Annons

Hyresgäster kräver halv miljon i radonskadestånd

Upplands-Bro Över en halv miljon kronor. Så mycket kräver tio hyresgäster av Upplands-Brohus för att bolaget låtit dem bo i lägenheter med höga radonhalter.

Nyligen avslöjade Hem & Hyra att Svenska Bostäder betalat över 50 000 kronor till en hyresgäst som bott i en lägenhet med höga radonhalter.

Nu kräver tio hyresgäster alltifrån tiotusentals kronor till uppemot flera hundratusen kronor var av Upplands-Brohus. Samtliga hyresgäster har bott i lägenheter med höga radonhalter, i vissa fall uppemot tio år.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Vi har skickat brev till Upplands-Brohus där vi bland annat kräver att de betalar tillbaka 30 procent av hyran till hyresgästerna för tiden de bott i lägenheten. Om bolaget säger nej planerar vi att stämma dem i tingsrätten, säger Anna-Brita Björkenwall, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen som hjälper hyresgästerna att driva ärenden mot bolaget.

Enligt Tore Olsson, vd på Upplands-Brohus, har bolaget inte tagit ställning till kravet.
– Vi kommer inte att kunna ge ett svar förrän om några veckor. Nu går vi igenom ärende för ärende med våra jurister, det är så stora belopp att vi måste vara noggranna, säger han.

Annons

Anna-Brita Björkenwall hävdar att bolaget vetat om att lägenheterna haft höga radonhalter under många år utan att åtgärda felet eller informera hyresgästerna.
– De uppmätte höga radonhalter i vissa lägenheter redan 2003 och sedan har de gjort mätningar som visar höga halter under senare år, men de har ändå inte sett till att halterna kommit ner till acceptabla nivåer, säger hon.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Tore Olsson försvarar sig med att de vidtagit flera olika åtgärder genom åren för att få ner radonhalterna men inte lyckats fullt ut.
– När vi insåg att det var kostsamt och inte ens säkert att det går att få ner halterna till en rimlig nivå så började vi att planera för att riva husen. Nu erbjuder vi de som bor i lägenheterna att få förtur till en annan lägenhet, hittills har en tredjedel flyttat.

Det är fastigheten på Bagarvägen 2-12 och Målarvägen 10-14 som innehåller lägenheter med höga radonhalter. Hur många av de 95 lägenheterna som har för höga radonhalter är dock oklart eftersom en mätning inte är gjord i alla lägenheter.
– Även om bolaget nu informerar hyresgästerna om att lägenheterna har radonhalter som överstiger 200 Bq/m³, tycker jag det är anmärkningsvärt att de låter människor bo kvar och hyr ut det tomställda lägenheterna, säger hon.

Annons

Tore Olsson tycker bolaget tar ansvar genom att upplysa alla som hyr en lägenhet med korttidskontrakt att radonhalterna är för höga i vissa lägenheter.
– Även om vi planerar att riva dem tycker vi inte de ska stå tomma under tiden, säger han.

Läs ocksåSparkad vd får 1,5 miljoner – ombudet: "Vi är nöjda"Unionens förbundsjurist Filip Vujcic och Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson är nöjda med förlikningen som innebär 1,5 miljoner från Bengtsforshus.

När Dagens Nyheter skrev om era radonlägenheter i våras sade du i en intervju ”Det är inget akut, man dör inte av att bo där en vecka till” och ”vågar man röka vågar man bo i ett radonhus”, tar du människors oro på allvar?
– Det var dumt sagt och inte så genomtänkt, man kan självklart inte ifrågasätta människors oro, säger Tore Olsson.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Värd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.