se avsnittet.

Fakta: Så fungerar bluffen

Exempel på hur det kan gå till:

En värmepump har ett inköpspris på 80 000 kronor.

Den hederlige hantverkaren tar 28 000 i arbetskostnad för installationen. 14 000 försvinner då i Rot. Slutpris: Cirka 98 000.

Konkurrenten tar i stället 64.000 kronor för jobbet. Då försvinner 32 000 – och avdraget används i stället för att sänka priset på värmepumpen. Slutpris: Cirka 80 000.

Källa: Uppdrag granskning

Läs också Byggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister Prisbelönt byggfusk i Mölndal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.