Hyresgäster vann mot sin värd – därför får de dela på 400 000 kronor
Två av hyresgästerna betalar i dag månadshyror på 11 500 kronor, och två andra 11 000 respektive 5 000 kronor. När de två fastighetsägarna under åren har höjt hyrorna borde de ha gjort det i samarbete med Hyresgästföreningen, vilket inte har skett. Enligt ett beslut i Hyresnämnden i Malmö ska de därför betala mellanskillnaden på dagens hyror och de senast förhandlade med Hyresgästföreningen som är från 2014.
Beroende på hur länge hyresgästerna har bott i lägenheterna och de olika hyresnivåerna ska cirka 52 500 kronor, 157 000 kronor, 154 000 och 46 000 kronor betalas tillbaka.
När ärendet behandlades i hyresnämnden i slutet av oktober var kärnfrågan om det rådde en så kallad förhandlingsordning mellan parterna. Fastighetsägarna hävdade att de hade sagt upp förhandlingsordningen redan 2016. Det skulle de ha gjort via ett ombud på branschorganisationen Fastighetsägarna. De hade heller inte betalat några fakturor på hyressättningsavgifter.
Hyresnämnden konstaterar att en uppsägning ska vara skriftlig och delges mottagaren. Bevisbördan ligger på fastighetsägarna och de har inte kunnat bevisa att de har skickat i någon uppsägning.
– Hyresnämndens beslut betyder jättemycket för hyresgästerna. Med tanke på storleken av de belopp som nu ska återbetalas till hyresgästerna är det lätt att förstå att hyresgästerna är mycket nöjda med utgången, säger Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen norra Skåne.
Han och en förhandlare är inblandade i flera ärendet som rör det aktuella huset. Andra ärenden handlar om brister i lägenheterna och hyressänkning. Hyresgästföreningen företräder även en hyresgäst som är uppsagd i tingsrätten och som krävs på ett stort skadestånd.
Jonny Engström, Swedlawyers, är hyresvärdarnas ombud och han tycker att hela situationen är olycklig.
– Mina klienter har uppfattat att förhandlingsordningen sades upp 2016. De kan visa att de haft en mejlkonversation med Fastighetsägarnas ombud om att så skulle ske. När de sedan inte hörde något från dem eller Hyresgästföreningen trodde de att den var uppsagd.
Återbetalningen får stora konsekvenser för hyresvärdarna. Jonny Engström menar att Hyresgästföreningen borde ha påkallat en muntlig förhandling och att parterna kunde ha löst situationen i samförstånd i stället för att det som nu har blivit en uppblossad konflikt. Det skulle ha gynnat båda parter. Hyrorna från 2014 är inte skäliga utan orimliga.
Enligt Jonny Engström har hyresvärdarna muntligt meddelat att de vill att beslutet överklagas till Svea hovrätt. Detta kan ske fram till 3 december.
De senast förhandlade hyrorna är från 2014 och då betalade hyresgästerna månadshyror på: 6 180 kronor, 6 590 kronor, 6 240 kronor respektive 3 300 kronor. Dessa hyror har sedan dess höjts till 5 500 kronor, 11 000 kronor och två till 11 500 kronor.
Enligt Hyresgästföreningen finns en så kallad förhandlingsordning mellan parterna. Det vill säga hyresvärden har förbundit sig till att förhandla alla hyror med Hyresgästföreningen. En sådan följer med huset och gäller såldes även om huset byter ägare.
Beloppen är avrundade.