Hyresgästerna från Vita Björn förlorade i hovrätten

Göteborg Hyresgästernas juridiska kamp mot renoveringarna i Majorna har pågått sedan 2016. När målet nådde Svea hovrätt var endast en överklagande person kvar. Men hovrätten avslår hennes begäran och ger hyresvärden Wallenstam grönt ljus.
Foto: Gustaf Görfelt
Bostadsområdet Vita Björn på Bangatan, Majorna, Göteborg.

Beslutet från Svea hovrätt är sista utslaget i en juridisk process som pågått i mer än ett år.

Bakgrunden är att stammarna och elsystemet behöver bytas i bostadsområdet Vita Björn i Göteborg. I samband med det vill fastighetsägaren Wallenstam även renovera kök, badrum och allmänna utrymmen. I kölvattnet kommer höjda hyror. Boendeprotester bröt ut så fort planerna blev kända 2015.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

Under 2016 överklagade 19 hyresgäster renoveringen till hyresnämnden i Göteborg. Men i februari i år meddelade nämnden att den avslår överklagandet och ger hyresvärden rätt.

Tre hyresgäster gick då vidare och överklagade till hovrätten. Två av dem drog senare tillbaka sina överklaganden. Därför blev det i slutändan bara en kvinna kvar i processen.

Under mellantiden hade Hyresgästföreningen och Wallenstam hunnit teckna ett avtal om vilka olika renoveringsalternativ de boende kan välja, hur höga de nya hyrorna  blir och hur de ska fasas in.

Läs ocksåHyresgäst renoverade lägenhet – tvingas betala 105 000 kronorRenovering - kostade 105 000 kronor för hyresgäst

Kvinnan höll dock fast vid sin överklagan och argumenterade utifrån tre punkter.

För det första att det är ett brott mot hyreskontraktet att byta ut den tidstypiska badrumsinredningen.

För det andra att många badrum har inredning i gott skick, som inte behöver bytas ut.

Läs ocksåFukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringenJessica Berghalds lägenhet har drabbats av upprepade fuktskador och massor av problem som beror på slarvigt utförd renovering. Nu vill kommunala bostadsbolaget Förbo höja hyran eftersom renoveringen lett till högre standard.

Och för det tredje att de planerade hyresrabatterna bara är ett sätt att fördröja gentrifieringen av området, som i slutändan ändå kommer att tvinga många att flytta.

Kärnan i målet har varit tolkningen av den luddiga formuleringen i hyreslagen om ”vad hyresgäster i allmänhet vill ha”, som ska styra domstolarnas beslut.

Kvinnan menar att ”hyresgäster i allmänhet” inte har intresse av att fungerande badrumsutrustning byts ut. Men Svea hovrätt svarar att hon inte kunnat visa hur stambytet ska kunna genomföras utan att inredningen tas bort. Och att ett stambyte behövs är något alla parter är överens om.

Hovrätten skriver också i sitt beslut att de hyreshöjningar som planeras är måttliga och att det finns olika rabattsystem. Argumentet om att en renovering bryter mot hyreskontraktet håller inte, anser rätten.

Kvinnan får därför avslag och Wallenstam grönt ljus att fortsätta med sin renoveringar, som pågått sedan i våras.

 

 

Läs också Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell Stordalens bolag ska betala tillbaka 173 000 – hyresgästerna kräver rätt att få bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.