Annons

Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: ”Har ställt krav”

Stockholm Mitt i exklusiva Saltsjö-Duvnäs bor hyresgäster i förfall och fuktskador. De riktar skarp kritik inte bara mot sin hyresvärd – utan även mot Nacka kommun. Men kommunen slår nu ifrån sig av kritiken. "Vi har följt vårt tillsynsuppdrag," säger Emma Rosengren, chef för miljötillsynsenheten.
Foto: Frida Lenholm/Nacka kommun/Emma Johansson
Emma Rosengren, enhetschef för miljötillsynsenheten på Nacka kommun svarar på kritiken mot hur kommunen hanterat ärendet med det vanvårdade huset i Saltjö-Duvnäs.

Fasaden flagnar, fönsterkarmarna håller inte tätt och en instängd lukt dröjer sig kvar över innergården.

Mitt bland de pampiga husen i Saltsjö-Duvnäs står en villa som sticker ut. Här syns mögel i hörnen, och flera av de boende har fått hälsoproblem.

Läs ocksåÖkänd värd får bygga nytt hus – hyresgästen Michael: ”Skandal”

Den Q-märkta fastigheten från 1700-talet blev omgjord till hyresrätter under 1970- och 80-talen. Men underhållet i lägenheterna har sedan dess varit bristfälligt, något Hem & Hyra berättat om.

I flera år har hyresgästerna i de fyra lägenheterna försökt förmå sin hyresvärd – en kulturstiftelse bildad av syskonen Kajsa och Olle Nyman – att ta itu med fuktskadorna, möglet och den otillräckliga ventilationen. Men ingenting har hänt.

”Är deras uppdrag”

Hyresgästerna är inte bara kritiska mot sin hyresvärd, utan även mot att Nacka kommun inte gjort mer.

– Det är ju Nacka kommun som har lagt grunden för att det går att trampa rakt över oss. Hade kommunen skött ärendet korrekt så hade vi haft en godkänd inomhusutredning idag. Det är deras uppdrag, säger Marianne Soronen, en av hyresgästerna.

Redan i december 2020 tvingade Nacka kommun Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse att utreda ventilationen och fuktnivån. Men den utredningen blev underkänd, och i juni 2021 beslutade kommunen om ett vite på 50 000 kronor, om inte en ny utredning blev gjord inom 45 dagar. Trots att tre år gått sedan dess har inget vite kommit in.

”Olyckligt att det tagit så lång tid”

Emma Rosengren, chef för miljötillsynsenheten på Nacka kommun, förklarar det med att ärendet har blivit överklagat till olika instanser under flera års tid. När målen kom upp i mark- och miljödomstolen blev tiden för när utredningen skulle vara inlämnad ändrad, till två månader efter att den domen hade vunnit laga kraft.

– Det som hände då var att fastighetsägaren inkom med en komplett åtgärdsplan i tid. Därför skulle inte vitet utdömas, säger hon.

Annons

Så att vitet inte krävts in är inga konstigheter enligt dig, utan beror på att ärendet överklagats till flera olika instanser? 

– Precis, så är rättsgången ibland. Jag tror att ärendet låg hos Länsstyrelsen i ett och ett halvt år, och sedan blev det överklagat igen. Det är jätteolyckligt att det har tagit så lång tid, men det är så rättsgången är, säger Emma Rosengren.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok
I hörnen i huset syns mögelskador, och flera av hyresgästerna säger att de fått hälsoproblem.
I hörnen i huset syns mögelskador, och flera av hyresgästerna säger att de fått hälsoproblem.

Kan få vite på 300 000 kronor

Hyresgästerna vände sig 2022 till hyresnämnden om ett så kallat åtgärdsföreläggande, som skulle tvinga hyresvärden att göra någonting åt fuktskadorna, möglet och den otillräckliga ventilationen.

Både hyresnämnden och hovrätten gick på hyresgästernas linje. Nu måste bristerna i lägenheterna vara åtgärdade senast den 31 december, annars måste stiftelsen betala ett vite på 300 000 kronor.

Hur ser du på boendesituationen för de här hyresgästerna just nu? 

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här och att det har tagit så lång tid, men vi gör allt för att det ska bli bra. Nu när domen i hyresnämnden har kommit så kan hyresvärden gå vidare och göra de här åtgärderna.

Hade Nacka kommun kunnat göra mer? 

– Vi har följt vårt tillsynsuppdrag enligt miljöbalken och ställt de kraven som behövts.

Så här ser alla dörrar ut i Marianne Soronens lägenhet.

”Brast i vår kommunikation”

Hem & Hyra kontaktade Nacka kommun inför vår publicering. Trots upprepade kontaktförsök under två veckors tid fick vi då aldrig några svar på våra frågor då. Hur kommer det sig?

Annons

– Vi svarar gärna på frågor, men just vid det här tillfället hade vi inte möjlighet att svara precis när ni ringde. Det var olyckligt att vi brast i vår kommunikation. Men vi tog också initiativ till att kontakta er i efterhand just för att svara på era frågor.

Det var ändå under en ganska långa period – två veckors tid – som vi inte fick tag på er. Är det rimligt? 

– Vi ska ge journalister en bra service och agera skyndsamt så det är vi såklart inte nöjda med.

”Får vad man betalar för”

Marie Eneqvist, ordförande i Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse, slår ifrån sig kritiken om det bristande underhållet i huset i Saltsjö-Duvnäs.

– Man kan tänka sig så här, man får vad man betalar för. Köper man en bil för 35 000 kronor, ja då kanske den inte rullar fram och tillbaka till Göteborg. Jag skulle säga att de där hyreslägenheterna är bland topp tio i hela Stockholmsområdet. Hur många hyresrätter har en egen sjötomt?, sa hon då till Hem & Hyra.

Efter att hyresnämnden nu beslutat om ett vite på 300 000 kronor om inte stiftelsen vidtar åtgärder så kommer stiftelsen att agera, enligt Marie Eneqvist.

– Det är klart att det kommer att genomföras, på ett eller annat sätt. Vi har inga pengar att betala något vite med. Men det kommer också innebära att fastigheten totalrenoveras och att hyresgästerna inte kan bo kvar under tiden, säger hon.

Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.