Paret vräks efter vattenskada: Droppade rakt ner på matgäster
Hyreshuset strax utanför Norrköping har en restaurang på bottenplan och lägenheter på ovanvåningen. I januari förra året slog krögaren larm om en akut vattenskada i huset. Från innertaket rann vatten ned i serveringslokalen och på matgästerna, en händelse som Hem & Hyra rapporterat om tidigare.
Vattnet kom från badrummet i en av lägenheterna, men när hyresvärden försökte komma in ville paret som hyr bostaden inte öppna. Trots flera försök blev fastighetsskötaren inte insläppt. Först efter tre veckor kunde skadan inspekteras.
Enligt hyresvärden behövde badrummet totalrenoveras och paret erbjöds att evakueras till en tillfällig bostad. Men paret ville inte acceptera någon flytt och när bokade reparatörer dök upp blev de inte insläppta. Enligt paret motsatte de sig inte en renovering, men var inte nöjda med hyresvärdens agerande och de boendealternativ som erbjöds.
– De bara struntar i oss och har försökt att tvinga sig in i lägenheten. Den här vattenskadan fanns redan när vi flyttade in och den är inte akut. De boendealternativ som de erbjudit har varit helt oacceptabla, berättade kvinnan i paret i en tidigare intervju.
Hos krögaren fortsatte problemet med tillfälliga takdropp som kunde ske av och till utan förvarning. Vid ett tillfälle uppmättes tolv liter vatten på golvet.
Hyresvärden sade upp paret men när uppsägningen skulle prövas av hyresnämnden gjordes en överenskommelse. Paret gick med på att evakueras och hyresvärden stod för flytten. Villkoret var att paret flyttade tillbaka efter renoveringen — annars skulle de förlora kontraktet.
Men i våras när renoveringen var färdig ville paret inte längre flytta tillbaka. Orsaken, enligt handlingarna från hyresnämnden, var att de inte var nöjda med det nya badrummet. De gillade inte att det gamla badkaret hade bytts ut och ansåg att den nya toaletten stod för trångt. Först när det var fixat kunde de tänka sig att flytta in.
Hyresvärden gick inte med på de nya kraven och sade upp kontraktet. När fallet sedan prövades på nytt i hyresnämnden vann hyresvärden. Enligt nämnden stod det klart att paret, genom att inte ha släppt in hyresvärden flera gånger och inte heller flyttat tillbaka, hade förlorat rätten till lägenheten.
Paret överklagade beslutet till hovrätten men utan framgång. Två veckor senare, i slutet av juni i år, blev de avhysta av Kronofogden från evakueringsbostaden och lägenheten.
— Jag skulle vilja säga att hyresvärden har visat ett jättestort tålamod här. Man försökte in i det längsta försökte hitta en samförståndslösning, men det fanns inget mer att göra. Vi får hoppas de hittar boende någon annanstans, säger juristen Patrik Mulet, ombud för hyresvärden.
Hem & Hyra har sökt paret för en kommentar.