Hyresgästerna är hoppet på utsatta Herrgården

Malmö Fukt, mögel, trångboddhet, kackerlackor. Höghusen på Herrgården blev rikskända som ”skandalhus”, som styrdes av kriminella. Nu har det gått sju år och Hem & Hyra träffar hyresvärden som för fem år sedan tog över 874 lägenheterna i området.
Foto: André de Loisted
Arben Latifi på Victoria Park tillsammans med hyresgästen Yousif Fawzi Ahmed.

Kepsen skyddar mot den stekande solen. Det är varmt men Naser Manna släcker inte törsten. Det är ramadan och därmed fasta och både han och kollegorna pausar vid en portuppgång. Naser Manna kom till Sverige för ett par år sedan. Nu bor han med fru och barn på Herrgården. Men han är inte bara hyresgäst. Varje dag mellan åtta och fem arbetar han i området som projektanställd: rensar rabatter, krattar och sopar rent. Det har han gjort i ett och ett halvt år och jobbet har gett både arbetslivserfarenhet och möjlighet att öva på språket. Snart tar anställningen slut. Det är nervöst men han tror att jobbet på Herrgården ska öppna nya dörrar.
– Jag hoppas att det löser sig för mig på något sätt, säger Naser Manna.

Hans kollega Yousif Fawsi Ahmed, som också bor i området, är nyanländ och hoppas kunna göra samma resa som Naser Manna. Just nu kan han inte göra sig förstådd på varken svenska eller engelska.
– Jag hör folk säga att man ska lära sig svenska och anpassa sig när man kommer hit. Men det är en process. Vi måste möta hyresgästerna där de befinner sig, säger Arben Latifi, områdeschef på Victoria Park, som tog över husen för drygt fem år sedan.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.
Naser Manna bor med fru och barn på Herrgården. Dessutom arbetar han i området.

Att anställa hyresgäster är en del av hyresvärdens sociala arbete. Arben Latifi, områdeschef som vuxit upp längre ned på gatan, var van vid att jobba med sociala projekt när han rekryterades. Som chef var det första han gjorde att anställa fler som kunde andra språk än svenska, framför allt arabiska.Nu samarbetar man med Hyresgästföreningen, kommunen och andra aktörer i området. Genom sponsringsavtal ges hyresgästernas barn möjlighet till bland annat läxhjälp, fotbollsskola och annan kulturverksamhet. Man har sociala klausuler i kontrakten med entreprenörer, förutom det egna programmet där hyresgäster får anställning under en period.

I traditionella boskolor bjuder hyresvärden in de boende för att berätta om rättigheter och skyldigheter i boendet. Här jobbar hyresvärden i stället med hembesök. Två veckor efter att en ny hyresgäst flyttat in är det första mötet inplanerat med Victoria parks bocoach. Enligt Arben Latifi är det uppskattat. Hyresgästerna visar gärna upp sina hem och bjuder på te och kaffe.
– Vi skapar en relation till hyresgästerna när vi gör hembesök och vi får se hur folk bor, säger Arben Latifi.
Många hyresgäster är nyanlända och det är inte lätt att förstå alla spelregler kring ett hyresboende. Bocoachens besök kan handla om allt kring hur kyl och frys fungerar, hur man förvarar mat och betalar hyran, var man felanmäler och vilka rättigheter och skyldigheter man har i sitt boende. Det är inte bara trevligt utan sparar så klart pengar och tid för personalen i längden.

Vi promenerar genom ett sommargrönt Herrgården. Vinden blåser friskt. Tidigare tomma lokaler har fått ny verksamhet, flera förskolor har flyttat in på området och lekplatser har rustats upp. En del lägenheter på bottenplan har fått uteplatser, fler står på tur. Arben Latifi plockar ett tomt ark med det morfinliknande Tramadol och slänger i närmaste papperskorg.
– Jag har påtalat försäljningen för polisen, säger han och suckar.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Torkade blombuketter hänger på ett staket. Strax intill släpper en flicka på sparkcykel ned sorterat avfall i en underjordisk soptunna. Det har gått en månad sedan en ung man blev ihjälskjuten här. Nu fungerar den lilla asfalterade basketplanen som minnesplats och de som vill minnas har släpat hit stolar och en hel soffgrupp i skinn. På marken ligger värmeljus. Det här är ett av landets mest socialt utsatta områden och många lever på försörjningsstöd. Av de 4 447 personer som är folkbokförda på Herrgården har 95 procent har utländsk bakgrund och fyra av tio vuxna har enbart gått ut grundskolan. Den disponibla inkomsten är 125 000 kronor per år och invånare, omkring 100 000 kronor under genomsnittet i Malmö.
– Vi har gjort en lång resa, men det finns mycket kvar att göra. Man måste ha tålamod. Nu är det tid vi behöver men alla siffror pekar på att det går på rätt håll, säger Arben Latifi.

Thomas Borgström slår av motorn. Hela morgonen har han kört runt på områdets gång- och cykelvägar med sin lilla traktor med släp och samlat ihop helgens skräp. Måndagsmorgnar är värst. Det är inte bara hyresgäster som slarvar – ofta kommer det hit folk utifrån och dumpar sitt skräp. Gamla däck, rester från restaurangkök och som idag då någon lämnat flera stora säckar med trädgårdsavfall. Slarvet kostar pengar och det märks att Arben Latifi är frustrerad. Hade man sluppit sopslarvet och skadegörelsen hade man haft pengar över till annat. Sett från den ljusa sidan har det blivit betydligt bättre.
– Det är stor skillnad från hur det var när jag började strax innan Victoria Park tog över. Stor skillnad, säger Thomas Borgström.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Att skapa trygghet är prioriterat. Barnfamiljer och äldre upplevde området som mycket otryggt när Victoria park tog över. Det var knarkhandel, bränder och stora problem med skadegörelse, kopplat till ungdomsgängen. När Victoria park sade upp ett par familjer efter att deras barn anlagt bränder i trapphusen skakades man bland annat av bombdåd som hämnd riktat mot områdeskontoret. Arben Latifi tystnar när ämnet kommer på tal.
– Det var en tung tid. Det var det verkligen.

Arben Latifis mål att inställningen till Herrgården ändras. Att området ses som vilket annat hyresområde i Malmö som helst – Lindängen eller Kirseberg. Och att folk verkligen vill bo här.
– Man kan tänka att det bara är en enskild invid vi hjälper med våra sociala satsningar. Men sedan blir det en till och en till och det skapar ringar på vattnet. Att till exempel ge en person jobb skapar en möjlighet för både honom och hans barn och på så vis klipper vi återväxten till den kriminella världen, säger Arben Latifi.

Även om trygghet varit huvudfokus för hyresvärden har man haft andra och mer handfasta problem att hantera. När man köpte husen från norska kapitalförvaltarna Acta för fem år sedan, hade man ett antal förelägganden på sig från kommunens miljöförvaltning. Fuktskadade badrum och ventilation, som man ärvt från tidigare hyresvärdar, hade fått underkänt och det väntade kännbara böter om det inte åtgärdades. Sedan dess har 200 badrum renoverats, 4 000 fönster har bytts ut och ventilationen har fått godkänt. Det är bra, men Hyresgästföreningens förhandlare är inte nöjd med riktigt allt.
– Med den information jag har fungerar förvaltningen okej. Man har påbörjat en resa i rätt riktning men det återstår mycket. Sedan kan jag tycka att det är trist att man renoverar tomma lägenheter som sedan leder till betydligt högre hyra, säger Dan Knutsson, förhandlare.

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.