Hyresgäster i Rotebro protesterar med gula lappar

Sollentuna Snart säljs 538 av Sollentunahems lägenheter i Rotebro och Rotsunda till en privat fastighetsägare. Bland hyresgästerna finns en oro över vem som blir ny ägare – och vad som ska hända med hyrorna. Solveig Normelius är en av hyresgästerna som sätter upp gula lappar i sina fönster i protest.
Foto: Linda Dahlin
Solveig Normelius, hyresgäst, och Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna, delade ut flygblad i Rotebro.

Under måndagseftermiddagen och kvällen delade Hyresgästföreningen i Sollentuna ut flygblad i Rotebro centrum och på Rotsunda torg i protest mot försäljningen.

Solveig Normelius var en av hyresgästerna som kom dit, trots det ruggiga vädret. Hon bor på Drabantvägen i ett av Sollentunahems hus som är aktuella för försäljning. Hon hade hellre haft kvar Sollentunahem som värd.

Läs ocksåAllmännyttan i Rotebro först ut till försäljningDet är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.

– Jag är mest orolig över att den nya ägaren ska höja hyrorna, säger hon.

Hyresgästföreningen har kopierat upp en mängd med gula lappar som de uppmanar att hyresgäster som är missnöjda med försäljningen sätter upp i sina fönster. ”Sälj inte mitt hem”, ”Var ska våra barn bo?”, ”Nej till lyxrenovering!”. Solveig Normelius plockade med sig ett gäng.

– Jag tänker sätta upp dem i alla mina fönster, även i badrummet, trots att det är frostat glas, säger hon.

Läs ocksåStor oro när Sollentunahems hyresrätter ska säljas

Som Hem & Hyra skrivit om tidigare i ett par artiklar, har Sollentunahem beslutat att sälja 2 000 lägenheter i tre olika etapper. Först ut är Rotebro och Rotsunda. Intäkterna från försäljningen ska bland annat finansiera 1 500 nya kommunala hyresrätter.

Affären väntas bli klar och påskriven den 17 december. Hyresgästföreningen i Sollentuna befarar att det blir Hembla, eller något annat bolag som ägs av globala riskkapitalister, som köper.

– Vi gör allt vad vi kan för att det inte ska bli Hembla eller något annat liknande bolag som ny ägare, säger Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna.

Läs också"Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad"

Hem & Hyra har tidigare berättat att Sollentunahem har en lista med krav som de ska ställa på den nya ägaren. Företaget kommer till exempel få betala böter till kommunen om de säljer vidare inom ett visst antal år.

− Vi vill ha någon med erfarenhet, någon som har varit med ett tag och har bra referenser. Vi vill se en långsiktig ägare, sa Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen på ett informationsmöte i slutet av september.

”Sollentunahem tillhör oss som bor här”

Ulrica Bladh, aktiv i hyresgästföreningen, bor i ett av husen som ska säljas. Hon vågar inte tro på någon långsiktig ägare.

– Efter att jag såg filmen Push, som handlar om hur de globala riskkapitalisterna har satt i system att köpa upp slitna fastighetsbestånd och renovera tomma lägenheter för att sedan höja hyran drastiskt, så känner jag mig orolig att det blir så här också. Sollentunahem tillhör oss som bor här, och så ska det vara.

Hyresgäster i Rotebro: Sofie Karlsson och Ulrica Bladh.

Inför försäljningen av hyresrätterna i Rotebro och Rotsunda har Hyresgästföreningen Region Stockholm granskat den senaste stora försäljningen för tio år sedan, då Sollentuna kommun sålde 454 lägenheter på Malmvägen i Tureberg till Wallenstam.

I dag ägs fastigheten av Hembla. Det är första gången som Hyresgästföreningen gör en så pass genomgripande jämförelse mellan en privat och en allmännyttig hyresvärd.

Granskningen visar att hyran har ökat betydligt snabbare i dessa lägenheter än de kommunala hyresrätterna i samma område. Enligt rapporten får hyresgästerna betala drygt 1 000 kronor mer för en privat lägenhet än för en likadan i Sollentunahems bestånd.

Olika varianter av de gula lapparna.

Rapporten visar också på att underhållet släpar efter i Hemblas hus, jämfört med Sollentunahems fastigheter. Bland annat fanns det flera lekplatser med trasiga gungdjur, uppstickande spikar och hårda underlag.

Trots att hissarna var godkända till och med maj 2020, fanns trasiga och saknade tryckknappar. Enligt rapporten har Hembla inte utfört varken radon- eller ventilationskontroller i bostadsområdet de senaste åren.

Hyresgästföreningen Region Stockholm har valt att anmäla Hembla till Sollentuna kommun på grund av bristerna. De begär att miljö- och byggnadsnämnden omgående kräver att fastighetsägaren åtgärdar bristerna på lekplatserna, samt att omgående utföra en obligatorisk ventilationskontroll, OVK, på de aktuella fastigheterna, med hot om vite.

– Det är uppenbart att Hembla struntar i att underhålla sådant som det inte kan ta extra betalt för. Dålig ventilation är en allvarlig brist och kan ge rätt till att få tillbaka halva hyran för den tid som den inte fungerat som den ska. Dessutom kan man inte en sköta om lekplatserna, där finns flera livsfarliga fel som kan leda till att barn stryps, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Jonatan Öhman, kommunikationschef på Hembla, svarar via mejl att OVK pågår sedan i maj i år i de berörda fastigheterna.

Han skriver att Hembla har åtgärdat bristerna vid lekplatserna.

”Vid lekplatserna har sand fyllts på och den akuta åtgärden som behövde göras är redan genomförd och just nu väntar vi på reservdel för en lekställning.”

Fakta: Många ägarbyten
  • 2009 säljer Sollentunahem fastigheten Traktören 5 till Wallenstam, 454 lägenheter för 257 miljoner kronor.
  • 2014 säljer Wallenstam vidare fastigheten till D.Carnegie för 490 miljoner kronor.
  • 2016 köps D. Carnegie upp av amerikanska riskkapitalbolaget The Blackstone Group L.P. (Blackstone).
  • Hösten 2018 byter D. Carnegie namn till Hembla.
  • 2019 kritiserar FN:s särskilde rapportör i bostadsfrågor Hemblas huvudägare Blackstone för att med sin aggressiva fastighetsförvaltning bidra till en global bostadskris.
  • I september 2019 säljer Blackstone hela sitt aktieinnehav i Hembla
    till det tyska riskkapitalbolaget Vonovia.

Källa: Hyresgästföreningen Region Stockholm

Läs också FN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.