Annons

Hyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp

Stockholm De har lämnat Sverige för flera år sedan men behållit sina hyresrätter och hyrt ut dem svart. Nu samarbetar Familjebostäder med Skatteverket för att bli av med hyresgäster som utvandrat men inte sagt upp sina lägenheter. Hittills har elva hyresgäster sagts upp, en lämnade Sverige för tio år sedan.
Foto: Pixabay
Familjebostäder arbetar för att säga upp hyresgäster som lämnat landet men behållit sina hyresrätter.

Hem & Hyra har i flera artiklar skrivit om hyresgäster som har utvandrat från Sverige men behållit sina hyresrätter. Hyresgästerna har flyttat till bland annat USA, Japan, Norge och Irak utan att säga upp sina svenska lägenhetskontrakt.

I flera fall har lägenheterna sedan hyrts ut olovligt i andrahand i åratal, i vissa fall har lägenheten övergivits helt av den utvandrade hyresgästen.

Läs ocksåFörsvinner utan spår - värdarna jagar hyresgäster utomlands

I ett fall utvandrade en person från Tyresö till Tokyo och hyrde ut lägenheten olovligt i 13 år.

För att komma åt problemet med hyresgäster som utvandrar och behåller sina lägenheter har Familjebostäder genomfört ett pilotprojekt i Rinkeby, den stadsdel där bolaget har flest hyresgäster.
I projektet har Familjebostäder skickat över information om cirka 2 600 hyresgäster till Skatteverket. Skatteverket har sedan använt personnummer och lägenhetsnummer för att se om hyresgästen är folkbokförd i sin lägenhet eller har utvandrat.

Nathalie Criborn, jurist på Familjebostäder, som utreder oriktiga hyresförhållanden, berättar att det ofta är svårt att få reda på om någon har utvandrat och därefter hyrt ut sin lägenhet olovligt i andra hand. Oftast är de beroende av tips från allmänheten för att upptäcka det.

Annons
Läs ocksåHyresgäst utvandrade till Japan – hyrde ut sin lägenhet svart i 13 år

– Det här kan vara ett effektivt sätt att få reda på om en person har utvandrat i stället för att sitta och vänta på tips. Hyresgäster som har lämnat landet har inte längre något behov av lägenheten, säger hon.

Granskningen har hittills resulterat i att 16 hyresgäster blivit uppsagda. Men efter vidare utredning har fem uppsägningar återkallats för att underlaget var för dåligt eller för att det visade sig att personen inte var utvandrad. Övriga 11 hyresgäster, som har blivit uppsagda, har varit utvandrade i alltifrån några år till tio år. Nio av de 11 hyresgästerna har gått med på uppsägningen utan att bolaget har behövt gå till hyresnämnden. I två fall har uppsägningen slutat i hyresnämnden men där har Familjebostäder vunnit.

– Vi har sagt upp dem på grund av att de inte har behov av lägenheten och det har hyresnämnden godtagit. Nu lämnas de uppsagda lägenheterna till de som står i bostadskön, säger hon.

Läs ocksåHyresgäst utvandrade utan att meddela värdenFlygplan i luften

Hon berättar att det kan bli så att projektet utökas så att bolaget ber Skatteverket kontrollera bolagets samtliga cirka 25 000 hyresgäster som har kontrakt.

Annons

– Nu har vi genomfört detta i ett område och tanken är att vi ska kunna göra det mer systematiskt framöver. Jag tycker det vore en bra idé för att komma åt fler oriktiga hyresförhållanden. Men inget är bestämt, säger hon.

Arbetssättet skulle också kunna användas för att kontrollera om hyresgästerna är skrivna på rätt adress i Sverige och inte felaktigt folkbokförda, något som är straffbart. Men hittills har detta inte gjorts på grund av att det skulle kräva mycket mer utredningsresurser jämfört med att slå fast att någon är utvandrad.

– Men vi för diskussioner om vi ska kontrollera det också. Planen är att kunna genomföra det i fler områden framöver, säger hon.

Läs också Hyresgäster i Helsingborg utvandrade och hyrde ut svart Utvandrade – då fylldes lägenheten med avloppsvatten Värd säger upp kontrakt med utvandrade hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.