Annons

Hyresgäster om svartuthyrning – inte så vanligt som du tror

Nyheter Sex procent av landets hyresgäster säger sig någon gång ha bott olovligt i andra hand. Av dem känner knappt hälften till att lagen skärpts och att uthyraren utan varning kan förlora sitt kontrakt. Det visar en Skop-undersökning som Hem & Hyra låtit göra.
Ljusskygg verksamhet. Sex procent av de tillfrågade i Hem & Hyras undersökning har någon gång på olovligt i andra hand.

Från den 1 oktober 2019 har lagen skärpts på flera punkter för att hindra otillåten andrahandsuthyrning, skenbyten och handel med hyreskontrakt.

Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd. Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran dessutom är för hög, kan uthyraren dömas till böter eller fängelse i högst två år. Som Hem & Hyra kunde avslöja för några veckor sedan åtalas nu den första svartuthyraren sen lagskärpningen. 

Läs ocksåSå ska du skriva dig – för att inte bryta mot lagen

Hyresvärdarnas organisationer framhåller att otillåten andrahandsuthyrning är ett stort problem.
Men när Hem & Hyra frågade 1000 av tidningens läsare ”har du någon gång bott olovligt i andra hand svarade blott sex procent att det har de gjort.

– Det låter lågt. Sedan är svårt för oss att bedöma hur pass utbrett problemet är. Jag tänker att varken dem som hyr ut olovandes och deras hyresgäster hör av sig så ofta till oss, säger Johanna Lundmark kommunikatör på Hyresgästföreningens medlemscenter i Uppsala.

Annons

Drygt hälften känner till

Av de sex procent som svarar att de bott olovligt i andra hand svarar nästan hälften, 47 procent, att de inte känner den nya lagen, medan 53 procent gör det.

På Fastighetsägarna, som organiserar privatvärdarna, ser man att det nya lagen haft effekt – även om olovlig andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt fortfarande anses vara ett stort problem. Fler hyresgäster lämnar i dag tillbaka lägenheter till hyresvärden när värden informerar om att det numera är brottsligt att hyra ut lägenheten i andra hand utan tillstånd till en för hög hyra, enligt Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.
– Vi har också tagit fram ett faktablad som riktar sig direkt till hyresgäster och som våra medlemmar kan dela ut i brevlådor och sätta upp i trapphus. Det är viktigt att hyresgästerna förstår vilka risker man tar om man hyr ut lägenheten utan värdens godkännande, säger hon.

”Närmare 50 000 lägenheter”

Även de kommunala bostadsbolagen ser otillåten andrahandsuthyrning som ett problem. Sveriges allmännytta, som organiserar de kommunala värdarna, har gjort en undersökning bland sina medlemmar.

Två tredjedelar av bolagen uppger att olovlig andrahandsuthyrning förekommer i deras bestånd. Baserat på företagens egna uppskattningar skulle olovliga uthyrningar förekomma i cirka sex procent, eller närmare 50 000 lägenheter, av allmännyttans totala bestånd. Endast en bråkdel av de lägenheterna kan återtas, och bristande bevisning är ett vanligt skäl till detta. Andra skäl är otillräckliga resurser och höga kostnader för att driva sådana ärenden, enligt Sveriges Allmännytta.

Annons
Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

 

 

Fakta: Tuffare tag med ny lagstiftning

Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.

Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.

Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.

För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.

Att ha inneboende i sin lägenhet kräver inte hyresvärdens tillstånd

Läs också Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp Båda sidor överklagar historisk Airbnb-dom Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.