Annons

Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Uppsala Störs du av klampande, trafik och hög musik? Då är du inte ensam. Hyresgäster lider betydligt mer av oljud hemma än boende i bostadsrätt. Det slår två forskare fast i en ny studie med flera oväntade resultat.
Dan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.
Foto: Petra Marandi Roos
Forskaren Dan Norbäck bor själv i en hyresrätt i centrala Uppsala och har bott i samma lägenhet i snart 50 år. "Jag blev förvånad över att så många störs av ljud hemma", säger han.

– Det som var absolut tydligast var att de som bodde i hyreshus upplevde dubbelt så mycket av i stort sett alla typer av ljudstörningar, säger Dan Norbäck, professor och docent i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, som gjorde studien tillsammans med kollegan Juan Wang.

Skillnaden gällde inte bara boende i miljonprogramshus, som ofta är mer lyhörda, utan även äldre byggnader.

Läs ocksåMatte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekadeTill vänster är en bild av tingsrätten och hyresnämnden i Västerås. Bilden är tagen på vintern, flera träd med kala grenar syns framför byggnaden som är modern med en glasfasad. "Västerås tingsrätt" står det på fasaden. Till vänster syns en bild i halvfigur på en chihuahua. Den har en rosa polotröja på sig och ligger på en brunaktig filt med nosen mot underlaget och tittar in i kameran. Öronen är spetsiga och står rakt upp. Färgen på huvudet är vit-beige.

– Jag skulle gissa att det har att göra med att det inte finns något organ där man kan ta upp problem i hyreshus, på det sätt som finns i bostadsrättsföreningar. Det kanske är lite mer social kontroll om man bor i bostadsrätt, säger han.

Flest störande ljud från grannar

Mer än var femte person i studien stördes av ljud från sina grannar – exempelvis musik, högljudda steg, hundskall eller ljud från tv:n. Det var den absolut vanligaste källan till bullerstörningar. 16 procent hade problem med buller från biltrafik och 14 procent stördes av oljud från fläktar, vattenledningar eller avlopp i huset.

– Bara två procent stördes av ljud från nöjeslokaler i närheten, som det annars brukar pratas ganska mycket om, säger Dan Norbäck.

Läs ocksåManliga hemmamusiker stör mer än kvinnliga – fem gånger så mycket klagomålDregen måste ibland sjunga hemma

Enkätstudien är en del av en större kartläggning om boendemiljö som Boverket gör på uppdrag av regeringen (se faktaruta). De som svarade att de hade problem med oljud hemma rapporterade två till tre gånger mer trötthet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

Annons

– Det har inte skrivits så mycket om buller i hemmet tidigare, så resultaten är ganska unika. Jag blev förvånad över att så många störs av ljud, säger Dan Norbäck.

Läs ocksåStördes av skällande hundar på skola – får ersättning och ny bostadBild på en lagbok och en ordförandeklubba. Inklippt i bildens högra kant syns en illustrerad hund som skäller.
Unga lider mer av oljud

Något annat som överraskade forskarna var vilka åldersgrupper som led mest av bullerstörningar.

– Man har ofta idén att äldre störs mer av ljud än yngre, men mest klagomål kom från folk under 40 år. De rapporterade också mer symptom, som huvudvärk och trötthet. Där fanns en åldersskillnad som vi inte riktigt förväntade oss. Men yngre kanske är mer stressade i allmänhet och har högre krav på sin bostad, säger Dan Norbäck.

Unga lider mer av störande ljud än äldre. En man med mörkt hår, rynkade ögonbryn och händerna mot varandra framför mun och näsa sitter i ett rum med beige väggar.
Huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet var betydligt vanligare bland de som hade problem med störande ljud i sin lägenhet. (Mannen på bilden har ingen koppling till studien.)

Enkätsvaren samlades in före covid-19 började spridas i Sverige, så de har inte påverkats av att fler yrkesarbetande har varit hemma under dagtid på vardagarna.

– Det är en lite ny situation i och med pandemin, att det är vanligare än tidigare att folk jobbar hemifrån. Spelar man stereon högt på dagtid nu kan det störa någons jobbmöte, det handlar inte bara om att inte väcka folk på natten, säger han.

De två forskarna tittade också på om trångbodda eller boende i mer tätbebyggda kommuner led mer av störande ljud, men det verkade inte göra någon större skillnad. Det var mer trafikbuller i större städer, men störningarna inifrån husen var ungefär de samma.

Annons
Så kan bullret minskas

Dan Norbäck tycker att den nya kunskapen om hur boende i flerfamiljshus påverkas av störande ljud borde leda till åtgärder från bland annat hyresvärdar och de bolag som renoverar och bygger nytt.

– Att så många hyresgäster störs av ljud var inte känt sen tidigare och det bör man nog göra något åt. Det måste gå att hitta sätt att stärka den sociala sammanhållningen mellan grannar i hyreshus. Här behöver hyresvärdarna ta initiativ, så att inte allt hänger på hyresgästerna själva, säger han.

Själva byggnaderna har blivit bättre ljudisolerade efter miljonprogramsåren.

– Där gäller det att bostadsbolagen tänker på det vid renovering och inte tappar det när man vill bygga billigare lägenheter. Det handlar bland annat om att ljudisolera väggar både utåt och inåt i byggnaden, sätta in treglasfönster och tänka på placeringen av hissar och ventilation, säger Dan Norbäck.

Hyresgäster är mer drabbade av störande ljud än bostadsrättsinnehavare. Det gäller inte bara miljonprogramshus med sämre ljudisolering. Husfasad med loftgångar.
Ljudisoleringen har blivit bättre sen miljonprogramsåren. Det är viktigt att hålla fast vid det när man på nytt vill bygga billigare lägenheter, tycker forskaren Dan Norbäck.

Fakta: Grannarna stör mest

Så många i studien stördes av olika typer av oljud:

Ljud från…
… grannar: 21 procent.
… vägtrafik: 16 procent.
… fläktar, vattenledningar och avlopp i huset: 14 procent.
… trapphus och hissar: 10 procent.
… tåg: 3 procent.
… flyg: 3 procent.
… nöjeslokaler: 2 procent.

Fakta: Så gjordes bullerstudien
  • Statistiska centralbyrån tog fram ett antal kommuner som var representativa för hela Sverige och gjorde sen ett slumpurval av flerfamiljshus i de kommunerna.
  • Alla över 18 år som var skrivna på de adresserna fick bullerenkäten. Det fanns ingen övre åldersgräns – vissa som svarade var uppemot 100 år.
  • Totalt 5 775 personer svarade på enkäten.
  • Enkäten besvarades före coronapandemin bröt ut.
  • Bullerstudien är en del av en större kartläggning om boendemiljö som Boverket genomför på uppdrag av regeringen.
Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Mio tar strid mot fakturan för störning: ”Ska man inte kunna spela musik mitt på dagen?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.