Hyresgäster i Ljusne har fått nog – nu lovar bolagen förbättringar

Söderhamn Ständiga polisutryckningar, oro och hus som förfaller. Många av hyresgästerna i Ljusne säger att de är rädda för att klaga, men nu har de fått nog. Hem & Hyra var med när representanter för de hårt kritiserade fastighetsbolagen gick på en svidande besiktning.
Foto: Petra Marandi Roos
Christina Hårdén är ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Ljusne för hyresgäster hos privata värdar. Hon tycker att det är viktigt att engagera sig för att alla hyresgäster ska får en rimlig boendestandard och kunna känna sig trygga i sina bostadsområden.

– Du får ursäkta att jag sitter och tittar ut, men det är något som händer i huset mitt emot som jag inte är säker på, säger Christina Hårdén, och kikar fram bakom köksgardinen med broderade blommor.

Någon är på väg in genom ytterdörren till en lägenhet som har stått tom en tid. Det visar sig att det är en fastighetsarbetare som tömmer lägenheten på möbler. Han håller ut en vitmålad stol genom fönstret en våning upp och verkar vara på väg att kasta ner den på en släpvagn, men ångrar sig och tar in den igen.

Läs ocksåÖkänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

– Där har det varit lite ruljangs, för folk har försökt ta sig in i den tomma lägenheten. Därför blev jag förvånad att det var en karl som gick in där, säger Christina.

Christina Hårdén är ordförande i den lokala hyresgästföreningen i Ljusne för hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar. Lägenheten på Kubbvägen där hon bor sedan åtta år tillbaka ägs av Anera Fastighets AB. Det bolaget och Hälsinge Kulturfastigheter AB, som finns inom samma koncern, äger sammanlagt 127 lägenheter i Ljusne.

Christina Hårdén trivs bra och tycker att området i grunden är väldigt fint – men att hyresvärden behöver ta ansvar och göra något ordentligt åt otryggheten och det eftersatta underhållet.

Kubbvägens gamla träkåkar ligger på en höjd med skogen i ryggen. Från Christinas lägenhet kan man skymta havet bortom sågverket. Ala sågverk grundades i mitten av 1800-talet och är en av få industrier som finns kvar på orten. I dag har Ljusne ett par tusen invånare, en minskning på över tusen personer de senaste 30 åren. I takt med att industrijobben har försvunnit har folk flyttat ut ur bruksbostäderna. Så småningom har nya hyresgäster flyttat in.

Skicket på lägenheterna och husen i Hälsinge Kulturfastigheters/Aneras Fastighets bestånd i Ljusne varierar mycket, men gemensamt för bostadsområdena är klagomål på otrygghet, eftersatt underhåll och svårigheter att komma i kontakt med hyresvärden. Enligt flera hyresgäster Hem & Hyra har talat med är oron kopplad till grannar med missbruksproblem som har varit stökiga och haft många besökare.

– Det är otroligt mycket folk som rör sig här och periodvis är polisen här flera gånger per dygn. Det har gått så långt att vi har skaffat ett larm som vi sätter på när vi åker bort, säger Christina Hårdén.

Hälsinge Kulturfastigheter och Anera Fastighets har ägt en del av fastigheterna sedan 2008 och en del av dem sedan 2018 (se faktaruta). Den nuvarande fastighetsförvaltaren Staffan Lindborg uppger att han har haft ansvar för dem sen 2016. Under tio år, 2008–2018, blockhyrde Migrationsverket 93 av de totalt 127 lägenheterna som boende till asylsökande och nyanlända.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok

– Vi som har bott här länge hade inga problem med dem. De stannade och pratade med oss och var trevliga. Men det var en väldig omsättning på folk. Och polis och ambulans var ofta på plats, det kändes lite oroligt, säger Christina Hårdén.

Våren 2018, när avtalet med Migrationsverket löpte ut, annonserade Hälsinge Kulturfastigheter efter nya hyresgäster. Staffan Lindborg sade senare till Söderhamns-Kuriren att de hade haft ett högt söktryck och att vissa av hyresgästerna ville flytta in direkt, trots att bolaget inte hade hunnit rusta upp lägenheterna.

Oavsett om det stämmer eller inte finns det hyresgäster som skulle ha önskat en större spridning i den grupp som flyttade in. Och underhållet släpar fortfarande efter.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

– Det här skulle vara ett toppenområde om de gjorde i ordning det och tog in barnfamiljer. I stället tar de in knarkare och folk med sociala problem. Det här är gamla kulturhus, men det skulle nog kosta många miljoner att få dem i det skick de en gång var, säger en hyresgäst, som inte vill ha med sitt namn i tidningen eftersom hon är rädd för att hamna i onåd hos hyresvärden.

Många av Hälsinge Kulturfastigheters och Aneras hus i Ljusne skulle behöva målas om.

Hösten 2018 startade hyresgästen Susanne Erikzén en Facebook-grupp för att diskutera problemen många upplevde med bristande underhåll och svårigheter att nå fastighetsförvaltarna. Under samma period var Hyresgästföreningens medlemsvärvare ute och knackade dörr i Ljusne.

– Det kom signaler från värvarna att det var väldigt illa i vissa lägenheter. Då bestämde vi att vi skulle ha ett bostadsmöte i Folkets hus, säger Klas Larsson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Christina Hårdén tycker att det är synd att inte fler av de som har synpunkter har dykt upp de gånger Hyresgästföreningen har bjudit in alla hyresgäster till möte.

– Vi har haft bomöten tre-fyra gånger, men det är ungefär samma personer som kommer. Ibland tappar jag också sugen, men jag tänker att jag stannar så länge det är något på gång, för jag vill hjälpa mina medmänniskor. De som inte vågar säga vad de tycker till hyresvärden, säger Christina Hårdén.

– Från förhandlingsenheten har vi sagt att ingen hyreshöjning kan komma på fråga tills saker har åtgärdats, säger Klas Larsson.

Den här dagen ska Hyresgästföreningen och hyresvärden göra en gemensam besiktning, där båda parter har fått välja ut ett antal lägenheter att titta närmare på. Alla samlas på Villavägen. Från Hyresgästföreningen deltar förutom Christina Hårdén och Klas Larsson även Catherine Maxdotter, ordförande för Hyresgästföreningen i Söderhamns kommun, Jimmy Rödlund, chef för medlemsvärvarna i regionen, och Kicki Nyberg som jobbar som verksamhetsutvecklare. Hyresvärden representeras av Staffan Lindborg som är ansvarig för fastighetsförvaltningen och Stefan Normark, som är anställd som fastighetsförvaltare. Dessutom är Annelie Nisser från branschorganisationen Fastighetsägarna på plats.

– Vi trivs väldigt bra här. Det är därför vi biter oss kvar trots de problem vi har upplevt, säger en av dem som bor i den första lägenheten som besiktigas.

De har skaffat ett eget element för att hålla värmen uppe.

– Stefan, hur funkar det, ska de behöva köpa sådana här grejer själva? frågar Jimmy Rödlund från Hyresgästföreningen.

– Ni vet hur vi har kämpat med det här. Det är en ny värmeanläggning på gång. Värst är det när temperaturen utomhus ligger som den gör nu, plus eller minus två grader, säger Stefan Normark.

Hälsinge Kulturfastigheter och Anera Fastighets har lägenheter på Hyttvägen, Bruksgatan, Villavägen, Hyvelvägen, Kubbvägen och Sågverksvägen i Ljusne.

I en annan lägenhet berättar hyresgästerna att lägenheten inte har rustats på 40 år. Inte ens de slitna tapeterna har bytts ut.

– Vi är nöjda ändå, säger en av dem.

Att få lugn och ro och kunna känna sig trygga är viktigast, tycker de.

På Hyttvägen ligger lägenheterna i små röda trähus med vita knutar. I den lägenhet som besiktigas finns en speciell lukt, som för tankarna till jord och fukt.

– Jag känner inte det, som går hemma, men de som kommer på besök säger att det luktar, säger hyresgästen.

– Det beror på att det är torpargrund. Därför har det satts in förstärkt ventilation i grunden, säger Stefan Normark.

Utanför vässar en katt klorna mot en trädstam. En äldre man kommer gående med skottkärra fylld av ved. Vissa av de gamla lägenheterna har kamin. Bilkaravanen rör sig mot andra sidan Ljusne, där besiktningen av lägenheter fortsätter.

Flera hyresgäster Hem & Hyra pratar med framhåller hur fina områdena skulle vara, bara de rustades upp och togs om hand bättre. Här ett av de röda trädhusen på Hyttvägen.

På Hyvelvägen säger en hyresgäst att hon inte har kunnat titta på tv på sju månader.

– Stefan ringde för en kvart sen och då sa de att de har fixat tv:n, säger Staffan Lindborg.

I sovrummet finns stora ljusbruna fuktfläckar i en del av taket. En spricka i väggen, från golv till tak, ser ut att vara spacklad med grått spackel, men väggen har inte målats eller tapetserats om efteråt.

– Lägenheten är ju från 1856, säger hyresgästen med ett skratt, när delegationen tar sig en titt på hennes badrum.

En hyresgäst har fuktfläckar i taket i sovrummet. I en av väggarna i samma rum finns en stor spricka som ser ut att vara spacklad med grått spackel, men väggen har inte målats om efteråt.

Färden går vidare mot Kubbvägen, området där Christina Hårdén bor. En kall vind rycker tag i ytterkläderna. Från trädtopparna intill husen hörs ett intensivt fågelkvitter.

– Vi forslade bort 13 bilar härifrån nu i år, säger Stefan Normark.

– De hade tagit bort registreringsskyltarna, så vi kunde inte kontakta ägarna, men vi satte upp lappar först om att de skulle transporteras bort 20 februari och nu har vi deponerat dem hos en skrothandlare. Om det är någon som saknar sin bil kan man fortfarande få tillbaka den, förklarar han.

Enligt en hyresgäst som Hem & Hyra talade med några dagar tidigare har bilarna blivit stående sen i somras, när ett antal bärplockare var tillfälliga hyresgäster.

– Sommaren var vidrig. Man fick inte sova på nätterna för de förde sådant liv. Sen har det varit fullt av bilar här, rishögar som bärplockarna lämnade kvar. Kanske började hyresvärden forsla bort dem för att de visste att Hyresgästföreningen snart skulle komma på besök, sade hyresgästen, som ville vara anonym.

Christina Hårdén säger att bilarna inte bara var övergivna utan också delvis förstörda och sönderplockade.

– De slaktade dem. Jag såg hur de välte en bil och använde en yxa för att få loss katalysatorn eller något, säger hon.

Staffan Lindborg berättar att det handlade om fyra veckor i somras då ett företag hyrde lägenheter som boende till bärplockare.

– Det fungerade inte så bra, det kan jag erkänna, men det där styrde vi upp och det blev mycket bättre mot slutet. Företaget ville ha förlängt den säsongen och komma tillbaka nästa säsong, men det valde vi att tacka nej till, säger han.

I en lägenhet är taket i köket täckt av svart smuts som det ser ut som att någon har försökt tvätta bort, men misslyckats. Kanske häxsot? funderar delegationen som besiktigar lägenheten. I samma lägenhet är en dörröppning till en intilliggande lägenhet försatt med en madrass och en plywoodskiva.

Allt som allt inspekteras nio lägenheter under dagen, med paus för lunch på restaurang Snikas. Hyresgästerna berättar om otrygghet och flera upplever att det har varit svårt att nå fastighetsförvaltarna för att få saker åtgärdade. Stefan Normark och Staffan Lindborg lyfter fram alla åtgärder de gjort den senaste tiden och har på gång.

Staffan Lindborg och Stefan Normark förvaltar inte bara lägenheterna i Ljusne, utan också bostadsbestånd på flera andra orter, bland annat i Gnarp i norra Hälsingland och i Grängesberg och Fredriksberg i Dalarna. Staffan Lindborg bor själv i Stockholmsområdet och Stefan Normark säger att han bor i Örebro. Även fastighetsarbetarna reser runt mellan olika orter.

SVT:s Uppdrag Granskning besökte Anera Fastighets bostäder i Fredriksberg, i ett avsnitt som sändes i februari. Där berättade hyresgästerna om liknande problem med eftersatt underhåll. Flera av dem hade flyttat dit från andra orter för att undvika hemlöshet.

Besiktningen avslutas på Hälsinge Kulturfastigheters kontor på Bruksgatan, där dagens intryck summeras. Enligt Staffan Lindborg åtgärdar de problem de får kännedom om, men det är mycket de inte känner till.

– Det är svårt när det inte felanmäls. Vi skulle kanske kunna göra ett utskick igen där vi poängterar att det är viktigt att man felanmäler, säger Staffan Lindborg.

– Jag kan ha 80–90 samtal per dag, så det är bra om folk lär sig skicka ett sms, så att jag kan ringa tillbaka, säger Stefan Normark.

Jimmy Rödlund från Hyresgästföreningen säger att han är spänd på den underhållsplan som Stefan Normark och Staffan Lindborg hade lovat skulle vara klar till besiktningen.

– Den kommer i nästa vecka. Det är en tioårig underhållsplan, säger Stefan Normark.

– Vi kan mejla över den senast på måndag, säger Staffan Lindborg.

Fotnot: Hyresgästföreningens representanter fick tillgång till den utlovade underhållsplanen några dagar efter måndagen Staffan Lindborg sa att de skulle skicka den. Enligt honom hade de skickat den på tisdagen, men fick skicka om den på torsdagen då de först skickade till fel mejladress.

LÄS MER: Staffan Lindborg och Stefan Normark svarar på kritiken

Fakta: Fastigheterna i Ljusne
  • Anera Fastighets AB äger lägenhetshus på Kubbvägen, Hyvelvägen och Sågverksvägen.
  • Hälsinge Kulturfastigheter AB äger hus på Villavägen, Bruksgatan och Hyttvägen.
  • Bolagen ingår i samma koncern och fastigheterna förvaltas tillsammans.
  • Husen på Villavägen och Hyttvägen ägdes av en privatperson fram till 2018. Hälsinge Kulturfastigheter/Anera har ägt de andra bostadsområdena sedan 2008. Dessförinnan stod ett numera nedlagt bolag som också hette Hälsinge Kulturfastigheter som ägare, sedan 2003/2004.
Hyreskaoset på landsorten
Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.