Annons

Hyresgäster i limbo när skiljemans avgörande tolkas olika

Borås Ska hyreshöjningen för Willhems och Victoriahems totalrenoverade lägenheter utgå från den förhandlade hyran eller den rabatterade? Det tvistas det om i Borås. "Vi informerar berörda hyresgäster om deras rättigheter", säger Hyresgästföreningens Ludvig Möller.
Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.
Foto: Mohamed Basha
Hyresgästföreningens förhandlare Jesper Lissmark informerar hyresgäster hos Victoriahem i Borås om den pågående tvisten kring tolkningen av skiljemannens beslut.

– Vi tolkar skiljemannens avgörande av 2024 års hyror som att hyreshöjningen ska utgå från de hyror som hyresgästerna faktiskt betalade den tredje april, när avgörandet kom. Men det håller inte Willhem och Victorahem med om. De vill bortse från hyresrabatterna och lägga den procentuella höjningen på den högre, kollektivt förhandlade, hyran, säger Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

För att göra hyresgästerna hos Willhem och Victoriahem i Borås uppmärksamma på vad som håller på att hända valde Hyresgästföreningen att i förra veckan vara på plats i bostadsområdena för att prata med de boende.

– Vi knackade dörr, lämnade informationslappar och hade förhandlare på plats som berättade om tvisten för hyresgästerna. Dessutom informerade vi dem som berörs att de kan välja att inte gå med på hyreshöjningar som inte är förhandlade, säger Ludvig Möller.

"Känns som ett hot". Det säger en av Victoriahems hyresgäster efter att ha fått ett brev från sin värd det det står att om han motsätter sig höjningen så måste bolaget pröva hyran i Hyresnämnden.
”Känns som ett hot”. Det säger en av Victoriahems hyresgäster efter att ha fått ett brev från sin värd det det står att om han motsätter sig höjningen så måste bolaget pröva hyran i Hyresnämnden.

En hyresgäst, som vill vara anonym, säger att han vände sig till Hyresgästföreningen så fort han fick veta att hans värd Victoriahem och Hyresgästföreningen inte kunde komma överens om höjningen.

– Vi fick ett brev av Victoriahem där det stod att vi visserligen själva kunde ta ställning till deras begäran om hyreshöjningen. Men i nästa mening stod det att om man valde att motsätta sig höjningen skulle de vända sig till Hyresnämnden för en prövning. Det kändes som ett hot, säger hyresgästen.

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Mannen flyttade in i sin etta på 47 kvadrat för ett drygt år sedan. Eftersom lägenheten är nyrenoverad har han en hyresrabatt på 500 kronor och en hyra på cirka 5 540 kronor.

– För mig skulle det bli stor skillnad om de utgår från min rabatterade hyra eller den orabatterade när de lägger på en höjning på 5,55 procent, säger mannen, som är tacksam över att Hyresgästföreningen företräder honom i tvisten.

– Jag kan tycka att Victoriahem försöker äta russinen i kakan när de å ena sidan vill att hyreshöjningen även ska gälla direktförhandlade hyror. Men samtidigt vill göra ett undantag när det handlar om de här rabatterade hyrorna. Bara för det missgynnar dem, säger hyresgästen.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.
Skiljeman fick avgöra

Det var i höstas som de privata fastighetsägarna Willhem och Victoriahem, genom sin branschorganisation Fastighetsägarna GFR, yrkade på att få höja hyran med 11 procent.

Ett orimligt högt krav ansåg Hyresgästföreningen. Inte minst med tanke på att bolagen tvingats erbjuda inflyttningsrabatt för att få sina totalrenoverade lägenheter uthyrda.

När förhandlingarna drog ut på tiden lät Fastighetsägarna GFR en så kallad skiljeman avgöra hur stor hyreshöjningen skulle bli. Den tredje april kom skiljemannens besked om att hyran skulle höjas med 5,55 procent från och med den första januari hos Victoriahem och 5,7 procent från den första april hos Willhem.

Annons
Läs ocksåKommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Men, nu kom nästa problem. För de båda fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tolkar skiljemannens avgörande olika.

– Oavsett tolkning är det magstarkt av Victoriahem och Willhem att begära så kraftig höjning med tanke på att de redan behöver locka med rabatter för att få lägenheterna uthyrda. Rabatterna är ju ett symptom på att de ordinarie hyrorna är för höga, säger Ludvig Möller.

Frånträdde förhandlingarna

Nu har Willhem och Victoriahem frånträtt förhandlingarna med Hyresgästföreningen för de lägenheter som har en pågående inflyttningsrabatt. Hos Victoriahem handlar det om 219 lägenheter och hos Willhem om 273. Följden blir att det inte finns någon förhandlingsöverenskommelse om hyran för 2024 för dessa lägenheter.

– De privata hyresvärdarna i Borås ville att en skiljeman skulle avgöra årets hyror. Och de argumenterade ihärdigt för att hyreshöjningen skulle gälla även direktförhandlade hyror, det vill säga individuellt avtalade hyror mellan hyresvärd och hyresgäst. Därför skulle det bli väldigt skevt om vi nu endast tillämpar avgörandet på direktförhandlade hyror, när de är högre än kollektivt förhandlade hyror. Avgörandet måste rimligen tillämpas åt båda håll, även då hyresvärden missgynnas, säger Ludvig Möller.

Enligt uppgifter som Hyresgästföreningen fått från sina medlemmar har Victoriahem och Willhem nu vänt sig direkt till hyresgästerna med krav på hyreshöjningar för 2024. Men den höjningen inte bygger på någon förhandling med Hyresgästföreningen kan hyresgästerna välja att inte gå med på höjningen.

– I så fall ska man fortsätta att betala in den gamla hyran. Då måste värden vända sig till Hyresnämnden och begära att de fastställer en ny hyra, säger han.

Det gäller dock att vara uppmärksam.

– Om man inte hade hy­resrabatt den tredje april så täcks man av en gällande förhandlingsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen och Victoriahem eller Willhem. Och då måste man betala den nya hyran, annars riskerar man att bli vräkt, säger Ludvig Möller.

Hur ska hyresgästerna veta vad som gäller för just dem? 

– Enklaste sättet att kontrollera om hyreshöjningen är förhandlad eller inte är att titta på den nya hyresavin. På hyresavierna för de lägenheter som inte täcks av en förhandlingsöverenskommelse skriver Willhem frånträtt och Victoriahem direktaviserad. Man kan också kontakta Hyresgästföreningen för att dubbelkolla med oss. Hyresgästföreningen kommer att företräda de medlemmar som väljer att motsätta sig hyreshöjningen, säger Ludvig Möller.

Annons

I förhandlingarna med Hyresgästföreningen företräds Willhem och Victoriahem av förhandlingsjurist Robin Toftin på Fastighetsägarna, GFR. När Hem & Hyra ber honom ge de båda privata värdarnas syn på tvisten svara han så här:

– Vi uttalar oss aldrig om specifika ärenden.

Istället hänvisar Robin Toftin till Willhems finansdirektör och vice vd Peter Malmén samt till Marcus Atterstam, förhandlare på Victoriahem.

Båda väljer de att svara via mejl.

Peter Malmen på Willhem skriver så här:

”Det stämmer att vi inte är överens med Hyresgästföreningen om hur skiljemannens beslut ska tolkas. Vi har med anledning av det fått ett förtydligande från skiljemannen som vi känner oss trygga med. I nuläget väljer vi att inte kommentera ärendet vidare.”

Och Marcus Atterstam på Victoriahem så här:

” Det stämmer att vi inte är överens med Hyresgästföreningen om hur skiljemannens beslut ska tolkas. Med anledning av att rekommendationen därför inte kunnat omsättas fullt ut vill vi med hänsyn till eventuellt kommande rättsprocesser inte uttala oss i ärendet.”

Fakta: Konceptrenovering och inflyttningsrabatt

Konceptrenovering: Victoriahem och Willhems affärsidé har länge varit att totalrenovera tomma lägenheter för att kunna höja hyranUpplägget kallas för konceptrenovering.

Inflyttningsrabatt: Under de senaste åren har bostadsföretagen tvingats erbjuda inflyttningsrabatter för att få lägenheterna uthyrda.

Exempel på rabatter hos Victoriahem är 1 500 kronor i rabatt i månaden under första året efter inflyttning och 750 kronor i månaden andra året. Hos Willhem 1 000 kronor i rabatt i månaden under sex månader. Andra typer av rabatter kan också förekomma.

Hyresgästföreningen har inte förhandlat inflyttningsrabatter utan det är avtal mellan hyresgäst och hyresvärd. Den pågående tvisten mellan Hyresgästföreningen och bostadsföretagen påverkar inte rabatterna.

Fakta: Frågor och svar

Kan jag bli vräkt om jag inte går med på en hyreshöjning som inte är förhandlad?
Nej, inte så länge du fortsätter att betala in din gamla, förhandlade hyra.

Vad ska jag göra om jag får en påminnelse eller ett krav från min hyresvärd för att jag inte betalat hela beloppet på hyresavin?
Om du har valt att betala den gamla hyran för att du inte accepterar en direktaviserad hyreshöjning kan du få en påminnelse. Det behöver du inte bry dig om utan fortsätt att betala in din gamla, förhandlade hyra.

Vad händer om min hyresvärd och jag inte kommer överens om den nya hyran?
Antingen kan din hyresvärd fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen tills vi kommer överens och skriver på en förhandlingsöverenskommelse. Eller så kan din hyresvärd vända sig till Hyresnämnden för att få ett beslut på ny hyra. Innan dess kan du fortsätta att betala in din gamla, förhandlade hyra.

Vad händer om min hyresvärd vänder sig till Hyresnämnden för att få igenom hyreshöjningen?
Om tvisten går till Hyresnämnden får du en kallelse så att du kan gå dit och förklara varför du inte accepterar hyreshöjningen. Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du kontakta oss när du fått kallelsen så att vi kan företräda i Hyresnämnden. Är du inte medlem får du själv argumentera i Hyresnämnden.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyreschock för ukrainska flyktingar i Uppsala: "Jag har varit jättestressad" Skiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.