Hyresgäster överkörda när förråd blir till vindslägenheter
De 14 hushållen i Akelius hus på Ystadsgatan ska bli 20. Så ser värdens planer ut. Arbetet startade i våras, under protester från de boende.
– Jag förstår inte hur vi ska få plats. Det är redan trångt med cyklar på gården och tvättstugan är liten som den här, säger Daniel Olsson som har bott i huset i över 20 år.
När de nya lägenheterna skapas på husets vind försvinner hyresgästernas förråd och istället byggs nya, under gården.
– De blir mycket mindre, och det i en fuktskadad källare, säger Daniel Olsson.
Flera av grannarna protesterade och det hela slutade med en tvist i hyresnämnden, som dömdes till värdens fördel i somras. Men konflikten om förråden är bara ett symptom på ett redan existerande missnöje med hyresvärden Akelius och skötseln av huset på Ystadsgatan. Det framkommer tydligt när grannarna Daniel Olsson och Karina Brozinic berättar.
– Det jag reagerade på är det dåliga underhållet som sker redan idag. Då ska de ju inte ha nya lägenheter, säger Karina Brozinic.
– Det här blev en strid för ännu en grej som de inte klarar av att sköta, men det är inte det här som är grejen egentligen, säger Daniel Olsson.
De nämner uteblivet underhåll i lägenheter, störningar från verksamheter i huset och dålig kommunikation.
– De vill att vi ska flytta så de kan renovera och höja hyran, säger Karina Brozinic, som flyttade in i fastigheten redan i slutet av nittiotalet.
Under året har det registrerats 15 liknande ärenden i hyresnämnden, fall där drygt 300 hyresgäster runt om i staden har motsatt sig en hyresvärds planer. Konflikterna rubriceras som ”godkännande av förbättringsarbeten” och inom det begreppet ryms även vissa hyresgästers oro för ”renovräkning”, att arbetet på sikt ska leda till höjda hyror som tvingar människor att flytta. I samtliga fall där ärendena har nått beslut har hyresgästerna förlorat. Och så brukar oftast sluta, enligt Hem & Hyras tidigare kartläggningar. Även om det händer att hyresgästerna vinner.
Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta
Majoriteten av Malmöfallen rör stambyten eller elarbeten som hyresgäster har velat slippa. Men Akelius sticker ut med de fyra fastigheterna där bolaget velat flytta, eller ta bort, förråd för att kunna bygga nya lägenheter. Missnöjet rör ett sjuttiotal hyresgäster:
- Ystadsgatan på Möllevången, där Daniel Olsson och Karina Brozinic bor.
- Norra Skolgatan i samma område, en hyresgäst tog striden till nämnden men kom sedan överens med Akelius som ska bygga 11 nya lägenheter på vinden där det tidigare var förråd. De befintliga flyttas till källaren.
- Regementsgatan, Kronprinsen, 28 hyresgäster tog strid när matförråd försvann för att ge plats åt nya lägenheter. Hyresnämnden godkände arbetet.
- 41 hyresgäster på Roslins väg på Ribersborg blev överkörda, som Hem & Hyra tidigare rapporterat om. Tio nya lägenheter ska byggas, de gamla förråden flyttas till källaren och blir mindre.
Att vindar byggs om för att ge plats för lägenheter är i sig inget ovanligt. De senaste fyra åren har stadsbyggnadskontoret i Malmö beviljat drygt 80 tillstånd. Mikael Ahlborn är Malmöchef på Akelius och ser en stor efterfrågan på mindre bostäder. Bolaget äger över 4 000 lägenheter i staden och det som byggs till nu på vindarna är främst ettor.
– Vi vill förtäta våra fastigheter, få till fler bostäder och vi har sett en potential här. Det finns också ett uttalande från kommunen att Malmö ska växa inåt genom förtätning av befintliga stadsmiljöer, säger han.
Om de boende är missnöjda med planerna, vad skulle krävas för att ni skulle tänka om?
– Det är en svår fråga. Vi lyssnar ju alltid på våra kunder. Vi ansåg i de här fallen att det kanske till och med blev bättre med förråd i källare, att det blev mer tillgängligt än innan.
Akeliuschefen menar att man följer förhandlade underhållsintervaller i huset på Ystadsgatan, agerar på störningar och informerar om större projekt som berör boende för att kunna föra en dialog.
Men vad avgör vem som får rätt om hyresgästerna protesterar mot en förändring? Susanne Björkman Ragnarsson är hyresråd och chef på hyresnämnden i Malmö. Hon menar att hyresvärdar över lag lämnar in välgrundade underlag.
– Jag har inte avslagit en en ansökan på väldigt länge, säger hon.
Lagtexten nämner att det ska finnas ett “beaktansvärt intresse”. Har till exempel dåliga rör tidigare orsakat fuktskador kan detta motivera ett stambyte, menar hon.
– Finns det en bra utredning om detta är det ett beaktansvärt intresse.
Hon ser överlag inte ärenden som rör “lyxrenoveringar”.
– Nej, och det är ju det vi ska bevaka. Stambyten kostar mest och är det som ger mest hyreshöjning. Vi kontrollerar att det inte är dyrare än motiverat men prövar inte hyreshöjningen. Men åtgärderna ska inte vara onödiga, säger hon.
Och vad gäller då för förråd?
– Det som lagen anser är att om man har hyrt med ett förråd så ska man fortsätta att ha det. Men det är inte hugget i sten att det ska bli just på vinden.
På Ystadsgatan funderar grannarna Daniel Olsson och Karina Brozinic över framtiden. De är inte förvånade över att de förlorade den symboliska striden om förråden och att Akelius vann.
– De vet vilken nivå de ska lägga sig på. De lyssnar inte på oss men de kan lagen, det är klart att det går igenom, säger han.
Engagemanget i huset ser dock inte ut att ta slut. Nya besök i domstolen är att vänta.
– Vi får dra dem till hyresnämnden för varenda skitgrej. För dom är det en skitgrej, för oss handlar det om våra hem, säger Karina Brozinic.
Hyresgäster måste godkänna förändringar i en fastighet som:
- Påverkar bostadens bruksvärde betydligt
- Ändrar bostaden väsentligt
Om arbetet gäller gemensamma ytor måste hälften av hyresgästerna godkänna.
Källa: Domstolsverket
Hem & Hyra ställde frågan till några Malmöbor på gatan.
Barri McDonald, Malmö:
– Ett berg av ångest. Jag har hur mycket som helst och har lånat flera förråd av mina grannar. Jag har fem.
Katarina Levic Souzani, Malmö:
– Verktyg, bildäck, köksmaskiner. Vi får plats med det vi behöver men har för lågt i tak.
Daniel Olsson, Malmö:
– Mest prylar från våra köks- och badrenoveringar. Det är inte vackert. Det är svårt att komma in.
Ruth Lopez, Malmö:
– Allt som vi inte behöver. Resväskor, möbler, gamla kläder, verktyg, cyklar.
Matilda Sjöstrand, Malmö:
– En blandad kompott av allt. Jag hade behövt ett större förråd. Eller färre prylar
Foto: Emil Malmborg
- Segevång: Kommunala MKB vill renovera badrum, el-anläggning och ventilation. 194 lägenheter berörs. Hyresgäster protesterar och 13 stycken tar frågan till domstol där nämnden ger grönt ljus för arbetet. ”Det finns inget som tyder på att fråga är om lyxrenovering”, står det i beslutet.
- Rörsjöstaden: Stena fastigheter vill genomföra stambyte och bygga nya kök och badrum. Hyresgästerna får välja mellan två varianter av standard, Plus eller Bas. Fem hyresgäster tar strid mot renoveringarna, med medföljande hyreshöjningar, men får ge upp då hyresnämnden går på värdens linje.
- Rosengård: 58 hyresgäster har protesterat, eller inte lämnat besked. Rosengård fastigheter vill ändra befintliga entré- och tvättbokningssystem. Planerna berör 1088 lägenheter som tidigare ägdes av MKB men som senare såldes. Målet är ännu inte avgjort.