Hyresgäster på Bangatan går miste om 380 000 kronor
Hyrorna för ett tjugotal lägenheter på Bangatan 16 i Majorna har i många år varit ett eget kapitel.
Redan 1996 tecknade fastighetsägaren Jan Tiberg ett avtal med dåvarande Hyresgästföreningen i Västra Sverige om att förhandla framtida hyreshöjningar. Men därefter ägde inga sådana förhandlingar rum på långt över ett decennium.
Trots detta har hyrorna ändå höjts under årens lopp. Hyresgästföreningen hävdar att alla höjningar efter maj 1996 är ogiltiga eftersom de inte förhandlats.
Fem hyresgäster vände sig nyligen till hyresnämnden för att försöka få tillbaka de påstått felaktiga hyreshöjningar de ändå betalat in genom åren. Sammantaget handlar det om över 380 000 kronor.
Värden menar å sin sida att förhandlingsordning saknas sedan 2002. Orsaken skulle vara att landets hyresgästföreningar, bland annat Hyresgästföreningen i Västra Sverige, då omorganiserades till en gemensam juridisk person under namnet Hyresgästföreningen. Det gamla avtalet skulle alltså gälla en motpart som formellt inte längre finns.
Det anser även hyresnämnden. Bland annat hänvisar man till att Svea hovrätt tidigare upphävt ett liknande avtal just av det skäl att Hyresgästföreningen i Västra Sverige rent juridiskt upphörde att existera 2002.
Visserligen nådde hyresvärden och Hyresgästföreningen så sent som 2012 en uppgörelse om att göra en bedömning av lägenheternas så kallade bruksvärde, och justera hyrorna i huset en gång för alla.
Men hyresnämnden anser inte att Jan Tiberg i juridisk mening kan anses ha accepterat sin nya motpart, trots att han ett flertal gånger hänvisade till 1996 års avtal när den nya uppgörelsen arbetades fram.
Tvärt om påpekar hyresnämnden att fastighetsägaren haft så pass mycket att förlora i form av hyresåterbetalningar att det framstår som ”helt uteslutet” att det kan ha varit hans medvetna avsikt.
Hyresnämndens beslut innebär att ingen av de hyresgäster som berörs i detta fall får någon ersättning i efterhand, eftersom alla har flyttat in efter 2002.
Frågan är vad som nu händer med alla andra avtal om förhandlingsordning som Hyresgästföreningen tecknat före omorganisationen 2002. Conny Borup, jurist på regionkontoret i Göteborg, tror dock inte att samtliga regionala avtal nu måste uppdateras.
– Om en fastighetsägare har begärt förhandling från 2003 och framåt får man nog anse att avtalen gäller och att hyresvärden har accepterat det. Men om man inte har förhandlat mellan 2002 och 2012 (då Svea hovrätts beslut kom, reds anm) får man nog utgå ifrån att förhandlingsordningen inte gäller utifrån hyresnämndens beslut. Det här tillhör undantagen, säger han.
En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.
Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.
Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.
Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.