Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om
Det var tidigare i våras som förvaltningsrätten meddelade sin dom: Göteborgs stad får inte kräva att de fyra kommunala bostadsbolagen är med och ordnar trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.
Beslutet berör drygt 73 000 göteborgare som hyr sin bostad hos Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder eller Gårdstensbostäder. De skulle stå för notan, trots att kollektivtrafiken inte är kommunens ansvar utan sköts av Västra Götalandsregionen.
Uppdraget till bostadsbolagen ingår i stadens budget som klubbades av kommunfullmäktige i november förra året. Men budgetbeslutet överklagades av två vänsterpartister, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.
Argumentet är att uppdraget saknar täckning i både lag och de ägardirektiv som kommunfullmäktige har beslutat om. I mars slog förvaltningsdomstolen fast att denna del av budgeten är ogiltig, och måste tas bort.
Men domen kom inte till på rätt sätt. Det anser Moderata ungdomsförbundets ordförande i Göteborg, Sarah Ullmark, som även sitter i regionens kollektivtrafiknämnd.
Hon har därför valt att överklaga domen till kammarrätten.
– Det är uppenbart att man inte har gjort prövningen med den erfarenhet som krävs. Ska man pröva det här så ska man göra det på rätt sätt, säger Sarah Ullmark.
Hon menar att målet rör kommunens viktigaste styrdokument, som dessutom har en stark politisk prägel. När en domstol prövar lagligheten i ett sådant tungt, politiskt beslut ska rätten förstärkas av två särskilda ledamöter med god kunskap om kommunal verksamhet.
Detta blir extra viktigt om domstolen kommer fram till att beslutet ska upphävas. Men så har inte skett i fallet med Göteborgsbudgeten och kollektivtrafikvärdarna.
Kammarrätten håller med om resonemanget: målet är av ett sådant slag att förvaltningsrätten måste ta in särskilda ledamöter.
Därför tas nu hela processen om i förvaltningsrätten. Om hyresgästerna i Göteborgs allmännytta ska behöva betala för trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken är därmed på nytt en öppen fråga.
- Medborgare har rätt att inom viss tid kräva juridisk prövning av kommunala och regionala beslut, genom så kallad laglighetsprövning. Då prövar en domstol om beslutet har kommit till på ett sätt som följer kommunallagen.
- Förvaltningsdomstolen är första instans.
- Domstolen prövar om kommunen/regionen har gjort något formellt fel eller har överskridit sina befogenheter.
- Det är bara själva lagligheten som prövas, inte om beslutet är lämpligt eller ej.