Annons

Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Gävleborg Här lagas det mat tillsammans digitalt för att inspirera till att minska matsvinnet. Hyresgästen Gösta Fredrickson, 92 år, hängde på: ”Jag har varit dålig på att laga mat, men nu är det dags att jag lär mig”.
Foto: Monika Steczkó
Ingbritt Borg, Gösta Fredrickson och Carina Gustafsson var med på cookalongen.

Alla Hudiksvallsbor som ville var välkomna att delta i det kostnadsfria evenemanget. De flesta, ett 30-tal, kopplade upp sig hemifrån via Zoom. För de som inte hade möjlighet att vara med digitalt, höll Hyresgästföreningen sin kvarterslokal på Håstahöjden öppen under tisdagskvällen.

Vegetarisk meny
Linsstroganoff och havreris med vitkålssallad stod på menyn. Via länk från en laptop som ställts upp på ett bord, guidade matinflueraren Hanna Olvenmark, dietist känd från bloggen Portionen under tian, steg för steg hyresgästerna fram till den färdiga rätten.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
Det hackades frenetiskt under tisdagskvällen i kvarterslokalen.

Hacka lök, hyvla morötter, bryna lök tillsammans tomatpuré och rökt paprikapulver, röra om i grytan som puttrade på spisen. Hyresgästerna hade ibland fullt sjå med att hänga med i instruktionerna och utföra momenten.

Hanna Olvenmark, dietist och matinfluerare.

– Det går lite för fort, och ibland är det svårt att höra. Hemma får man laga mat i sin egen takt, tyckte Ingbritt Borg.

”Behöver äta mer grönt”

92-årige Gösta Fredrickson bor i en hyresrätt i centrala Hudiksvall, men hade tagit bilen till Håsta för att vara med på cookalongen. Han berättar att han blev änkling i fjol och att det var hustrun som stod för maten. Nu blir det mest pannkaka, korv och blodpudding, förutom de matlådor han får hemlevererade från kommunen, säger han.

Gösta Fredrickson gör kålsallad. På skärmen visar Hanna Olvenmark hur man gör.

 

– Jag har varit dålig på att laga mat, men nu är det dags att jag lär mig. Jag skulle behöva äta lite mer grönt, säger han och börjar hacka lök.

Gillar att laga mat

Roselyn Elmfors jobbar som undersköterska och kommer direkt från arbetet till kvarterslokalen. Hon gillar att laga mat, berättar hon. Hemma i köket på Vallvägen blir det både svenska och filippinska rätter.

Annons

– Jag såg det här på Facebook och tänkte ok, det är gratis. Jag går hit och testar, säger hon.

Roselyn Elmfors och Ingbritt Borg. I bakgrunden Gösta Fredrickson och Eva Hallander.

”Jag börjar bli hungrig”

Under den timme som cookalongen pågår kommer det in tips och kommentarer från deltagarna i chatten. Någon tipsar om att använda gula linser istället för röda. Eftersom de odlas i Sverige blir det mer klimatvänligt. ”Jag börjar bli hungrig”, skriver en annan.

Cookalongen resulterade i en stroganoff på röda linser.

Till sist är maten klar och deltagarna kan sätta sig ned vid det dukade bordet. Det smakar väldigt bra, var det samlade omdömet.

33 kilo mat per person och år

Innan själva cookalongen drog i gång passade Frida Virén och Eva B Nilsson från avfallsavdelningen från Hudiksvalls kommun på att prata om matsvinn och vad man kan göra för att minska på det. Cookalongen är en del för att klara Hudiksvalls kommuns kretsloppsplan, som bland annat går ut på att få kommuninvånarna att slänga mindre mat i soporna.

– I Sverige slänger vi 33 kilo ätbar mat per år och person. Det är 35 måltider och 90 koppar kaffe. Från Hudiksvall går det en långtradare i veckan med kastad mat, som blir till biobränsle och gödsel i Uppsala, säger Frida Virén.

Frida Virén

Vilket är det bästa tipset för att minska matsvinnet?
– Det är att lukta, titta och smaka på maten. Kasta inte bara för att du tror att den är dålig. Och stirra dig inte blind på datummärkningen. Bäst före är också bra efter. Sista förbrukningsdag är något annat – då kan det vara hälsovådligt att äta efter det datumet, säger Frida Virén.

Gösta Fredrickson försöker tänka på att inte låta mat gå till spillo.

Annons

– Potatisen i de här matlådorna jag får hem kan bli lite slirig. Då brukar jag göra pyttipanna på den, tillsammans med korv och lök, säger han.

Kan bli fortsättning

Maria Ericson på Hyresgästföreningen säger att många har frågat om det kan bli en ny cookalong.

– Jag tycker själv det var väldigt roligt, men det är också en kostnadsfråga. Men kanske kan det leda till att det händer saker för hyresgästerna ute i kvarterslokalerna: små studiecirklar om att ta reda på matrester och återbruk.

Cookalongen är ett samarrangemang mellan Hudiksvalls kommun, Hyresgästföreningen, ABF och Glada Hudikhem.

 

Läs ocksåRoshan bytte bråk mot framtidsdrömmar – ska rita hus: ”Kommer göra lägenheter med lägre priser”Roshan Razas mentor jobbar på bostadsbolaget Familjebostäder. Kontakten har redan gett honom skjuts mot drömjobbet som arkitekt.
Fakta: Tre tips för att rädda maten

1. Lägg en trist morot i en skål med kallt vatten. Moroten blir krispig och som ny. Detsamma gäller för andra grönsaker som isbergssallad, gurka och rädisor.

En trött morot.

2. Frysen är din bästa vän. Skiva bröd och lägg in i frysen – ta ut så mycket du behöver åt gången.  Lägg en brun banan i frysen och gör sedan smoothie av den.

3. Tänk öga näsa mun. Titta, lukta och smaka för att avgöra om maten är bra.

Läs också Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.