Annons

Hyresgäster stal el från trappuppgången utan att bli upptäckta – ”sofistikerat gjort”

Uppsala I dyrtider är det många som oroar sig för hur de ska ha råd med elen. Två hyresgäster i Uppsala tog saken i egna händer och lyckades koppla upp sig på elen från trapphuset utan att det syntes.
Tvådelad bild: Till vänster ett grenuttag som hänger från ett hål i väggen nära hörnet av ett rum. Till höger en öppnad dosa med sladdar infälld i en vägg. Dyr el, två hyresgäster i Uppsala lyckades sno el från trappuppgången utan att bli upptäckta innan de flyttade ut.
Foto: Privat
Fastighetsteknikern Richard Carlsson upptäckte att det hängde ett grenuttag på väggen i en tömd lägenhet. I samma höjd som sladden kom ut ur väggen satt en infälld eldosa i trappuppgången utanför lägenheten.

Det första tecknet på att något inte är som det ska kommer i början av hösten, när lamporna i trappuppgången plötsligt slutar fungera. Det visar sig att säkringarna har gått. En elektriker tillkallas, men lyckas inte få någon rätsida på vad som har hänt.

– Elektrikern säger ”det är konstigt det här, det är fyra lampor som har pajat, men jag vet inte hur det har gått till”. Så vi byter ut armaturerna och då funkar det igen, berättar Richard Carlsson, som är fastighetstekniker.

En tid senare får mysteriet sin förklaring. Två personer i en lägenhet i samma trappuppgång har blivit vräkta, då de inte har betalat hyran på flera månader. När lägenheten har tömts får Richard Carlsson syn på något inne i sovrummet.

– Jag ser att det hänger ett grenuttag på väggen. Det där ser ju konstigt ut, tänker jag, och går ut i trapphuset. Då ser jag att det sitter en infälld väggdosa precis i höjd med sladden i sovrummet. Det visar sig att de hade borrat sig in i eldosan bakifrån, så det var väldigt svårt att upptäcka, säger han.

Sällsynt sätt att sno el på

Enligt Kim Eriksson, chef för fastighetsservice på bostadsbolaget i Uppsala, har inget liknande hänt tidigare.

– Det här är första gången vi har varit med om att det varit så sofistikerat gjort. Det har hänt att folk dragit in el med kabel från trapphuset när de fått elen avstängd av elbolaget, men att de borrat genom väggen var lite exceptionellt, säger han.

Hur vanligt är det att hyresgäster stjäl el?
– Det är ganska ovanligt. Det hänger ju alltid ihop med andra bekymmer, att man inte klarar av att betala elräkningarna, säger Kim Eriksson.

Farligt att dra el utan utbildning

Förutom att det kan vara livsfarligt för en själv – och är olagligt – att koppla el om man inte är utbildad elektriker kan det också leda till en ökad brandrisk.

– Det var framför allt det jag var bekymrad över, men de hade gjort det ganska snyggt ändå, med sockerbitar (kopplingslist) på sladdarna. Det var ingen påtaglig fara, vad vi kunde se, säger Richard Carlsson.

Bostadsbolaget kommer inte att polisanmäla elstölden.

– Nej, med tanke på att de redan flyttat ut och det inte skedde någon olycka kommer vi inte att gå vidare med det, säger Richard Carlsson.

Går det att veta hur mycket el de använde?
– Det är inget vi har kollat på. Jag har inte lagt märke till någon skillnad på den elmätare som finns.

Fakta: Problem med ekonomin? Här finns hjälp!
  • Alla kommuner är skyldiga att erbjuda kostnadsfri budget- och skuldrådgivning. Du kan få råd om vad du kan göra både på kortare och längre sikt.
  • En tumregel är att alltid betala hyran före andra utgifter. Om man inte betalar hyran i tid riskerar man att bli av med sin bostad. Om man absolut inte kan betala kan det vara bra att höra av sig till sin hyresvärd och be att få en avbetalningsplan.
  • På många orter finns organisationer som delar ut matkassar gratis eller till en låg kostnad. Det kan vara Stadsmissionen, någon kyrka eller en ideell förening som jobbar specifikt med att dela ut mat.
  • Om du inte kan försörja dig och lever upp till vissa krav har du rätt till försörjningsstöd. Vänd dig till kommunen för att få veta vad som gäller.
Fakta: Så kan du sänka elkostnaden
  • Om du har ett eget elavtal, och elen inte går via hyresvärden, kan det ibland vara värt att byta leverantör eller typ av avtal. På www.elpriskollen.se kan man jämföra olika alternativ.
  • Om du har diskmaskin: Fyll den helt innan du kör den. Använd ett kortdiskprogram utan torkfunktion om det finns.
  • Fyll tvättmaskinen helt innan du kör den. Bra att tänka på även om det är en gemensam tvättstuga.
  • Häng tvätt och lufttorka i stället för att använda torktumlare.
  • Om du har elektrisk handdukstork och golvvärme: stäng av dem.
  • Använd lock på kastrullen.
  • Använd en kastrull eller stekpanna som matchar spisplattans storlek.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. Ca +5 grader rekommenderas för kyl och -18 för frys.
  • Frosta av frysen när det har bildats is inuti.
  • Dammsug baksidan av kyl och frys någon gång per år.
  • Ta fram mat i tid och tina i kylskåpet, i stället för att använda micron till frusen mat. Värm upp mat i micron i stället för på spisen eller i ugnen.
  • Använd vattenkokare för att koka upp vatten.
  • Släck lampan när du lämnar ett rum.
  • Byt ut glödlampor och halogenlampor mot LED- och lågenergilampor.
  • Undvik att ha dator, tv, spelkonsoler med mera på standby.
  • Om din lägenhet är uppvärmd med el (det vill säga inte med fjärrvärme, vedeldning, pellets eller liknande) är det viktigt att lämna fritt framför elementen – undvik stora möbler eller tjocka gardiner där. En grads värmesänkning minskar energianvändningen med ungefär fem procent.

Källor: Hyresgästföreningen, Energimarknadsinspektionen

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.