Hyresgäster på krigsstigen mot utförsäljning i Skövde
Det är Alliansen i Skövde som vill att det kommunala bostadsbolaget aktivt ska arbeta för att ombilda hyreslägenheter till andra upplåtelseformer. Beslut ska tas i kommunfullmäktige den 27 april.
I det ursprungliga förslaget pekades Södra Ryd ut som ett lämpligt område för ombildning. Trots att den formuleringen nu strukits är det full aktivitet i området. Redan i måndags träffades hyresgästerna på ett första möte. Nästa måndag är det dags igen – fast då i Rydskolan så att alla får plats. Hyresgästen Norma Reichenberger, som är den som dragit igång engagemanget, säger att de vill mota Olle i grind.
– Vi måste agera innan beslutet är fattat. Vi tänker inte bli överkörda. Vi vill ha våra hyresrätter kvar så nu sätter vi ner foten.
Norma Reichenberger tycker inte hon har fått några bra argument för ombildning från politikerna.
– Det handlar inte alls om oss hyresgäster. Det handlar bara om att man vill ha in pengar. De ska inte tro att man är född i farstun bara för att man är gammal. Vi är stridslystna och kommer inte ge oss.
Även om protesterna inte sker på Hyresgästföreningens initiativ så står föreningen bakom de boende och vänder sig emot idén om ombildning.
– Jag kan inte förstå varför Skövdebostäder ska ägna sig åt detta. Det ligger inte i deras uppdrag. Min uppfattning är att det ligger ideologiska skäl bakom förslagen. Ägaren motarbetar och begränsar sitt eget bolags utvecklingsmöjligheter, säger Anders Forsberg, ordförande i Hyresgästföreningen Skaraborg.
Ett argument som framförts är att Skövdebostäders dominerande ställning på hyresmarknaden borde begränsas. Men det ger Anders Forsberg inte mycket för.
– Jag skulle tro att Skövdebostäder äger ungerfär 15 procent av hyresrätterna. Det kallar inte jag en dominerande roll, säger han och jämför med Tibro där det allmännyttiga bolaget äger över 60 procent av hyresrätterna i kommunen.
En blandning av hyresrätter och bostadrätter ser han gärna men intresset måste komma från de boende.
– De boende på Södra Ryd trivs med att hyra och har inget intresse av att köpa. Många av dem skulle heller inte ha möjlighet att få ett lån, även om de ville. Var ska de då ta vägen? Jag förstår deras oro, säger Forsberg.
Kommunstyrelsens ordförande, Katarina Jonsson (M), kan inte förstå de upprörda känslorna.
– Vi skärper bara en skrivning i ägardirektiven som ska få Skövdebostäder att mer aktivt jobba med att hitta lösningar för andra upplåtelseformer. Vi vill ge fler skövdebor en möjlighet att ta del av den värdestegring som sker på fastighetsmarknaden. Men det är som sagt en möjlighet. Vi kommer inte tvinga någon att köpa sin bostad.
Men är det verkligen det kommunala bostadsbolagets jobb att få hyresgäster att bli bostadsrättsinnehavare?
– Skövdebostäder är en av våra viktigaste aktörer. Nu vill vi använda bolaget för att stärka samhällsutvecklingen i Skövde. Så här jobbar man redan i Partille sedan flera år tillbaka.
Är det här ett sätt att motverka att Skövdebostäder blir för dominernade?
– Jag anser inte att de är det idag men om utvecklingen skulle fortsätta så skulle de stå för upp emot 50 procent av hyresmarknaden om 10-15 år. Det tror vi inte är bra. Det behövs fler aktörer för att kunna bygga det som behövs och det behövs mångfald.