Hyresgäster går miste om återbetalning av hyra
Därmed går de fyra hyresgästerna som tillsammans skulle få dela på närmare 130 000 kronor miste om pengarna.
Vad tvisten handlat om är om det finns en gällande förhandlingsordning eller inte i den privatägda fastigheten i Varberg. En förhandlingsordning innebär att värden inte ensidigt kan höja hyran utan att ha först ha förhandlat med Hyresgästföreningen.
Enligt Hyresgästföreningen har det funnits en förhandlingsordning i huset ända sedan 1995 och eftersom den inte sagts upp gäller den fortfarande. Därmed är, enligt föreningen, de hyreshöjningar som den tidigare ägaren drivit igenom ogiltiga och hyresgästerna har rätt att få tillbaka de pengar de betalt för mycket i hyra.
Men fastighetsägaren har en annan uppfattning. Förhandlingsordningen har, enligt värden, upphört att gälla redan 2002. Det året omorganiserades Hyresgästföreningen i hela landet och blev en gemensam juridisk person.
Därmed har, enligt fastighetsägaren, den part som skrev på den ursprungliga förhandlingsordningen upphört som juridisk person och då gäller inte heller tidigare avtal och överenskommelser. Värden hävdar också att Hyresgästföreningen vare sig informerat om sin omorganisation eller fått motpartens godkännande till ”partsbytet”.
Hyresnämnden i Göteborg gav hyresgästerna rätt men fastighetsägaren överklagade till Svea hovrätt som i dagarna kommit med sitt beslut. Ett beslut som går på hyresvärdens linje.
Hovrätten anser ”att det inte är visat att hyresvärden fått information om samgåendet” och anser också att om förhandlingsordningen skulle fortsätta gälla kräver det samtycke från hyresvärdens sida.
– Det saknas rättslig grund för att avtalet om förhandlingsordning som på hyresgästsidan ingåtts av Hyresgästföreningen i Västra Sverige har förts över på Hyresgästföreningen.
– Eftersom Hyresgästföreningen i Västra Sverige upphörde som juridisk person i och med omorganisationen den 1 januari 2002 har förhandlingsordningen därmed upphört att gälla, skriver hovrätten i sin sammanfattande slutsats.
Därmed avslår hovrätten också hyresgästernas krav på återbetalning. Hovrättens beslut kan inte överklagas.