Annons

Hyresgäster hotas av uppsägning efter protest i Högsbo

Göteborg Familjebostäder vägrar träffa protesterande hyresgäster på Spannlandsgatan. Boende som höjt rösten mot renoveringsplanerna hotas också av uppsägning. ”Jag har fått munkavle”, säger en av dem.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Gry Ellebjerg
Eva-Britt Törnqvist är en av de hyresgäster som riskerar uppsägning efter att ha protesterat mot Familjebostäders renoveringsplaner på Spannlandsgatan i Högsbo.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna på Spannlandsgatan i Högsbo, som mobiliserat mot Familjebostäders renoveringsplaner för deras hus.

Framför allt är det de påföljande hyreshöjningarna som de boende vänder sig mot.

Läs också”Det blir ett sätt att tysta hyresgästen”

Sedan i somras har känslorna svallat, och tvisten har blivit allt mer infekterad – mellan boende och hyresvärd, men också mellan grannar med olika åsikt om upprustningen.

Nu har det gått så långt att Familjebostäder sedan en tid vägrar gemensamma möten med hyresgästerna, med hänvisning till att vissa av dem anses utgöra ett ”arbetsmiljöproblem”. I stället hänvisas de boende till kundtjänst med sina frågor.

Den kommunala hyresvärden har också skickat ut rättelseanmaningar till flera personer som varit drivande i protesterna – alltså första steget mot en uppsägning.

Läs ocksåEtt steg närmare renovering på Spannlandsgatan i Högsbo

En av mottagarna är Eva-Britt Törnqvist. Hon fick en rättelseanmaning efter att ha skrivit ett brev till Familjebostäders vd, Per-Henrik Hartmann, apropå ett upprört möte på hyresvärdens kontor i höstas.

Eva-Britt anklagas för ”påhopp och falska anklagelser” riktade mot en av bolagets anställda. Om det händer det igen kan hon förlora lägenheten.

Annons

Eva-Britt Törnqvist och maken Ralf Berntsson har varit profilerade i Aktionsgruppen Spannlandsgatan sedan starten. Eva-Britt satt dessförinnan med i Familjebostäders samrådsgrupp, paret har deltagit i flera möten med Familjebostäder under året, och Eva-Britt har skrivit flera brev till vd:n. Nu vet de inte längre vad de vågar säga.

Läs också”Man kanske inte bara ska lyssna på dem som skriker högst”

– Jag känner att jag har fått munkavle. Man grunnar jättemycket. Tänk om de anklagar mig för något som jag inte har gjort, och att vi blir vräkta. Det är ju något av det värsta man kan råka ut för, säger Eva-Britt.

Hem & Hyra har tagit del av breven till vd:n. De innehåller inga hot eller brottsliga tillmälen, vilket även Hyresgästföreningens jurist Ellinor Rapp bekräftar.

Inte heller Familjebostäders vd Per-Henrik Hartmann menar att breven i sig motiverar hotet om uppsägning.

– Rättelseanmaningen har ingenting med breven att göra, utan händelserna som skedde på plats, där våra medarbetare kände sig hotade. Det handlar om att vår personal ganska bryskt har blivit påhoppad.

Enligt honom är det ”extremt ovanligt” att bolaget tar till den här typen av åtgärder vid konflikt.

Annons

– Det är viktigt att alla får komma till tals, självklart står vi för det. Men det här gick så långt att vår personal inte vågade åka ut längre. Det är inte acceptabelt.

Hyresnämnden har gett klartecken till den planerade renoveringen. Men fyra hyresgäster har valt att överklaga beslutet till hovrätten.

Eva-Britt Törnqvist hör till dem. Hon konstaterar att konflikten tärt på en del relationer i huset, men samtidigt fört många grannar samman.

– Man kan tänka på det nu efteråt, vad vi hade kunnat göra annorlunda – och även andra i huset, och Familjebostäder, och Hyresgästföreningen också. Det är många lärdomar man kan dra av det här.

LÄS MER

Fakta: Spannlandsgatan – detta har hänt
  • Huset på Spannlandsgatan 10–16 rymmer 96 lägenheter. Ett 40-tal står i dagsläget tomma.
  • Huset byggdes 1961 och har inte genomgått någon större renovering sedan dess. Nu behöver stammarna bytas, och huset är i stort behov av upprustning.
  • Den kommunala hyresvärden Familjebostäder vill göra omfattande arbeten, som till viss del kommer att höja standarden: ny fasad med tilläggsisolering, solceller på taket, nytt ventilationssystem, omdragen el, nya helkaklade badrum med klinkergolv, postboxar, nytt låssystem, uppfräschad utemiljö.
  • Hyreshöjningen har förhandlats med Hyresgästföreningen, och slogs först fast till 38 procent. Därefter beslutade Familjebostäders styrelse att sänka nivån till 29 procent. De som redan bor i huset får en intrappning av den nya hyresnivån under sju års tid.
Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.