Annons

Hyresgästerna har få rättigheter när Sivia torg rivs

Uppsala Över 100 personer blir av med sina hem när kvarteret Sivia torg i centrala Uppsala rivs. Hyres­gästerna har erbjudits ersättningslägenheter, men till hyror en del har svårt att ha råd med.
Foto: Petra Marandi Roos
Fastighetsägarna vill riva hela Sivia torg, inklusive de 122 lägenheterna. Kvarteret byggdes i början av 1960-talet och det har länge pågått diskussioner om hur kvarteret skulle kunna rustas upp och/eller byggas om.

En nybyggd ersättningslägenhet med uppemot dubbelt så hög hyra om man vill ha en lägenhet i samma storlek, eller ekonomisk ersättning motsvarande en årshyra. Det valet ställdes hyresgästerna på Sivia torg inför när de dagen före midsommar fick veta att hela deras kvarter ska rivas. Ungefär hälften av hyresgästerna i de 122 lägenheterna bor på korttidskontrakt och har varken rätt till ersättningslägenhet eller ekonomisk ersättning.

Det var i maj i år som Alma Property Partners och Mässing Properties tillsammans tog över kvarteret av Rikshem. Och i juni kom alltså beskedet att de nya ägarna valt att skrota planerna på renovering. I stället vill de riva hela kvarteret och ersätta det med hotell, kontor och butiker.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

– Jag är sjukpensionär och har inte råd med hyran i de lägenheter vi har erbjudits. Jag vill inte tvingas söka socialbidrag eller flytta runt på andrahandskontrakt, säger en hyresgäst som har bott i en trea på Sivia torg i 15 år.

Han skulle vara tvungen att flytta till en liten etta för att ha en chans att klara hyran i någon av ersättningslägenheterna.

– Jag har barn och barnbarn som brukar komma på besök och sova över. Bor jag så litet kommer det inte att gå. Jag har ryggproblem och kan inte ta mig så långt. Jag är rädd för att bli isolerad. Det är psykisk tortyr att inte veta hur det ska gå. Jag kan inte sova på nätterna, säger han.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

Det står inte i lagen exakt vad fastig­hetsägaren måste erbjuda hyresgästerna vid en rivning. I tidigare domar har ersättningslägenheter med högre hyra betraktats som tillräckligt (se faktarutan).

Lena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.
Lena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Det vi kan göra är att ge medlemmarna stöd i de enskilda förhandlingarna och juridiska råd, säger Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Under ett bostadsmöte som Hyres­gästföreningen ordnade i september berättade flera hyresgäster att de hade känt sig pressade att skriva på kontrakt om ersättningslägenheter.

Annons
Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

– Jag skrev på, med order om att jag inte fick prata med Hyresgästföreningen, sa en hyresgäst.

Enligt Hyresgästföreningen har en hyresgäst uppgett att han har skrivit på ett avtal med sekretess.

Fredrik Mässing, vd för fastighetsägaren Mässing Properties, förnekar att han skulle ha uppmanat hyresgäster att inte ta kontakt med Hyresgästföreningen och tycker att det är beklagligt om någon har uppfattat det så. Han vill inte kommentera om han har skrivit sekretessavtal med hyresgäster.

– Varje överenskommelse är en överenskommelse mellan oss och hyresgästen, säger han.

En del har känt sig pressade att skriva på avtal, hur ser du på det?
– Vi har fört en nära dialog med alla våra hyresgäster, säger han.

Vad händer med de hyresgäster som inte har råd med hyrorna i de ersättningslägenheter ni har erbjudit?
– Vi har i dag hittat en överenskommelse med över 90 procent av de hyresgäster som har besittningsskydd. De få kvarvarande för vi en nära dialog med för att hitta en lösning som passar just dem, säger Fredrik Mässing.

Kommer ni att ordna lägenheter med lägre hyra?
– Vi försöker hitta en lösning som passar deras situation.

Annons

Du vill inte svara ja eller nej?
– Vi försöker hitta enskilda lösningar med varje hyresgäst.

Enligt Erik Pelling (S), kommunalråd, är det inte aktuellt att låta hyresgäster på Sivia torg få förtur hos den kommunala bostadsförmedlingen för att kunna hitta lägenheter med lägre hyror.

– Nej, lägenheterna där förmedlas efter kötid. Och det hade ändå blivit kraftigt höjda hyror om lägenheterna hade renoverats, som tidigare var tanken. Men vi har full förståelse för att hyresgästerna sitter i en knepig sits, säger han.

Varför tillåter kommunen att centrala hyresrätter rivs?
– Kvarteret har stått och förfallit i många år och varit något av en skamfläck för city. Utgångspunkten har sedan länge varit att vi behöver göra något åt det här kvarteret. Vi jobbade på en detaljplan tillsammans med Rikshem där bostäderna skulle vara kvar, men de nya fastighetsägarna var inte intresserade av det. Det handlar ju om privata bolag och kommunen styr inte över dem. Läget är också knepigt. Kvarteret ligger inom explosionszonen från järnvägen och man skulle aldrig bygga bostäder där i dag. På andra sidan järnvägen där Stadshuset byggs om måste de bygga en järnmur som skydd ifall tåg spårar ur, säger Erik Pelling.

Vilket ansvar har kommunen för att hyresgästerna inte blir bostadslösa?
– Kommunen har ju det yttersta ansvaret för bostadsförsörjningen. Här fanns det tyvärr bara alternativet att renovera med kraftigt höjda hyror eller riva. Men plan- och byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell har varit tydlig med att nämnden inte kommer att godkänna detaljplanen om fastighetsägaren inte har en fullständig plan för hyresgästerna, säger han.

Hyresgästföreningen ska bjuda in politikerna i plan- och byggnadsnämnden och alla hyresgäster på Sivia torg till ett möte i november.

Fakta: Dina rättigheter vid rivning

• Om en hyresgäst med vanligt kontrakt inte går med på att flytta inför rivning prövas frågan av hyresnämnden.
• Fastighetsägaren måste då visa att ”det inte är oskäligt mot hyresgästen att hyresförhållandet upphör” (det vill säga att hyresgästen blir av med kontraktet och måste flytta). Hur fastighetsägaren ska visa det står inte preciserat i lagen.
• Enligt tidigare domar kan det till exempel handla om att erbjuda en likvärdig ersättningslägenhet. Fokus vid bedömningen av om lägenheten är likvärdig har då legat på lägenhetens storlek och läge, och inte på hur hög hyran är.

Läs också Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.