Annons

Hyresgäster mer missnöjda med bostadspolitiken: ”Finns röster att vinna”

Nyheter Bostadsbristen är ett problem som väljarna har låga förväntningar på att politikerna ska kunna lösa. Hyresgäster är mer missnöjda med bostadspolitiken än andra. Men för det parti som satsar på frågan finns många röster att vinna. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen.
Marie Linder, Riksdagen, val 2022
Lågt förtroende. Sveriges hyresgäster har lågt förtroende för att politikerna ska lösa bostadsbristen. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder menar att partier som profilerar sig i frågan har röster att vinna.

Vi närmar oss ännu en valrörelse. Bostadspolitiken väntas som vanligt inte vara någon av de största frågorna. Trots att bostadsbristen är stor, priserna på villor och bostadsrätter bara fortsätter att öka och de nybyggda hyresrätterna för dyra för många grupper som skulle behöva en större lägenhet, eller en mer anpassad bostad på ålderns höst.

– De allra flesta svenskar trivs i sitt boende och har en bra bostad. Det smittar av sig på vilka frågor som debatteras. Men när vi frågar så är det ganska många väljare som tycker att bostadsfrågan är viktig, säger Ragnar Bengtsson, bostadsmarknadsanalytiker på Hyresgästföreningen, som tagit fram undersökningen, där Novus skickat ut en webbundersökning som närmare 4200 svenskar svarat på.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Ragnar Bengtsson, Hyresgästföreningen
Mer press på kommunerna. Staten skulle kunna ställa tuffare krav på att kommunerna ska bygga mer, menar Ragnar Bengtsson, bostadsanalytiker på Hyresgästföreningen.

Socialdemokraterna är enligt undersökningen det största partiet bland hyresgästerna med 29 procent av rösterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna delar andraplatsen med 20 procent var.

Undersökningen visar att de allra flesta tillfrågade, fler än tre av fyra oavsett boendeform, anser att det är en politisk fråga att lösa bostadsbristen. Men bara omkring tio procent av dem som tycker det tror att politikerna tar frågan på tillräckligt stort allvar. En förklaring kan vara att bostadspolitiken till allra största delar är en kommunal fråga och att rikspolitiker inte vill lägga sig för mycket i kommunala frågor.

Annons

– Så behöver det inte vara. Vi skulle kunna ha en statlig bostadspolitik som gynnar byggande. Men det är svårt för riksdagspolitikerna är börja bråka med sina kommunala representanter, som är en stor del av partierna, Kommunerna vill sällan ha krav på sig att planerna för många bostäder, säger Ragnar Bengtsson.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Undersökningen visar också att bostadspolitiken är ett viktigare område för hyresgäster och att fler hyresgäster är missnöjda med den politik som förs.

– Jag tror att många hyresgäster ser en orättvisa mellan det ägda och hyrda boendet. Bland annat när det gäller renoveringar, där villaägare och bostadsrättsinnehavare kan göra rotavdrag. Nu kom det visserligen ett höjt bostadsbidrag, men hyresgäster tycker att det ägda boendet får väldigt många subventioner jämfört med hyresrätten, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Annons

”Finns röster att vinna”

Hon drar slutsatsen att för det parti som satsar på att utveckla och profilera sin bostadspolitik, finns det många röster att vinna.

– Två miljoner hyresgäster är en stor väljargrupp. Inte minst små partier skulle kunna få många nya väljare genom att satsa på en bostadspolitik som tilltalar landets hyresgäster, säger Marie Linder.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.