Annons

Hyresgäster och tjänstemän i ett möte om framtidens Malmö

Malmö Under gårdagskvällen samlades ett trettiotal personer i Hyresgästföreningens lokaler i Malmö. Tjänstemän från Malmö stad mötte upp för en träff med målet att öka boendes inflytande över stadens utveckling.

Majsolens strålar lyser över Malmö, men trots vackert väder har ett trettiotal personer valt att spendera eftermiddagen och kvällen i Hyresgästföreningens lokaler på Fersens väg. Det hela rör sig om en träff arrangerad av Hyresgästföreningen under vilken Malmö stads tjänstemän och hyresgäster träffas för att utbyta tankar och idéer. Kvällens samtal kretsade kring ”Arkitekturstaden Malmö”, ett tillägg till stadens översiktsplan. Denna skrift är tänkt att bland annat visa på vilka ambitioner och värden som Malmö stad vill skapa med hjälp av stadens arkitektur och gestaltning. Eftersom Hyresgästföreningen är en remissinstans när det kommer till hur och vad som byggs i staden, är tanken att kvällens samtal ska bidra till det svar som Hyresgästföreningen ska ge till Malmö stad i fråga om Arkitekturstaden.

— Det finns en uppfattning om att arkitektur är exklusivt, vi vill betona att mellanområdena där vi spenderar vår tid är lika viktiga som prestigeprojekt som byggs. Dessa delar av staden kräver lika mycket omsorg och eftertanke. Hur mellanrummen utformas påverkar människor och skapar möjligheter att mötas, säger Anna Modin, arkitekt vid stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Under kvällen ställdes en lång rad frågor om allt från stort till smått. Däribland hur det kommer sig att rivningstomter kan få stå öde så länge, och huruvida det stämmer att en del nybyggda hyreshus i vissa fall enbart har en planerad livslängd på 60 år. Även frågor om koloniområden och om hur människor utan höga inkomster ska ha råd att bo i de vackra nya hyreshusen som planeras.
— Det som jag funderar på är hur lång tid som det tar att planera för alla dessa förändringar och vad som händer om någon annan vinner valet. Frågan är om det då ska planeras igen, säger Ceasar Oberdoerfer.

Annons

I flera fall var det svårt för Malmö stads tjänstemän att ge definitiva svar, men så var syftet å andra sidan främst att främja samtalet och dialogen mellan stadens tjänstemän och hyresgäster boende i Malmö. Men när det kom till nybyggnationers livslängt blev svaret ett tydligt, ja. I vissa fall beräknas en del nybyggda flerbostadshus inte ens bli så gamla som 60 år, ett besked som förvånade fleral av besökarna. Från Hyresgästföreningens sida var kvällens möte viktigt, inte minst för den lokala demokratin.
— Det är hyresgästerna som lever och bor i områdena och vi vill därför möjliggöra för dessa att tycka till om stadens utveckling, säger Paola Lindahl Capdevila, verksamhetsutvecklare vid Hyresgästföreningen, och fortsätter.
— Jag tänker att detta är ett sätt att stärka den lokala demokratin. Detta blir ett sätt för hyresgäster att få inflytande om utvecklingen i deras bostadsområden och de känner att deras tankar och idéer blir lyssnade på. Vi från Hyresgästföreningen blir en brygga mellan de som planerar staden och hyresgästerna som bor i områdena.

 

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

 

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.