Annons

Hyresgäster förlorarna när ränteavdrag slopas för snabblån – fortsatt skatterabatt för luftballong

Nyheter De som tar lån för att köpa en bostad, bil eller luftballong får göra ränteavdrag som sänker skatten. Men för de som desperat tagit snabblån för att betala sina räkningar slopas ränteavdraget framöver. Hyresgäster är överrepresenterade bland dem som har smålån och som i praktiken får en skattehöjning.
Ränteavdrag slopas för snabblån men inte luftballongslån

I förra veckan presenterade regeringen sin budget för 2025. Ett förslag är att halvera ränteavdraget på lån som saknar säkerhet från 1 januari 2025 och att sedan ta bort det helt 2026.

Detta kommer framför allt att drabba hyresgäster. Redan 2022 gjorde Hem & Hyra en kartläggning som visade att små­lån är mer än dubbelt så vanliga bland ­personer som inte tagit några bolån. Bolånare tar ­större konsumtionslån från större ­banker, medan ickebolånare oftare tar lån av mindre aktörer, så kallade säljfinans­bolag, eller konsumentkreditinstitut. Undersökningen visade också att det är i hyreshusområden som flest hamnar hos Kronofogden på grund av konsumtionslån.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När ränteavdraget slopas leder det till att dessa låntagare får betala mer skatt än tidigare. Samtidigt får de som har bostadslån fortsatt skattelättnad.

Ränteavdraget slopas inte för luftballong

Enligt regeringens budget kommer räntekostnader även i fortsättningen ge rätt till skatteavdrag om lånet har en säkerhet. Det kan bland annat handla om att man belånar bostad, fordon, båt, skepp eller luftfartyg – som flygplan, helikopter eller luftballong. En förklaring är att dessa säkerheter finns i register som Skatteverket enkelt kan kontrollera.

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg är kritisk.

Läs ocksåKenneths lån på 3 000 kronor gav 20 år i skuld – så drabbas hyresgäster av smålån

– Det innebär att den som äger en bostad kan ha utrymme för att låna med ränteavdrag, men den som hyr sitt boende får minskade möjligheter att göra det. Det förstärker den orättvisa som finns, säger han.

Regeringen beräknar att förändringen leder till 4,3 miljarder kronor i ökade skatteintäkter 2025 och ytterligare 4,3 miljarder 2026. Men syftet som Tidöpartierna framhåller är ett annat:

 

Annons
Läs ocksåHundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälpFondbyrån, Skärholmen,

 

Niclas Wykman och händer med pengar
Finansmarknadsminister Niklas Wykman.

– Det har blivit allt vanligare med lån utan säkerheter. De är särskilt riskfyllda och utvecklingen behöver brytas. Därför fasar vi ut ränteavdragen för dessa lån. Det är inte rimligt att skattebetalarna ska subventionera alltför riskfyllda krediter, sade finansmarknadsminister Niklas Wykman när förändringen presenterades.

30 procent fler till Kronofogden

Finansinspektionen, FI, har i flera år uppmärksammat att lån utan säkerhet har ökat kraftigt. Allt fler hamnar i skuldfällor som är mycket svåra att ta sig ur.

Nu räknar FI med att det slopade ränteavdraget kommer att leda till att 30 procent fler låntagare med blancolån hamnar hos Kronofogden.

– De som har tagit den här typen av lån befinner sig i ofta redan i en svår ekonomisk situation. När man går fram så snabbt som regeringen gör nu så riskerar det att lägga ytterligare börda på redan hårt skuldtyngda hushåll, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Både FI och Kronofogden har kritiserat att förändringen gäller retroaktivt, för lån som redan finns. Och Moa Langemark tvivlar på att den kommer leda till en minskad efterfrågan på snabblån framöver.

En människa som är i stort behov av pengar kommer inte att avhålla sig från att ta ett lån för att ränteavdraget är borta. Den kommer att få det knepigare med att betala tillbaka det däremot. Den här förändringen har snarare ett signalvärde, att staten inte ska vara med och subventionera den här typen av lån.

Annons

”Lever på väldigt små marginaler”

I veckan kom ytterligare ett förslag med målet att komma åt de dyraste konsumtionslånen. Regeringen vill bland annat sänka räntetaket från 40 till 20 procent över Riksbankens referensränta, som i dag ligger på 4 procent. Dessutom måste låneföretagen söka banktillstånd, vilket är både svårt och dyrt att få.

Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen tycker också att snabblån med höga räntor behöver motverkas. De kanske erbjuder en lösning på ett akut ekonomiskt problem, men riskerar att bli väldigt dyra i längden. Men han tycker att regeringen börjar i fel ände.

Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen
Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

–  Att människor tar konsumtionslån beror många gånger på att man lever på väldigt, väldigt små marginaler och det har ju blivit värre under den här ekonomiska krisen. Man måste börja i en annan ände och se till att efterfrågan på den här typen av lån försvinner genom att stärka människors inkomster, bland annat förstärka bostadsbidraget, säger han.

Tilläggsbidraget försvinner

I stället kommer bostadsbidraget för barnfamiljer i praktiken att bli lägre år. De senaste fyra åren har Försäkringskassan automatiskt betalat ut 25 eller 40 procent extra på bostadsbidraget. Detta för att hjälpa de barnfamiljer som har lägst inkomster genom pandemin och den ekonomiska krisen.

– I takt med att den ekonomiska utvecklingen vänder och framtiden ser ljusare ut, minskar också behovet av det tillfälliga tilläggsbidraget, sade äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) när nyheten presenterades.

Budgeten för 2025 innebär att tillägget minskar till 25 procent vid årsskiftet och försvinner helt den 1 juli 2025.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.