Annons

Pensionärer frös – Huge straffas med böter på 100 000

Huddinge Att låta gamla människor frysa står Huge Bostäder dyrt. Mark- och Miljööverdomstolen dömer bolaget att betala 100 000 kronor i böter för att de inte höjde värmen i pensionärslägenheter. ”Hemskt slöseri med pengar” tycker hyresgästerna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Dubbla tröjor är det som gäller för Iris Vallgren,89 år, som trots Huge Bostäders åtgärder, fortfarande tycker det är kallt i lägenheten.

Historien om pensionärerna som har frusit i sina lägenheter på Paradistorget 2 i Huddinge har pågått sedan 2014. Frågan intensifierades 2016 då fyra hyresgäster hörde av sig till miljötillsynsavdelningen på Huddinge kommun och klagade på kalla lägenheter. En kvinna uppgav att hon frös så hon skakade och var tvungen att ha varma yllekläder på sig inomhus. Ett par hade satt in ett extraelement och en värmefläkt.

Sedan dess har det varit många turer i ärendet.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Huge Bostäder har sagt nej till att höja temperaturen. Bolaget hänvisar till ett styrelsebeslut på att det ska vara 22 +/- 1 grad i äldreboenden och 20 +/- 1 grad i vanliga lägenheter. Eftersom Huge Bostäder klassar det aktuella huset, ett 65 +-hus, som vanliga lägenheter så är det 20 grader som gäller.

Huddinge kommun svarade med att kontakta Folkhälsomyndigheten som menade att äldre personer räknas som en känslig grupp och då ska temperaturen höjas till 22-24 grader.
Det hela slutade med att kommunen i januari 2018 krävde att bostadsbolaget höjde temperaturen och åtgärdade ventilationen i lägenheter där hyresgästerna var äldre än 65 år. Bolaget fick sju månader på sig, till september 2018.

När Huge Bostäder inte åtgärdade bristerna i tid ansökte Huddinge kommun till Mark- och miljödomstolen att de skulle döma ut vitet och tvinga Huge Bostäder att betala 100 000 kronor i böter. Men domstolen gick emot kommunen eftersom de tyckte att föreläggandet var lite otydligt.

Annons
Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Det slutade med att kommunen överklagade till Mark- och Miljööverdomstolen som gick på kommunens linje och nyligen beslutade att bostadsbolaget ska betala. Bostadsbolaget har inte överklagat beslutet.

Iris Vallgren, 89 år, trivs bra i sin lägenhet men tycker fortfarande att det är kallt. Hon måste ha på sig dubbla tröjor och raggsockor hemma.
– Jag vet att jag är frusen av mig men även de som kommer och hälsar på fryser om fötterna och tycker att det drar kallt.

När hon får höra att Huge Bostäder har tvingats betala 100 000 kronor i böter för att de inte rättade till bristerna i tid blir hon förvånad.
– Det låter som hemskt mycket pengar, men de får väl skylla sig själva om de inte gjorde klart i tid.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Grannen under, Ingvar Fredriksson, 93 år. Går längre i sin kritik mot pengarullningen.
– Det är kriminellt beteende att slösa med pengar så där. Det är hyresgästernas pengar och kan användas bättre, säger han och tillägger att han känner till att många i husen har haft problem med kalla lägenheter. Men själv fryser han inte.

Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef på Huge Bostäder, kommenterar i ett mejl, varför det tog så lång tid att åtgärda bristerna.

Annons

”Projektet visade sig tyvärr kräva större åtgärder än vad vi hade räknat med. Bland annat behövde vi justera luftflödena, för vilket vi i det här fallet var tvungna att montera ner radiatorerna och sedan montera tillbaka dem. Arbetet med radiatorerna kan bara utföras under de månader då det är varmt ute. Injustering av systemet måste i sin tur delvis ske under perioden då det är kallt ute. Därför hann inte arbetet bli klart till den 1 september 2018.

Flera hyresgäster tycker det är slöseri med pengar, kommentar?

– Vi förstår att man kan tycka så och det är olyckligt att det gick så långt att vite utdömdes. Men vi kan inte heller alltid påverka hur lång tid ett arbete kräver.

Läs också Äldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl" Kall lägenhet? Känsliga grupper har rätt till ett varmare hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.