Annons

Hyresgäster i Söderköping får el från solen

Söderköping Ramunderstaden i Söderköping satsar på solel. Sedan cirka fem månader tillbaka kommer hushållselen i det så kallade Svanenhuset från solceller som sitter på taket.

Huset i området Stationsmästaren stod klart för inflyttning 2012. Det är Söderköpings första Svanenmärkta hus. De 16 lägenheterna har individuell mätning av el men i stället för egna abonnemang så betalar hyresgästerna elen till sin värd, Ramunderstaden, som i sin tur har ett abonnemang för hela huset. Detta upplägg var en förutsättning för att solelsprojektet skulle bli av och främsta skälet till att just Svanenhuset blev först ut.

Det Svanenmärkta hyreshuset med 16 lägenheter byggdes 2012.

— Vi har ett stort fastighetsabonnemang och det gör att vi kan ha en stor solcellsanläggning vilket krävs för att det ska bli lönsamt. Det finns regler som säger att man inte får producera mer el än man har abonnemang på, säger Kjell Ottosson, projektchef på Ramunderstaden.

Dessutom är Svanenhuset lämpligt för solceller eftersom det har ett sluttande tak åt söder.

Anläggningen har varit i drift sedan i mars och hyresgästerna kan följa elproduktionen i realtid via en skärm i trapphuset.

— Det känns som att hyresgästerna tycker att det är spännande att följa datan på skärmen för vi får ofta kommentarer om det, säger Kjell Ottosson.

Annons
Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

Solcellerna har en yta på 130 kvadratmeter och ska producera 25 000 kilowattimmar per år. Det täcker inte hela husets behov året runt men under sommaren kan anläggningen ge ett överskott som bolaget i så fall säljer till nätägaren Eon.

Kjell Ottosson berättar att satsningen är ett led i bolagets strävan att minska sitt klimatavtryck och han utesluter inte att fler hus kan förses med solceller framöver.

— Vi tycker att det här är intressant och vi får analysera om vi ska fortsätta med fler fastigheter när vi har utvärderat den här satsningen.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Investeringen har kostat närmare en halv miljon kronor. Enligt Kjell Ottosson är anläggningen i stort sett underhållsfri. Ramunderstaden räknar med att den ska vara ekonomisk lönsam om cirka tio år, tidigare om bolaget beviljas statsbidrag för 30 procent av kostnaden.

Annons

Påverkas priset som hyresgästerna betalar för elen?

— Nej. Det finns fastighetsägare som höjer elpriset när man börjar producera grön el och det tycker hyresgästerna kanske är acceptabelt för att belastning på vår jord blir mindre men vi håller samma pris som tidigare. Det här är ju lite av ett pilotprojekt.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.
Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.