Annons

Hyresgäster i Gamla Stan delar på lådcyklar

Gamla stan En stor tv, 90 meter virke, matkassar och barn. En lådcykel kan användas till mycket. Möt hyresgästerna i Gamla stan som startade en lådcykelpool.
Foto: Kenneth Samuelsson
En lådcykel är ett perfekt transportmedel i Gamla stans trånga gränder och så släpper den inte ut några avgaser. Mikael och Julie Beving är noga med att ha hjälm när de cyklar.

En grå duva rör sig sakta över kullerstenarna på Svartmansgatan nära Stortorget i Gamla stan. Bredvid flanerar turister i loj takt mellan de trånga husen där solen letar sig ner.

Mikael Beving kommer ut från en port med den röda lådcykeln. I lådan sitter dottern Julie 13 år och myser i värmen.
– Men egentligen gillar jag bäst att åka när det är kallt, det är mysigt att sitta med en filt över sig, säger hon.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Cykeln är en av flera som ingår i Gamla stans lådcykelpool, som hyresgästen Mikael Beving, boende hos Stadsholmen, var med och startade. Idén fick han efter en resa i Amsterdam där lådcyklar är vanliga. När han kom hem tänkte han att lådcykeln skulle vara ett perfekt transportmedel för att komma fram i Gamla stans trånga gränder där bilar knappt får plats.
– Fördelarna är flera, man slipper stå i bilköer, kan köra ända fram till porten när man veckohandlat, det är bra för miljön och smart att dela, säger han.

Ett annat skäl till att han drivit på för att skapa lådcykelpoolen är att han gillar att cykla. När han recenserar Stockholm som cykelstad blir det tummen upp.
– Det är bättre idag på flera sätt. Förr såg inte bilisterna oss, men det gör de nu. Det är också kul att så många fler cyklar, man får stå i cykelkö på morgonen.

Annons

Vägen till att starta lådcykelpoolen gick via en ansökan till Svenska Bostäder, som äger Stadsholmen, och som erbjuder hyresgäster att starta gårdsföreningar och söka pengar. Bo Strömvall på Svenska Bostäder förklarar varför de sponsrar projektet.
– Det ligger i linje med vårt och stadens arbete för att minska miljöpåverkan och är populärt bland hyresgästerna.

Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder

Med cykeln på plats återstod att hitta ett ställe att ha den på, organisera hur bokningen skulle ske och hur cykeln skulle låsas.
– Det var miljarder små saker att lösa men nu fungerar allt, vi är en kärna på fyra personer som sköter den. Cirka 20 hyresgäster utnyttjar den regelbundet.

I Gamla stan har den ursprungliga cykeln fått sällskap av flera. De används till att veckohandla, skjutsa hundar och barn. Julie Beving tyckte det var lite läskigt att åka första gångerna men nu gillar hon det. Och hon är inte ensam.
– Flera gånger har kompisar kommit hem till mig och frågat ”kan inte vi få åka lådcykel?”, säger hon.

Annons

Under åren har det blivit många minnen. En gång cyklade Mikael Beving med två barn tre mil till båten i Djursholm. En annan gång hämtades en stor tv och åtta fotbollar. Men starkast kanske minnet är från när de åkte till brädgården och tog med sig 90 meter virke på cykeln, i mitten satt Julie.
– Det gick bra, vi byggde bara en liten ställning under cykeln, säger han.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

För att underlätta för andra att starta en cykelpool har hyresgästerna i Gamla stan tagit fram en lathund som finns på deras hemsida. Ett bolag som hängt på är Stockholmshem, som har en i Bagarmossen och ska starta en i Årsta.
– Nu slipper alla andra göra de misstag vi gjorde, det går att starta en cykelpool på en månad, säger Mikael Beving.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Dorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.